שבר דחוס בחוליה L2

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

08/07/2003 | 00:29 | מאת: roy

ד"ר שלום, סבתי בת 73, בד"כ בריאה . סובלת מאוסטיאופרוזיס. לפני כחודש נחבלה בגבה ובראשה, בעקבות ארוע בו נפל ארון מטבח ופגע בה בחזקה. בעקבות הארוע החלה לסבול מכאבי גב תחתון חזקים עם נמלול לשני הרגליים . לאחר בירור ראשוני במיון , נשללו פגיעות רציניות ושוחררה לביתה להמשך טיפול בקופת חולים. לאחר כשבוע כשראתה שאין הטבה בכאב, פנתה לאורטופד בקופת חולים. הנ"ל, מסיבה שאינה ברורה לי, התייחס בזלזול רב לכאביה, לא ערך לה בדיקה גופנית, לא ביקש שום בדיקות עזר, הסתפק בלומר - יעבור ונתן לה וויוקס. הכאבים, לפי דברי סבתי, ממוקמים באזור עצם הזנב, ובנוסף יש לה נמלול שהולך מכפות הרגלים ועד הברך בשני הרגליים. הכאב מורגש במיוחד בישיבה ובעמידה ומוקל רק בעת שכיבה. לאחר חודש של כאבים בו לא קיבלה שום איפול למעט האנלגטיקה, משנוכחנו לראות שאין שיפור, חזרנו לביקור אצל האורטופד. (היינו מחליפים אם יכולנו אבל זה בלתי אפשרי מבחינת נהלי קופת החולים להליף רופא אחרי חודש). יחסו של האורטפד לסבתי שוב היה בלתי נסבל. אל אף שביקשנו שיערוך לכל הפחות בדיקה גופנית הוא סרב לעשות זאת, ולבסוף לאחר דין ודברים הסכים לתת סריקת CT לע"ש מותני. מימצאי הבדיקה: ____________ שבר דחוס בגוף החוליה L2 . לא הודגמה רקמה מסביב. אין עדות להצרות התעלה הספינלית. שינויים ספונדילוטים קטנים עד בינונים. לא הודגם בקע דיסק. 1. מהו אותו שבר דחוס ב- L2 - והאם לעתך יש לו משמעות קלינית מבחינתה (כאב באזור עצם הזנב+נמלול בשתי הרגלים עד כף הרגל). 2. איזה טיפול ניתן לשבר כזה (תרופות, ניתוח....)? 3.מה זה שינויים ספונדילוטים "קטנים עד בינונים" ? 4. האם להערכתך, יש צורך בבדיקות נוספות (MRI) ? הבעייה כרגע שלפחות עוד 3 חודשים, יהיה קשה לבקר אצל אורטופד קופת חולים, מטריד אותי מאוד שהאורטופד לא טרח להקים את עצמו מהכסא ובצע בדיקה גפנית. אודה לתגובתך , בתודה מראש.

שבר דחוס הוא שבר שבו העצם הנשברת נשעית קטנה במימד מסויים שלה מבלי שיווצרו רסיסים המתפזים לצדדים . שבריםדחוסיםם הנםאופייניי במיוחד באוסטאופורוזיס שם אין צורך בהרבה אנרגיה בכדי לגרום לשבר ולעיתים קרובות די במשקל הרגיל של הגוף עם קצת עומס נוסף בכדי ל"דחוס " את החוליות. על אחת כמה וכמה חבלה כגון זו שהיא עברה. השבר כשלעצמו יכול להסביר את הכאב בגב התחתון של סבתך אך לא את הנמלול. הטיפול בו הוא באמצעות משכחי כאב ומחוך . שינוייםספונדילוטיים משמעם צמיחה של זיזי עצם משולי גופי החוליות והייצרות של המרווח בין גופי החוליות. ממצא של שינווים ספונדילוטייםם הנו שכיח ביותר בגיל המדובר ואינו שונה בחשיבותו מממצא של קמטי חיוך או בהרות זקנה. הצורךבבדיקות נוספות יגזר מפירוש שינתן למחושיה. אני מסכים אתך שאורתופד שאינו טורח לבדוק את מטופליו אינו בדיוק העתיד של הרפאה בארצנוו.

מנהל פורום אורתופדיה