התלבטות - שאלה למנהל הפורום

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

23/05/2003 | 15:25 | מאת: אני

ד"ר שלום, לפני כשנה וחצי אני הייתי בבירור רפואי בגלל היפרקלצמיה. כיום, לאחר בירור מאוד מקיף, שכלל צילום סי טי של עמ"ש מותני, הסתבר כי הממצא של ההיפרקלצמיה הוא שפיר ועל כן אני כיום בתהליכים של חזרתי לשירות בצבא. אחד מהדברים שאני עברתי כדי לחזור לשירות הוא פנייה לרופא אורטופד בגלל הממצא שהיה לי בעמ"ש מותני לפני שנה וחצי: "מוקד רדיולוצנטי עם גבול סקלרוטי באיזור ה - SIJ". במקביל נמצא תהליך ליטי זעיר בעצם איליאקית בסי טי של האגן. שני הממצאים האלו לא גדלו ולא השתנו כלל בביקורת חוזרת שנעשתה לאחר כמעט כשנה. האבחנה של הממצא הזה הייתה "פסוידציסטה" וה - MRI היה תקין לחלוטין. יש לציין כי ה - MRI לפניו הראה מספר מוקדים בעלי סיגנל הטרוגני משני צידי ה - SIJ. כיום אינני סובל מכאבים רציניים, או מסימפטומים כלשהם, ואיני מרגיש בעייה כלשהיא, אבל מבחינת העניין שאני צריך לקבל חוות דעת לוועדה הרפואית בצבא נאמר לי שיש לשקול בהחלט את האופצייה לעשות צילום סי טי חוזר של עמ"ש מותני, לשם ביקורת והשוואה. נאמר לי כי צילום כזה שווה ערך מבחינת הקרינה ל - 80 צילומי חזה ואני ממש לא מתכוון לעשות את הצילום הזה אבל אני בהחלט רוצה לשמוע דעה נוספת, באשר לצורך בכך. ברור לי כי במשך כשנה וחצי הממצא הזה לא השתנה ונאמר כי הדבר הזה פשוט "שום דבר". אני מסכים עם הרופאים שאמרו את זה אבל האם אתה כאורטופד, שגם מכיר את הרפואה בצבא, האם יש צורך לדעתך בסי. טי חוזר על פי הנתונים שהצגתי כאן, מה גם שיש לציין כי אני חוזר לשירות קרבי. מצטער על אריכות המכתב ותודה מראש על סיועך.

אני מתקשה לענות לך משום שנסיבות המחלה שלך אינן ברורות ומכיון שאתה מבקש עצה קונקרטית חובת הזהירות מצווה עלי לאסוף כל מידע אפשרי . כך למשל לא ברור לי מה להיפרקלצמיה ולט.מ של ע"ש מתני. מה היתה הסיבה שנעשה לך ט.מ של ע"ש מתני האם היה ממצא בצילום רגיל האם עשית מיפוי עצמות בדיקת SPECT . אשר לעצם הסוגיה של צילום נוסף ( ט.מ וכל סוג אחר) ועדות של הצבא אינן בדרך כלל ועדות מומחים ואינן מסיקות מסקנות מצילומים אלא מסתפקות בחוות דעת המומחה שבדק והמליץ . האורתופ ד שיתן לך המלצה לועדה צריך להחליט אם הוא חושב שאינך סובל מבעיה של ממש או שמא אינו בטוח בכך ועליו לחפש אישוש על ידי בדיקות נוספות. הבעיה שעומדת בפני אורתופד זה היא פשוטה האם אפשר לומר בבטחון שאין לך גידול ממאיר בשלד או לא ( תהליך ליטי תמיד חשוד) הבדיקה הרגישה ביותר לזיהוי לאבחון גידול ממאיר בשלד ובכלמקו ם אחר היא בדיקת מ.ר.י כך שאם אותו אורתופד מרגיש לא בטוח וקשה לו לשאת את נטל האחריות, ההמלצה הנכונה תהייה מ.ר.י חוזר, בדיקה שהיא רגישה יותר ואין בה קרינה. לאור העובדה שמ.ר.י קודם היה תקין יתכן כמובן שכל זה מיותר.

מנהל פורום אורתופדיה