האם הגדרת נקע מלידה תלוי בחומרתו ?

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

07/02/2003 | 13:16 | מאת: טלי

למה יקרא נקע ? האם נקע מוגדר לפי חומרת המצב ? האם יכול להיות מצב של נקע מלידה שהינו קל יותר מנקע חמור יותר מלידה ? האם יתכן שאדם מבוגר שהיה שנים צולע ולא נבדק מתברר פתאום שיש ו נקע מלידה ? האם מחלה ניוונית "מתמקמת" יותר מהר בנקע מלידה, שהתגלתה כשהתברר שיש לו כאבים ואי יכולת תפקוד המפרק והתגלה בצילומים ?

נקע- חריגת איבר או מפרק ממקומו מחמת פגיעה (אבןשושן) . המילה הלועזית ההולמת הגדרה זאת הנה DISLOCATION . דיסלוקציה הנה איבוד שלם של היחסים בין חלקי המפרק.כאשר הנקע אינו שלם מדברים על תת נקע או סובלוקסציה. נראה לך כאילו פשוט כזה ? אז ככה זה לא, שכן אנו משתמשים במילה נקע גם לציין מתיחה של קישורים וקופסית של מפרק כמו למשל בנקע של קרסול. המילה הלועזית המתאימה כאן היא SPRAIN נקעים אלו מסווגים לפי חומרתם בדרך כלל דרגה ראשונה - פגיעה קלה בקישורי המפרק. דרגה שלישית קרע שלם של הקישורים ודרגה שניה -משהוא באמצע. מדברייך אני מבין שאת מתייחסת בעיקר ל"נקע " של מפרק הירך. כאן כבר לא מדברים על נקע אלא על "פגם ביצור " דיספלסיה וזו יכולה להתבטא בדרגות חומרה שונות .דיספלסיה מתגלה אצל תינוקות. ברבות השנים עלול ראש הירך להחליק ממקומו במפרק ויתקבל נקע. דיספלסיה של מפרק הירך מתגלית לעיתים רק בגיל מבוגר בעקבות הופעה של שינויים משניים לדיספלסיה וצליעה היא סימפטום שלהם.

מנהל פורום אורתופדיה