קרוהן
דיון מתוך פורום נטורופתיה
שלום. מה התזונה הנכונה לקרוהן מלבד לא לאכול סוכרים האם צריך לקלף את הירקות, האם נכון לא להרבות בסיבים תזונתיים ? ואילו עוד פעולות כדאי לנקוט? תודה
שלום סיגל, התזונה בקרוהן היא מורכבת וכמו כן תלויה בשלב בו החולה נמצא, האם המצב הוא אקוטי וחריף או בתקופה של רגיעה - הטיפול יהיה שונה. באופן עקרוני, לא מומלץ לצרוך סוכרים פשוטים, חלב פרה ומוצריו, במצב אקוטי ירקות מבושלים או מאודים בלבד ולא חיים וכמו כן כפי שציינת לא מומלצת תזנה עתירית סיבים ומלאה אלא ההיפך. להנחיות ספציפיות עבורך ולהכנת תפריט יומי אני ממליצה לך לפנות לגורם מקצועי, כמו כן מאוד מומלץ לשלב בטיפול בקרוהן פורמולת צמחי מרפא. בהצלחה וחג שמח!
רצוי לנטול פרוביוטיקה לצורך שיפור המצב. פרוביוטיקה מוגדרת כתוספת חיידקים ידידותיים חיים שיש לה השפעה מיטיבה על האדם על ידי שיפור האיזון המיקרוביאלי במעיים, כאשר המטרה היא להגדיל את כמות החיידקים בעלי ההשפעות החיוביות ולהקטין את כמות החיידקים גורמי המחלות. מיקרופלורת המעיים מהווה חלק משמעותי מקו ההגנה הראשון של מערכת החיסון בהיותה מונעת שגשוג של חיידקים פתוגניים מעוררי מחלות. חיידקים פרוביוטיים מאכלסים את פלורת המעיים של האדם באופן טבעי וחשוב לשמור על איזון כמותי בינם לבין החיידקים הפתוגניים. כאשר האיזון הנ"ל מופר (בעקבות תזונה לקויה, נטילת תרופות, מחלות כרוניות במערכת העיכול ועוד), נוצר יתרון כמותי לטובת החיידקים הפתוגניים ואלו גורמים לבעיות במערכת העיכול ולחולשה של מערכת החיסון. במצבים אלו, מתן תוסף תזונתי מרוכז של פרוביוטיקה מסייע לשיקום מערכת העיכול. נמצא כי ביכולתה של הפרוביוטיקה לסייע לירידה בהתקפי דלקות מעיים, לטיפול ומניעת זיהומים, שיפור תהליכי עיכול שנפגעו, מניעת עצירות, הסדרת חומציות המעיים ועוד. כמו כן, מוכח כי לחיידקים הפרוביוטיים יכולת לייצר חומרים טבעיים העוזרים לפעילות תקינה של מערכת החיסון. כאשר בוחנים את השפעתה של פרוביוטיקה במחלות מעיים דלקתיות, חשוב להתייחס לכך שבחולי IBD מידת חדירות רקמת האפיתל של המעי עולה (יתכן בעקבות חולשה גנטית הגורמת לכך) ומאפשרת לחיידקים פתוגניים ולרכיבי מזון שאינם מעוכלים דיים לחדור את דופן המעי. בעקבות זאת, נוצרת תגובה חיסונית מוגברת ומצב דלקתי כרוני ברקמת המעי. במצבים אלו, החיידקים הפרוביוטים מסייעים על ידי כך שהם נצמדים לרקמת האפיתל של המעי ומשמשים כחומת מגן מפני חדירת חיידקים פטוגנים ורכיבי מזון לא מעוכלים. בנוסף, נטילת פרוביוטיקה מסייעת למנוע תסמינים רבים של המחלה הפחתת הופעת גזים ונפיחות בבטן, מניעת מצבי שלשול או עצירות, סיוע לעיכול תקין של המזון והפחתת המצב הדלקתי במעי.