פורום תזונה קלינית
שלום רב, ברצוני לשאול מה פירוש המושג כלכלה אלמנטלית/אוליגומריות (הידרוליזאט)/פולימריות? תודה
שלום רוני המושג הזנה אלמנטלית מגיע מן המילה element או בתרגום לעברית-חלקיק. הכוונה היא להזנה אשר רכיבי המזון שבה מפורקים לרמה הבסיסית ביותר שלהם: חומצות שומן (במקום טריגליצרידים), חומצות אמינו (במקום פפטידים או חלבון שלם), וחד סוכרים (בניגוד לפולימרים של סוכר, וזה עונה גם על שאלתך השניה). בברכה-ליטל להב, דיאטנית קלנית
ליטל שלום, ראשית, תודה על התשובה. שנית, אני דיאטנית בהתמחות (הייתי צריכה לציין את זה קודם). אני יודעת מה זה אלמנטלית אבל לא ברור לי מה ההבדל בין אוליגומרית לפולימרית? האם ההבדל ברמת הפירוק? אוליגומרית פחות מפורק? תודה.
בני בן השנתים אוכל ממגון אבות המזון כולל עופות ,בשר הרבה פירות שהוא מאוד אוהב ופסטה מרובה ומעדני גבינה, אך אינו אוהב ומוכן לאכול ירקות וביצים האם הפירות מכסים על הירקות. ואני משתדלת לקנות פסטה על בסיס ביצים האם זה מכסה על התחום השני.חשוב לציין שמלבד רסק עגבניות על הפסטה הילד לא נוגע בשום ירק!!! (רסק מעגבניה בשלה לא רסק מקופסא) ובמידה והדברים הנ"ל לא מכסים כיצד יש להשלים את החסר. תודה לילך
לילך שלום! ירקות ופירות שייכים לאותה קבוצת מזון שהחשיבות הבריאותית שלה היא אספקה של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לילדים כמו למבוגרים, אין הגבלה בכמות הירקות שניתן לאכול וההמלצה לפירות בד"כ מוגבלת ל 3-4 מנות ביום. ההגבלה בפירות נובעת בעיקר בגלל כמות הסוכר הפשוט שבהם. בעצם מדובר פה על בנייה של הרגלים בריאים. על פי תאורך, לא נראה לי שיש חשש כרגע ממחסור בויטמינים עם אוכל 4-5 מנות פרי ביום. לעתיד, מומלץ כמובן להמשיך ולהציע ירקות, תוך גיוון של צבעים, מרקמים וצורות הכנה. אל ייאוש, יש סיכוי טוב שלבסוף יתרצה... לגבי ביצים, הם לא קבוצה מזון בפני עצמה, ובשר, דגים וכן מוצרי חלב מספקים חלבון איכותי כמו ביצה. אין צורך במקרה זה להתעקש על ביצה אם אינו רוצה לאוכלה. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
מה הערך הגליקמי של מצה מקמח מלא?
שלום א. האם התכוונת לערך קלורי או לאינדקס גליקמי?
אבקש המלצה לתזונאי באיזור המרכז
תמי שלום! באיזו מסגרת טיפולית אתם מעוניינים? פרטי? דרך קופ"ח? לא שיתפת אותנו בסיבה לויכוח ולכן קשה לי להתייחס. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
נועה שלום לא משנה לי המסגרת (קופ"ח/ פרטי) של הדיאטנית, חילוקי הדעות שלנו במסגרת התזונה של בתנו בת השנה וחצי הם: האם לתת לילדה במבה בסופר, בעלי טוען שאפילו שהיא רעבה צריך לחכות לבית כי זו לא תזונה נכונה. שבקבוק תחליף חלב בבוקר הוא כמו ארוחה וששעה וחצי אחר כך לא צריך לתת לה קוטג' אלא נבטים?! שאפילו גבינה צהובה שהיא אוכלת סתם על הדרך לא צריכים להיות מול הטלויזיה. לדעתי הוא צריך הסבר מפורט, ואולי גם אני? לגבי התזונה שלה, לכן אשמח לקבל טלפון של דיאטן באיזור המרכז
אינני בטוח שהגעתי לכתובת הנכונה אך אשמח אם בכל זאת אקבל תשובה לשאלה שמציקה לי.יש לי רגישות לקפה ולמוצרי חלב ואחרי שאני צורך אותם אני "רץ" לשירותים להתפנות.האם בגלל שאני מתפנה {וזה לא שלשולים}אז הגוף שלי לא מנצל את החלבונים ,הפחמימות והויטמינים וכדו' שהוא אמור לנצל?וכמה זמן אחרי ארוחה ממוצעת הגוף מספיק לפרק את החומרים הנ"ל?
אלכס שלום! לא כ"כ ברור לי מה הוא סוג ההתפנות אם לא שלשול...? אתה מתכוון שמיד אחרי ארוחה יש לך יציאה והיא תקינה? במקרה של שלשול אכן יש אובדן של מרכיבי מזון אך כמובן צריך הערכה טובה יותר על מנת לבדוק אם נוצרו מחסורים. זו תופעה מוכרת לאחר צריכת מוצרי חלב, לאנשים שרגישים לסוכר החלב לקטוז (רגישות שעלולה להתפתח גם בתגובה למצבי מחלה ושלשול או שימוש ממושך באנטיביוטיקה). אני לא מכירה תופעה כזו לאחר שתיית קפה, ייתכן ואתה מתכוון לקפה עם חלב? בכל מקרה כדאי לפנות לטיפול, בהתחלה רופא ובהמשך דיאטנית, להתאמת תפריט שיקל על התופעות שתארת. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
ידוע לי שכמות השומן הכוללת תהיה לכל היותר 30 אחוז מסהכ הערך הקלורי של המזון שאנו אוכלים. ידוי לי גם ששומן מטוגן וטרנס ומרגרינה מזיקים. בהנחה שאנו לא צורכים שומנים מזיקים אלו אז שאלותי הן (מתיחסות לגבר בן 60 בריא רזה ועוסק בספורט): 1. מהו היחס האידאלי באחוזים (בהנחה שאנו יכולים לשלוט בדיוק בכמויות ויחסים או לפחות לשאוף לכך) בין 4 סוגי השומן : רווי, חד בלתי רווי , רב בלתי רווי אומגה 3 ורב בלתי רווי אומגה 6 ? ( אם נקטין לדוגמא את האחוז של השמן הרווי לאחוז אחד בלבד זה מעולה או יש מינימום שצריך לשמור גם לגבי הרווי?) 2. מהי הכמות המינמלית באחוזים של כמות השומן מתוך סה"כ הערך הקלורי של המזון שאנו אוכלים? ( האם 10 אחוז גם מספיק?) 3. האם צריך ללוות כל ארוחה בשומן כדי שהמזון יספג טוב או מספיק לשמור על צריכת שומן יומית הנדרשת ? ( נניח אכלתי בבוקר את כל מנת השומן ובצהרים וערב לא אכלתי כלל שומן האם עדיין המזון יספג ויתעכל היטב ?) בתודה
שלום שאול 1. נקבע טווח צריכה בעבור סה"כ השומן בתפריט הקשור להפחתת הסיכון למחלות כרוניות תוך כדי אספקת מרכיבי המזון החיוניים. טווח זה לגבר בגילך הוא 20-35 גרם ליום. מתוכם 10-15 גרם חומצות שומן מסוג אומגה 6 וכ- 0.6 עד 1.2 גרם חומצות שומן מסוג אומגה - 3 .היחס המומלץ בינהם צריך להיות גרם אומגה 3 לכל 2-3 גרם אומגה 6. אין המלצות לכמות שומן רווי ו/או כולסטרול. הן אינן נחשבות לחיוניות היות והגוף מסוגל לייצרן בעצמו. 2. כמות שומן מינימאלית נקבעה בגרמים (לא באחוזים מקלוריות). כמות שומן מקסימאלית: לא רצוי לעבור את ה-30 אחוז מסה"כ הקלוריות ע"י שומן. 3. אין צורך במרכיב שומני בכל ארוחה על מנת לספוג את המזון. בברכה-ליטל
ליטל תודה על התשובה הנושא עדיין לא מכוסה עד הסוף. 1. האם הבנתי אותך נכון צריך לשאוף למינימום לגבי שומן רווי ותאורטית גם אם הכמות שלו אפס עדיין אין בעיה כי הגוף מייצר אותו לבד? 2. לא התייחסת במאזן לאומגה 9 שומן חד בלתי רווי איזה חלק באחוזים / כמויות הוא צריך להיות? 3. הכמויות שציינת לאומגה 3 ואמגה 6 לא תואמות את היחס שצריך להיות ביניהם. האם נפלה כאן טעות כתיב או לא הבנתי את הנאמר? 4. במידה ואני צורך 20 גרם ליום של שומן אזי זה מספיק לחלוטין וזה גם עדיף מבחינת מעמס קלורי ועיכולי על הגוף מאשר הגבול העליון של 35 גרם? 5. האם יש הסכמה אצל רוב מומחי התזונה לגבי הכמות הכוללת של השומן ויחסים בין סוגי השומן או שיש אסכולות שונות? בתודה
שלום אני אישה בת 56 ובעלי בן 58 האם עלינו לקחת כדורים "אומגה 3"? האם זה חשוב לגוף? וראיתי פרסומות לאומגה 9 מה זה? ומה זה נותן? אשמח מאד אם אקבל מכם תשובה ואני מודה לכם מאד מאד אילנית
אילנית שלום! חומצות שומן מסוג אומגה 3 (EPA, DHA) יפות לבריאות אך עדיין אינן מוגדרות כ"הכרחיות". ככל שכמות הידע בנושא מצטברת בעקבות עוד ועוד מחקרים המתפרסמים, ייתכן ובעתיד הן אכן יוכרו ככאלה. בנתיים אנו ממליצים להשתמש בהם במקרים הבאים בהם הוכחה תועלת בשימוש: למניעת מחלות לב וכלי דם; לטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים בדם; ליתר לחץ דם; למחלות אוטואימוניות כמו קרוהן, קוליטיס ואטריטיס; למחלות עור כמו אקזמה ופסוריאזיס; לבריאות הנפש (בעיקר דיכאון); לילדים עם אסטמה; לילדים עם הפרעות קשב ADHD; לנשים הרות ומניקות. לחומצת השומן האולאית (אומגה 9) הנמצאת בעיקר בשמן זית וכן באבוקדו, שקדים ואגוזים מסויימים, יש תכונות מגנות מפני מחלות לב וכלי דם, בשל נטייתם להוריד את רמות הכולסטרול LDL ולהעלות/לשמור על רמות הכולסטרול HDL, ולהגן על הכולסטרול מנזק חימצוני. כמו כן שומן זה משפר את הסבילות לגלוקוז ואת רגישות התאים לאינסולין(Insulin Sensitivity) בחולי סוכרת ובאנשים בריאים(ולכן עשוי להוריד את הסיכון לסוכרת). ניתן להשיג כמוסות המשלבות אומגה 3 עם אומגה 9. במידה ואתם סובלים מיתר לחץ דם, יתר שומנים בדם או סכרת, אני ממליצה להתחיל את השימוש תוך התייעצות עם הרופא המטפל, על מנת לעקוב אחר השינויים במדדים אלו בצורה אחראית. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
זו שוב אני הנסערת עם הכולסטרול. ראשית אני מודה לך על ההתייחסות, וגם מודה שנרגעתי מאז אתמול. שאלתי אותך אתמול איזה מזון מומלץ לאכול ומאיזה כדאי להתרחק. כמו כן ציינתי כי אני אוכלת הרבה גלידות ושוקולדים, ושאלתי האם יש קשר בין הדברים. ביקשת שאשלח לך את תוצאות בדיקת הדם, אז ככה: כולסטרול 260, בעמודה של ערכי ייחוס רשום 140-200 (מקווה שזה ה HDL ו ה LDL אליהם התכוונת). טריגליצרידים - 104, בעמודה של ערכי ייחוס רשום 10-150 יש לי מחזור חודשי סדיר (לוקחת גלולות). שוקלת 55 וגובהי 1.63 אשמח לשמוע את דעתך, מכיוון שעושה רושם שהרופאה שלי ממש לא מתרגשת מכל הסיפור. רק אחרי ששאלתי אותה אם אני צריכה לחזור על הבדיקה או לערוך בדיקה נוספת, היא ענתה שאבוא בעוד כמה חודשים, והיא כבר תיתן לי הפניה לבדיקת תפקוד כבד. המון תודה מראש, ענבר (שלא יודעת אם להיות מודאגת או לא)
הי ענבר! נתת תוצאה של סה"כ הכולסטרול (260)אך לא את מרכיביו (האם לא כתוב שם במפורש ובעמודה נפרדת HDL ו-LDL?). הטריגליצרידים שלך תקינים בהחלט,כמו גם משקלך. את רושמת שאת נוטלת גלולות. סיבה זו לכשעצמה בהחלט יכולה להעלות את רמת הכולסטרול. אני לא רופאה, ואיני יודעת אם יש מקום לדאגה, כמו גם שאיני יודעת את היחסים שבין מרכיבי הכולסטרול אצלך בדם,שהם דבר חשוב ביותר. בהקשר התזונתי-יש להפחית את כמויות השומן הרווי המצוי במקורות מן החי (מוצרי חלב מעל 5 אחוז, סוגי בשר שונים, ביצים ועוד). יש להוסיף לתפריט סיבים תזונתיים, ושומנים בלתי רווים כגון שמן זית וכו'. גלידות ושוקולד, הם בלי שום קשר מרכיבים שהייתי ממעיטה בהם על מנת לשמור על תזונה מאוזנת... יתכן גם שהעליה בכולסטרול היא ענין גנטי (האם אמא או אבא גם סובלים מכולסטרול גבוה מגיל צעיר?) מה שהייתי עושה זה נשארת במעקב רפואי, וגם חוזרת על הבדיקה. רק בריאות! ליטל להב-דיאטנית קלינית
מהי התזונה המומלצת לאישה בת 67 שסובלת מאנגינה פקטוריס?
שלום מאי. שאלתך מאוד כללית, ותזונה קלינית מתאימה את התזונה למצבים קליניים ספתיפיים. האם את סובלת מיתר לחץ דם?סכרת?שומנים בדם? אם תוכלי לפרט קצת יותר אולי אוכל לעזור. ליטל
שלום בעיה מאוד מלחיצה אני בת 37 ואחרי כל אוכל יש לי כאבי בטן ומיחושים לא נעימים שזה רגישות שאני עושה בדיקות הכל תקין ברצוני לדעת מה יש לי למעשה מה הסיבות שיכולות להיות לתחושה מוזרה שכזו האם זה פסיכולוגי או רפואי או.......... אני לא חושבת שזה אלרגיה לאוכל משום שזה אותה תחושה אחרי כל אבות המזון יש להוסיף שאני לא אוכלת ארוחות מסודרות ושותה יותר מיצים ופחות מים רופא אומר שאני לא צריכה תזונאית לתזונה נכונה מה יש לי למעשה אודה על תשובה אלי לאימל בעברית בלבד רק בעברית תודה וחג שמח
יונת שלום! כדאי לפנות לרופא מומחה, גסטרואנטרולוג, לאבחון הבעיה. לאחר אבחנה, ניתן יהיה להתאים גם טיפול תזונתי הולם. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
אני בת 30, ולפני שעתיים בישרו לי כי יש לי 260 כולסטרול. הרופאה לא התרגשה מדי מהעניין, בניגוד לאמא שלי, שקצת הפחידה אותי. לדבריה, כמות כזאת גורמת להתקף לב ולכן אני כותבת אלייך (כשדמעות בעיניי) השאלה שלי היא האם אני צריכה להתרגש מכך, והאם מדובר באמת בכמות גבוהה. אם כן, על איזה מזון את ממליצה שמפחית את כמות הכולסטרול, ועל איזה מזון את ממליצה להוריד מהתפריט. אני אוכלת הרבה גלידות ושוקולדים, האם יש קשר בין הדברים? אודה מאוד לתשובתך, ענבר הנסערת.
ממוענת גם לד"ר גילה רוזן ולליטל להב.
ענבר שלום! ראשית אני מציעה שלא תהיי כ"כ נסערת. בגילך אין חשש מהתקף לב, אם יש לך מחזור חודשי. רמות גבוהות של כולסטרול בדם אכן אינן מומלצות, וודאי שלא למשך זמן ארוך, אך יש דרכים רבות וטובות לשפרן. אני מציעה שתשלחי לי את פירוט התוצאות על מנת שאוכל להתייחס טוב יותר למצבך (HDL ו - LDL, טריגליצרידים). כמו כן אם תוכלי, צרפי את משקלך וגובהך. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
לאחרונה ניתן למצוא בסופר שמן זית המיוחד לטיגון. האם יש בעייה בשימוש בשמן זית רגיל בטיגון ובישול? אם כן מהי ומה ההבדל בין שמן זית לתיבול ושמן זית לטיגון. תודה רבה, שולה
שלום, לעניות דעתי הטיגון בשמן זית מאוד מאוד לא בריא. לטגן בכלל זה לא בריא, אבל במיוחד לא שמן זית. מקווה שעזרתי, עדי
שולה שלום! שמן זית רגיל שנמצא תחת פיקוח ובעל תווית איכות, מתאים לטיגון (כמו גם לתיבול...). לדעתי יש קמפיין שיווקי להגדרת שמני זית שונים (מבחינת זן, ארומה, צבע, טעם וכדומה) לצרכים שונים אבל מבחינה כימית אין הבדל משמעותי ביניהם והם יכולים לשמש שניהם גם לטיגון וגם לתיבול. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
האם נכונה השמועה שנתרן (המצוי בין היתר בכמות גבוהה במוצרים דיאטטים) מעכב ירידה במשקל?
שלום מירי השמועה אינה נכונה. נתרן אינו מעכב ירידה במשקל. המקור האפשרי לבלבול נובע מעצם היותו של אלקטרוליט זה בעל השפעה על משק הנוזלים בגוף. בתפקוד פיזיולוגי תקין, עודף נתרן בדיאטה יופרש ע"י הכליות. אם הכליות אינן מתפקדות כראוי יתכנו מצבים בהם עודף הנתרן לא יופרש, או יופרש בכמות לא מספקת ואז יתכן מצב של צבירת נוזלים שיכול להתבטא במשקל (אך שוב, לא מדובר במשקל יבש כי אם משקל בלבד). מכאן שיתכן כי לנתרן (במצבים מסוימים)תתכן השפעה על משקל, אך בשום מצב הוא אינו מעכב הרזיה. בברכה-ליטל להב דיאטנית קלינית
שלום רב, בבדיקות דם נמצא כי רמות הברזל שלי נמוכות מהנורמה, יחד עם זאת נמצאו רמות בינוניות של טרנספרין ופריטין. הכיצד עלי לנהוג מבחינה תזונתית? האם כדאי להוסיף ברזל ממקור חיצוני (תוסף)? לתשובתכם אודה. שיראל.
שלום שיראל האם תוכל להוסיף פרטים מדויקים לגבי רמת הברזל, הטרנספרין והפריטין (מספרים כוונתי). כמו כן האם יש לך גם בדיקה של המוגלובין? אם תוכל להוסיף לשאלתך אוכל לענות באופן ספציפי יותר. בברכה-ליטל להב, דיאטנית קלינית
תודה על תגובתך. פרט לטרנספרין הכל בגבולות הנורמה.
שלום רב! בתי בת ה5 מסרבת כבר שנתיים וחצי לאכול פרות וירקות (מלבד תפוחי אדמה). ניסינו לשכנע אותה אך היא בשלה. במשך תקופה ארוכה היא לקחה לגן סנדויץ עם קטשופ וגבינה צהובה אך לאחרונה היא טוענת שהיא לא אוהבת גבינה צהובה והיא באמת מוציאה את הגבינה שאנו שמים לה בסנדויץ ואוכלת רק את הלחם עם הקטשופ. התעורר מצב אבסורדי שהדבר היחידי אותו היא מוכנה לקחת לגן הוא לחם עם קטשופ וביצת עין ותו לא. היא לא מוכנה גבינה לבנה, לא חומוס ואפילו לא חמאת בוטנים. אנא עיזרו לי. אני כבר מיואשת!!!
לאמא שלום! קצת קשה לי להתייחס לדרגת החומרה בגלל שהתייחסת רק לארוחה אחת ביום (זו שלוקחת לגן). כדאי לפנות לדיאטנית ילדים להערכה תזונתית כוללת. ייתכן והפתרון בשלב זה יהיה תוספת מולטיויטמין לילדים, במידה ואכן התפריט שלה חסר במרכיבים חיוניים. תופעה של בררנות בגיל הזה נפוצה ולעיתים נגרמת בשל רצון של הילד להוכיח את עצמאותו. חשוב שתזכרי ש"בדיאלוג" הזה שבין אם לבת, תפקידך הוא להציע את המזון, לבחור את מבחר האפשרויות ולהציע מגוון. תפקיד בתך הוא לבחור מתוך מה שאת מציעה, לאכול את הכמויות שהיא רוצה וזכותה גם לסרב. אסור להכריח ילד לאכול, זה רק מעצים את הבררנות וההתעקשות עם האוכל. לאחר ייעוץ דיאטנית, ואם הבעיה נמשכת, יש מרכזים רפואיים שמטפלים בסרבנות אכילה של פעוטות וילדים במסגרת רב מקצועית וניתן לפנות אליהם לטיפול. בברכה, נועה שיף - דיאטנית קלינית
בחור בן 31 גובה 175 משקל 62 קג תוצאותבדיקת דם :טריגליצרידים- 18 בריא, סובל לעיתים קרובות מכאבי בטן ושלשולים, רגישות לחלב מה המשמעות? האם יש צורך בהמשך ברור? האם נדרשת תזונה מיוחדת.?
האם תוכל לצרף גם תוצאות של יתר בדיקות השומנים (כולסטרול, LDL,HDL)? נועה
שלום אני בת 25 ונמצאה אצלי מלפני שנה אוסטופניה דיי נמוכה רופא המשפחה נבהל לא קיבלתי טיפול ייתכן שזה מפני שהפכתי לצימחונית ב-3 השנים האחרונות. לכן פניתי אז לדיאטנית וצרכתי מזונות על פיה רציתי לשאול בנוגע ללחם שיפון 100% מלא אורגני של חברת אדמה , מה טוב בו ומדוע ממליצים עליו ?מלבד העובדה שהוא יקר הוא מאוד טעים ומשביע,אך מיכיוון שכיום אני בעודף 6 וחצי ק"ג חשוב לי לדעת כמה קלוריות בפרוסה? אשמח אם תעזרי הלחם מכיל 14 פרוסות סה"כ כל הלחם 650 גרם כאשר ל100 גרם יש 213 קלוריות!!!- אז כמה יש בערך בפרוסה אחת( אינני יכולה לשקול אותה) זה נראה לי בריא אבל משמין מאוד- אשמח לשמוע עצתכן. שאלה שנייה אם הארוחה העיקרית שלי מכילה 3 פרוסות לחם שיפון + אבוקדו+ 3 כפות טחינה ולפעמים גם ביצה האם זו נקראת ארוחה משמינה( בהנחה שינני אוכל עדיין עוף או בשר,רק לפעמים דג) כמה קלוריות צריכות להיות בה? האם אלו מזונות היכולים לתקן את צפיפות העצם מלבד הגבינות,אפרופו גבינות ,מה מומלץ? האם החלב המעושר בסידן 1% בסדר??? סליחה על ריבוי השאלות אשמח לקבל תשובתכם תודה דגנית.
אשמח לקבל תשובה תודה מראש דגנית.
הי דגנית לקראת פסח נאמר:כל המרבה בשאלת קושיות, הרי זה משובח...(-: שאלת מספר שאלות, ואנסה לענות באופן כללי יותר. באשר ללחם שאת שואלת לגביו, יוצא לי בחישוב מהיר כי הערך הקלורי הממוצע של כל פרוסה הוא בערך 100 קק"ל. לגבי שאלתך אם זה משמין, וגם לגבי שאלת ארוחת הערב, אנסה לענות באופן כללי יותר. כשאנחו מסתכלים על תפרטי על מנת לקבוע עד כמה הוא מאוזן, אנחנו מסתכלים על מספר פרמטרים: כמה אנרגיה יש בו למשל (קלוריות), כמה חלבון כמה פחממות ושומן, האם הוא מכיל כמות נאותה ומאוזנת של ויטמינים ומינרלים שונים, האם היחסים השונים בין המרכיבים נכונים וכו'. לפיכך, את ודאי מבינה שהשאלה לגבי פריט מסוים בתפריט או ארוחה מסוימית אינה רלוונטית. הלחם שווה 100 קק"ל, אבל מהו השלם? רק מהשלם אוכל לגזור את התשובה הנכונה (ואני מקווה שאני מובנת...) ולשאלתך האחרונה. ההתערבות התזונתית הנכונה במקרה שלך היא העשרת התפריט בסידן. מוצרי חלב הם מקור מצויין בהחלט לסידן. אני מבינה שקיבלת יעוץ תזונתי בכיוון הזה מהדיאטנית שלך. לדעתי היעוץ נכון. בברכה-ליטל להב, דיאטנית קלינית
אני רוצה לדעת אם הבנתי אותך ליטל אם כך בנוגע ללחם עם כל מה שציינת הינה ארוחה עשירה עם כל הויטמינים והמינרלים ולכן אין עליי להתייחס ל100 הקלוריות של הלחם מיכיוון שהוא מזין ואיכותי. אז עד שיגיע התור שלי שוב לדיאטנית התוכלי לומר לי מה עוד נחשב לארוחה מזינה בהתחשב בעובדה שאני צימחונית נמאס לי מלחם שיפון אבוקדו וביצה,וטונה אני חס וחלילה לא אוכלת ,עם מה אוכל כן לשלב שוב תודה מראש
אפשר לקבל המלצות ממה יש להזהר כשנוטלים קומדין? והאם תהמותר או בכלל לא? מה עדיף תה רגיל /ירוק/ או צמחים?
שלום טלי נטילת קומדין אכן דורשת הגבלות תזונתיות, ממזונות אשר מכילים ויטמין K , ושצריכתם עלולה לפגוע באיזון העדין שבטיפול נוגד הקרישה. ישנם מזונות מהם יש להמנע לחלוטין: תה ירוק, שמן סויה, פולי סויה, וכל דבר המבוסס על סויה, כבד בקר וכבד עוף, שמורי דגים בשמן, ברוקולי, כרוב ירוק/לבן, כרוב ניצנים, חסה, תרד, לפת, אספרגוס, עולש, שיבא, גרגרי חומוס, עדשים, אפונה. כמו כן יש לקלף ירקות ופירות שקליפתם ירוקה. ישנם מזונות שאין צורך להמנע מהם לחלוטין, אך כדאי לצרוך בכמות מוגבלת, עד כ-6 מנות ליום: 100 גרם -ענבים ירוקים, תמרים טריים,ארטישוק טרי,שזיפים אדומים,פלפל ירוק, כרובית. 50 גרם-קיווי, שזיפים ירוקים, כרוב אדום, סלרי 20 גרם- שמן זית, מיונז 10 גרם-שמן קנולה. בברכה-ליטל להב דיאטנית קלינית.
אבקש פרטים על מיגבלות תזונתיות בעת השימוש בקומדין
אני בת 46, לאחר מספר אירועים מוחיים קלים שחלפו, ב"ה, ומטופלת בקומדין לאחר אבחון באפלא. האם אסור לי לשלב חסה כלל בתפריט?
אני בן 38 שיחקתי כדור רגל נקרה לי שריר ואחרי יומים נשלחתי לדופלר ברגל ויש לי כריש דם הישפזו אותי ונתנו לי זריקה לדילול דם ומחר מתחילים לתת לי קומדין האם זה הטיפול היחידי זה קצת מפחיד בגילי מה אתם אומרעם והאם צריך גם דיאטה מיוחדת? בתודה מראש המודאג
אפשר לקבל המלצות ממה יש להזהר כשנוטלים קומדין? והאם תהמותר או בכלל לא? מה עדיף תה רגיל /ירוק/ או צמחים?
הי, עניתי לך למעלה...
שלום, הנני חולת קרוהן. מטעמי בריאות אני נוהגת לאכול כל לחם שהוא מקמח מלא (שיפון, חיטה, דגנים וכו'). מכל עבר אני שומעת כי לחם מקמח לבן עדיף לחולי קרוהן מאשר הקמח המלא בגלל הסיבים שהוא מכיל. רציתי לציין שכרגע אין לי שום בעיית עיכול של הלחם המלא אך, האם ייתכן ואני עושה נזק לטווח הארוך? בתודה, מורן
שלום מורן. כפי שאת ודאי יודעת, מחלת הקרוהן מאופיינת בתקופות בהן המחלה פעילה, ותקופות בהן קיימת רמיסיה של המחלה (הפוגה). ההמלצות התזונתיות לגבי צריכת סיבים תזונתיים, משתנות בהתאם למצב המחלה, כלומר באם היא פעילה או באם היא בהפוגה. בזמנים בהם המחלה פעילה, אנו ממליצים על דיאטה דלת סיבים, ובמקרה כזה מוטב הלחם הלבן על הלחם מן הקמח המלא, היות והוא דל בסיבים. לעומת זאת, כאשר המחלה בתקופת רמיסיה, אנחנו ממליצים דווקא על דיאטה עשירה בסיבים ואז כדאי לך להעדיף את הלחם המלא. הכלל הזה נכון גם לגבי רכיבי תזונה אחרים חוץ מסיבים תזונתיים. כדאי להוועץ בדיאטנית להערכת מצבך התזונתי ולהתערבות במקרה הצורך, כל זאת בהתאם למצב מחלתך. בברכה ליטל להב דיאטנית קלינית.
יש לי שאלה עקרונית האם זה אותו הדבר לאכול לחם מלא ולאכול למשל לחם לבן + לדוגמא כף פסיליום או אורז מלא לעומת אורז לבן ופסיליום וכ"ו ונאמר שמוסיפים אפילו מולטי ויטמין כאשר אוכלים את מלבן -- האם זה זהה או לא? מה ההבדל? האם יש חשיבות לזה שהסיבים הם במזון עצמו לעומת המצב בו לוקחים אותם כתוסף? למה ומה ההבדל תודה
האם יש הבדל בין השניים מבחינה קלורית?
למתעניין שלום! באופן כללי, רצוי לצרוך מזון מלא. כלומר, מזון המכיל באופן טבעי את הרכיבים התזונתיים הבריאים עליהם אנו ממליצים תמיד. מחקרים הוכיחו שלא ניתן לחקות את האפקט הבריאותי במלואו ע"י אכילת מזון דל בערכים תזונתיים והוספת אלו בנפרד באמצעות תוספי תזונה (מולטיויטמין או כדורי פסיליום כפי שהבאת כדוגמא). לעיתים יש אף אפקט מזיק בנטילת חלק מתוספי התזונה. על כן ההמלצה הכללית והעקרונית היא לעשות מאמץ להשיג את כל רכיבי המזון המומלצים מהמזון. אבל... לא תמיד זה אפשרי ואז ניתן להמליץ באופן מבוקר ואחראי על נטילת תוספי תזונה ספציפיים לפי הצורך. לגבי שאלתך השניה, לסיבים תזונתיים אין ערך קלורי. בברכה, נועה - דיאטנית קלינית
אני סובלת ממחלת דלקת הפרקים בכל הגוף ובעיקר בכפות ידיים ורגליים, כמובן שהכאבים נודדים אך קיימים כל הזמן. אני סובלת בעיקר בחום, ולאחר שהורדתי את כדור הפרדניזון, אינני מאוזנת כלל. ועלי לשקול חזרה למטוטראקסאט. אני מבקשת ייעוץ לגבי טיפול תרופתי ואלטרנטיבי. מה לעשות כדי להתחזק ולהתגבר על הכאבים והקשיים הפיסיים. אני מתפקדת רק עם משככי כאבים וגם זה באופן זמני. מה עושים איך מתנקים ומתחזקים? אולי דיאטה מיוחדת? התעמלות כלשהי, משהו להחזרת איכות החיים, בבקשה עיזרו לי!.
שושי שלום, צר לי, אך לא נוכל להמליץ על טיפול תרופתי או שינוי כלשהו. באשר לתזונה ודלקת פרקים, אין כל מאמר או המלצה חד משמעית לתזונה מתאיה במקרים אלו. ההמלצה הכללית היא לתזונה נכונה וגיוון מכל מקורות המזון. ישנם מחקרים שנעשו עם אומגה 3, זוהי חומצת השומן הנמצאת בדגי ים צפוניים. ניתן גם לרכוש כדורים המכילים חומצת שומן זו באופן מרוכז. אך המחקרים אינם חד משמעיים, והתוסף אינו מהווה תחליף לתרופה. כמו כן נראה שדיאטה עשירה בנוגדי חמצון, שמקורם הטוב ביותר בירקות ופירות יכולה להפחית בחומרת המחלה, ביחוד ירקות ממשפחת המצליבים ( כרוב, כרובית, ברוקולי ). בברכה, דנה
לשושי שימוש במי מזור אנרגטיים לריפוי והחלמה מדלקת פרקים פרסום אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו הנחיה רפואית "מי מזור אנרגטיים אוצר הטבע " האנטיביוטיקה הטבעית המושלמת "מי מזור אנרגטיים " המהפכה הבריאותית השקטה בעולם . "מי מזור אנרגטיים " מרפא לכול חולי . "מי מזור אנרגטיים " חובה בכול בית בישראל ובעולם . " מי מזור אנרגטיים לשתייה ,מריחה ,והתזה פנימית וחיצונית " כתרופה אנטיביוטית טבעית בעלת קשת פעולה רחבת היקף לכול חולי ונעדרת כל תופעות לוואי ואינם יוצרים כול אינטראקציות לא בשימוש תרופות כימיות ,טבעיות וטיפולים כימוטרפיים והקרנות . למחלות מדבקות ,זיהומיות ,ויראליות ,פטרת,וירוסים,נגיפים חיידקים,כוויות וכוויות קור,חולים כרוניים שאינם מגיבים לתרופות ,חולי סרטן, מחלות קשות . משפר את מחזור הדם,מזרז את תהליך ההתחדשות הרקמה ועוד....... והחשוב מכול כטיפול מונע מכול חולי . כיום ברור יותר ויותר שהטיפול במחלות שונות בעזרת אנטיביוטיקה הגיע למבוי סתום. החיידקים מפתחים כל הזמן גזעים יותר ויותר עמידים בפני כל סוגי האנטיביוטיקה המצויים בשימוש רפואי, ולאחרונה נמצאו גזעי חיידקים העמידים גם בפני הואנקמיצין, קו ההגנה האחרון של התרופות האנטיביוטיות. יש מחלות שחשבו שניתן יהיה להכחיד אותן כליל, למשל שחפת, אבל כיום התפתחו חיידקי שחפת עמידים לכל סוגי האנטיביוטיקה המקובלים ברפואה, וחולי שחפת, שנוגעו בגזעי חיידקים עמידים, הם למעשה חשוכי מרפא. זוהי גזרה אחת בה הרפואה המקובלת פשטה את הרגל. למעשה, בתי החולים כיום הם מקור דגירה לחיידקים שעמידים בפני אנטיביוטיקות ואשפוז בהם יכול להיות סכנת חיים. נשאלת השאלה, אם כן, מה לעשות? איך אפשר לחיות את תוחלת החיים הנוכחית בלי לקבל מחלות אינפקציה שאין לגביהן מרפא? יש פתרון טבעי לכך, והוא מורכב משלושה מרכיבים שונים. המרכיב הראשון הוא אורח חיים נכון: המערכת החיסונית שלנו בנויה כך שתוכל להתמודד עם מרבית סוגי החיידקים והוירוסים, שאם לא כן, האדם היה נכחד מהעולם. כדי שמערכת זו תוכל לפעול במלוא עוצמתה, כדאי לסגל אורח חיים טבעי ככל האפשר: לאכול מזונות שתומכים בבריאות ולא כאלו המדרדרים אותה, לנשום אויר צח, לשתות מים טהורים, לעסוק בפעילות גופנית, ללמוד הרפיות ומדיטציות ולהשתדל להיות אדם מועיל לעצמו ולחברה. מרכיב שני הוא לוחמה בחיידקים: על-ידי וירוסים בקטריופאג`ים. לכל חיידק עלי אדמות, יש לפחות וירוס אחד שגורם לו למחלה ומחסל אותו. המרכז היותר גדול בו בהודו, טיפחו ושימרו אלפי סוגים של וירוסים קוטלי חיידקים הוא בגרוזיה. כיום מתפתח נושא זה גם בארה"ב ובשנים הבאות הוא יהווה ציר מרכזי בטיפול במחלות חיידקים. המרכיב השלישי הוא שימוש במי-מזור קולוידאליים: ומאמר זה יתמקד בנושא של תועלתם ודרכי השימוש בהם. מי מזור קולואידליים כקוטלי מיקרואורגניזמים השימוש באוצרות הטבע כאנטיביוטיקה הוא עתיק יומין. בעבר נהגו להניח מטבעות של כסף בתוך כד חלב כדי שהוא לא יחמיץ. כיום נבדק הנושא בצורה הרבה יותר מקיפה ופותח מכשור משוכלל שבעזרתו ניתן לייצר בטכנולוגיות ייחודיות מי-מזור קולואידליים. קולואיד מאוצרות הטבע הוא התוצר של תהליך אלקטרומגנטי שמושך חלקיקים מיקרוסקופיים מחתיכה של מינרל אל תוך נוזל דוגמת מים. החלקיקים המיקרוסקופיים האלו מסוגלים לחדור לגוף ולנוע בו בקלות רבה. קולואיד מאוצר הטבע פועל כזרז המשתק את האנזים שמשמש בגופם של הבקטריות, הפטריות והווירוסים לחילוף חמצן. כולם "נחנקים". האנטיביוטיקה הרגילה איננה יעילה נגד וירוסים וכפי שידוע כיום גם חיידקים הולכים ומתחסנים בפניה. אף אחד מן היצורים החד תאיים אינו מסוגל להתקיים בסביבה שבה מצוי מיאוצר הטבע הייחודי במי מזור , אפילו בכמויות מזעריות, ונמצא שקולואיד האוצר יעיל כנגד יותר מ- 650 מחוללי מחלות שונים. בעזרת מי-מזור קולואידליים טיפלו בהצלחה באין ספור מחלות, ביניהן: פצעי בגרות, דבר, אינפקציות כתוצאה מכוויות, כולרה, דלקת לחמית העין, זיבה, הרפס, צרעת, מחלת ליים, מלריה, דלקת קרום המוח, זיהומים טפיליים, ויראליים ופטריתיים שונים, דלקת ריאות, גזזת, שנית, דלקות עיניים, אוזניים, פה וגרון, שלבקת חוגרת, זיהומי סטרפטוקוקים וסטפילוקוקים, עגבת, רעלת דם, וירוסים שונים לסוגיהם והליקובקטר פילורי בנשאי צהבת ובחולי שחמת הכבד . כיום, מחלות זיהומיות הן סיבת המוות השלישית בשכיחותה בארה"ב וסביר להניח שבישראל המצב לא שונה מכך. מי-מזור נמצאו עוזרים במידה רבה גם לטיפול במחלות שאינן מוגדרות כאינפקציות, ובהן לוקמיה, סרטני עור, סוגי סרטן אחרים, קדחת השחת, זאבת ויבלות שונות. גם ברפואה הוטרינרית נערך שימוש נרחב במי-מזור קולואידליים כנגד מחלות שונות של בעלי חיים, וחומר זה יעיל למעשה גם כנגד מרבית מחלות הצמחים הנגרמות מבקטריות, פטריות או וירוסים. את הצמחים ניתן לרסס בתמיסה זו, או להכניס אותה למי ההשקיה. דר` רוברט בייקר מצא מיתאם בין רמות נמוכות של אוצרות הטבע בסרום לבין שכיחות וחומרה של מחלות- ככל שרמת האוצרות היתה גבוהה יותר בתחומי הנורמה, כך אנשים היו יותר בריאים. הוא מצא שלא זו בלבד שמי מזור קוטלים גורמים מחוללי מחלות אלא שהם גם עוררו צמיחה נמרצת של רקמות פגועות. החלמה מזורזת ניכרת אצל נפגעי כוויות ואפילו אצל חולים זקנים. הוא טיפל באנשים מבוגרים שסבלו מזיהומים בעצמות אחרי פציעה, וההחלמה של הפצעים ואיחוי העצמות היו מהירים ושלמים במידה מפתיעה. תאי סרטן אף הם נפגעים ממי-מזור . למעשה, אין עמידות של גורמי מחלות יכולה להתפתח כנגד מי מזור קולואידליים. חומר זה מחסל חיידקים העמידים בפני כל סוג של אנטיביוטיקה. מתן מי מזור יכול לשמש במקום מרבית הטיפולים התרופתיים הניתנים לחולים במחלות מידבקות. הטיפולים השגרתיים הנהוגים כיום בבתי-חולים אינם נקיים מתופעות לוואי. למעשה, לגבי חלק ניכר מן התרופות, "תופעות הלוואי" הן התופעות המרכזיות להן ואילו יכולת הריפוי זניחה ביותר. לפי נתוני מחקר שפורסם בשנת 1984 מטעם אוניברסיטת הרוורד בארה"ב, ולפי נתוני המועצה הלאומית האמריקאית לבטיחות, מתן תרופות שלא לצורך וטיפול רפואי רשלני הם סיבת המוות הרביעית בארה"ב. יתרון מרכזי גדול של מי מזור הקולואידליים הוא שאין בהם כל רעילות שהיא. מנהל המזון והתרופות בארה"ב אישר את השימוש בהם מאחר והם היו בשימוש לפני 1938 והמחלקה לבדיקת רעילות בארה"ב הגדירה את מי המזור כ"נעדרי כל רעילות שהיא". מדובר פה רק על קולואיד מי מזור טהור, לא על תרכובות שלו שאינן מועילות וחלקן רעילות. משרד הבריאות הישראלי מתיר לשתות מים המעושרים במינרלים קולואיד 1.0 חל"מ, ומים מטופלים 0.08 חל"מ כמי שתייה . חברות התרופות השקיעו בפיתוח תרופות חדשות מיליארדי דולרים, הם עשו כל מאמץ להסתיר מן הציבור את העובדה שיש אנטיביוטיקה, רחבת היקף מאין כמותה וזולה ביותר ונעדרת כול תופעות לוואי ואינה יוצרת כול אינטראקציות בשימוש בתרופות . מי מזור קולואידליים עושים גם את מרבית החיסונים למיותרים. בכל מקרה שתינוק, ילד או מבוגר נדבק במחלות כמו חצבת, שעלת, אדמת ודומיהן, מי מזור יכולים לרפא אותו עד מהרה. החיסונים, לעומת זאת, גרמו למקרים רבים של מוות של תינוקות, שיתוקים, אוטיזם ופגיעות אחרות בגוף ובמוח. הוראות שימוש ניתן לטפל עם מי מזור קולואידליים במחלות שונות וגם כטיפול מונע. יש רק מגבלה אחת: אם נוטלים אותם לפרקי זמן ממושכים, הם פוגעים במידת מה בחיידקי המעיים הטובים. לכן במקביל לשימוש בהם יש לקחת אצידופילוס, או לאכול יוגורטים פרוביוטים או לאכול יוגורטים צמחיים מועשרים באצידופילוס אותם מכינים משקדים, חמניות קלופות, שומשום או אגוזי יער (אילסר). כרוב כבוש בכבישה ביתית בשיטת אן-ויגמור אף הוא עוזר לחידוש הפלורה של המעיים וכן ממי חיטה מותססים . טבלה לדוגמת חישוב כמות מי מזור לשתיה בזמן מחלה לפי משקלו היחסי של ילד/ילדה ומבוגר/ת מבוגר 45 ק"ג ומעלה ילד שמשקלו 40 ק"ג ילד שמשקלו 30 ק"ג ילד שמשקלו 20 ק"ג ילד שמשקלו 10 ק"ג 200 cc ליום מבוגר/ת שמשקלו 45 ק"ג ומעלה 100 cc ליום לילד/ה שמשקלו 40 ק"ג 75-90 ccליום לילד/ה שמשקלו 30 ק"ג 50-60 cc ליום לילד/ה שמשקלו 20 ק"ג 25-30 cc ליום לילד/ה שמשקלו 10 ק"ג חדש מישחה למריחה חיצונית בלבד על העור לריפוי כול נגע את מי מזור ניתן להזמין ולרכוש מי דליה ודוד המרכז הבריאותי הטבעי בישראל , גם הוא מתאים לשימוש ביתי ולא רק במסגרת ביקור בקליניקה. כתב ויתור המידע מובא מהמדע ומניסיון של 120 שנים, ואינו בשום דרך יכול להיות מובן או להתפרש כהמלצה טיפולית רפואית. במקרה מחלה יש לפנות לרופא. שביעות רצון הלקוחות הנה מאבני היסוד של דליה ודוד לכול בקשה או סיוע או שאלה הקשורה באופן השימוש או כל שאלה אחרת נא לפנות לדליה ודוד המרכז הישראלי לבריאות טבעית 09-8846105/6
אני מניקה רק בשעות אחר הצהריים ובלילה ומחפשת דיאטה טובה לרדת עשר קילו
לי, רק בייעוץ אישי. עדי
סתם רעיון - את יכולה ללכת לטייל הרבה עם התינוק שלך! ככה גם תבלי זמן איכות עם התינוק, וגם תטיילי לך ותעשי פעילות גופנית! אופק
שלום, אני נערה בת 17,גיליתי ממש לא מזמן,שאני אכלנית כפייתית,הוספתי למשקלי 4 ק"ג והורדתי המון מההערכה העצמית.... עכשיו אני רוצה לתקן את זה,אני פונה לפורום זה,מפני שאינני ודעת איך להמשיך בעיניין התזונה שלי,אני לא יודעת מתי מה שאני אוכלת נחשב "בסדר" ומתי "יותר מידי" -איך אני אדע למשל כמו פרוסות לחם אני צריכה לאכול וכו? אני,בתקופת הזלילה,אכלתי המון שוקולדים ופחמימות שונות,וזה גרם למין שיבוש של המערכת,כי הייתי אוכלת עד "התפוצצות" וכאב בטן,ועכשיו אני אפילו לא מצליחה לזהות את מנגנון השובע שלי או מתי לאכול וכו...איך לדעת? ועוד שאלה,כדי להוריד בחזרה את ה4 ק"ג מה עליי לעשות? לאכול כבראשונה-כלומר לפני תקופת הזלילה, או לאכול קצת פחות כדי שתחול ירידה? אשמח גם אם תוצע לי דרך להתמודד בכל פעם שיש לי התקפות או "בולמוסי אכילה" שאינם בשליטה. אני באמת נואשת,ולא יודעת מה לעשות.. תודה על התייחסותך.
שירלי שלום, אין באפשרותי לטפל בך על גבי אתר זה, אוכל רק להמליץ על שתי אפשרויות. האחת לגשת לדיאטנית בקופת החולים בו הוא תטפל ותרכיב לך תפריט מתאים בהתאם למצבך. אפשרות שניה, הואיל ואת הכרזת על עצמך כאכלנית כפייתית, אולי מוטב שתפני למרכז העוסק בהפרעות אכילה, בו הטיפול הינו תזונתי ופסיכולוגי, אפשרי להם להגדיר את בעייתך וכן לתת לך פתרונות מתאימים. על מרכזים אלו תוכלי לברר דרך קופת החולים ובבתי החולים הקרובים למקום מגורייך. בברכה, דנה
רציתי לשאול לגבי אלכוהול- אם שותים פעם בכמה חודשים- האם זה יכול להזיק ?
אורי שלום, ההמלצה התזונתית לגבי אלכוהול לאוכלוסיה הבריאה, היא משקה עד 2 משקאות ליום הכולל יין, בירה ומשקאות חריפים יותר. מומלץ לצורכם עם או אחרי ארוחה המכילה שומן, שכן האלכוהול נספג בקיבה. שתיית אלכוהול באופן מבוקר אינה מזיקה, ויש אף שאומרים ששתיית כוס יין אדום אחת ביום יכולה להואיל לכלי הדם שלנו בשל תוכלת נוגדי החמצון בתוכה. יש לזכור, צריכה חד פעמית אך מוגזמת של אלכוהול, כלומר מעבר ליכולת הגוף לפרקו, יכולה לגרום להרעלה קשה ולפגיעה בלבלב ובכבד. שתיה מבוקרת וסבירה אינה מזיקה ואף יכולה להיות מהנה. זכור, שתיה אינה מסתדרת עם נהיגה. בברכה, דנה
האם יש קשר בין חומצות שומן אומגה 3 לתהליך ההרזיה?
שרון שלום, חומצת השומן אומגה 3 הינה חלק בלתי נפרד מהשמן. כלומר גם לחומצת שומן אומגה 3 יש ערך קלורי, והיא אינה "משמינה " יותר או פחות מחומצת שומן אחרת. כלומר מהאספקט הקלורי אין לה תועלת בירידה במשקל. אנו מייחסים לחומצת שומן זו חשיבות באיזון רמות שומנים בדם, כולסטרול וטריגליצרידים, ומעדיפים אותה בתזונה בשל סגולותיה במניעת מחלות כלי דם ולב. בברכה, דנה
עברתי ניתוח מעקפים ברגל לפני כחצי שנה עקב סתימה של עורק. מאז אני מטופלת בקומדין 7.5 מ"ג ואספירין 100 מ"ג. אמרו לי להמנע מאכילת ירקות ירוקים. עם הזמן זה הופך למשימה כמעט בלתי אפשרית. אני גם צריכה לרדת במשקל ולכן זה מסבך את התפריט. אולי תוכלי לתת לי רשימה של ירוקים שמותר והאם יש ירקות ופירות בצבעים אחרים שמסייעים לקרישת הדם שאולי רצוי להמנע מהם. תודה
גבי שלום! אם תכניסי את מילות המפתח "קומדין" או "ויטמין K", באופצית החיפוש, תקבלי התשובה לשאלתך. בנוגע לשילוב הגבלות אלו עם ירידה במשקל, רצוי לפנות לדיאטנית לבניית תוכנית בייעוץ אישי. נועה
האם בנוסף למים שאני שותה כל יום - אפשר גם מיץ ? כי אמרו לי שמיץ - מלא סוכר ולא בריא !!
יערה שלום! חשוב לשתות כדי לספק לגוף את הנוזלים הדרושים לו. אפשר כמובן לשתות הכל אבל מומלץ להעדיף מים. איזה יתרון יש למיץ? חוץ מטעם, עליו כמובן אפשר להתווכח, המיץ אינו מכיל יתרונות רבים. גם אם הוא עשוי מפרי, הרי שמירב היתרונות התזונתיים של פירות אובדים בתהליך ההכנה (ויטמינים וסיבים תזונתיים). לכן הכי מומלץ לשתות זה מים, ופירות - עדיף לאכול כמו שהם. נועה
אני מנסה לבשל לעצמי תירס אך ללא הצלחה. איני יודע האם קודם להרתיח סיר ואח"כ להוסיף את התירס ולמשך כמה זמן מומלץ לבשלו? אודה לך אם תוכלי לעזור לי בעניין זה.
איזה תירס - חי או שקית קפואה ? שקית קפואה- מרתיחים מים בסיר, כשהמים רותחים - מכניסים את התירס- ממליחים קלות ומחכים שהמים ירתחו שוב. מבשלים כמה דקות וסוגרים את האש.
נועה שלום! בחורף אני אוהבת לאכול מרקים. האם מרק תירס מזין? קל לעיכול? מה הערכים התזונתיים של התירס לאחר הבישול? תירס נחשב לדגן, ובאותה נשימה אומרים שהחלבון שבו איננו מלא. כדי להשלים את החלבון מה צריך להוסיף? בשביל חלבונים לא עדיף לאכול קיטניות? תודה
רמי שלום! למרות שאין זה פורום בישול, אשתדל לחלוק איתך מניסיונה של אמא חנה: תמיד רצוי להוסיף הירק לסיר שהמים כבר רתחו בו, אחרת זה לוקח הרבה יותר זמן. תירס מבשלים במי מלח (המלחה לפי הטעם, אך בריא יותר לא להשתמש בהרבה מלח...), בסיר סגור עם פתח קטן לשיחרור אדים, על אש קטנה לאחר הרתיחה. הבישול צריך לארוך בין 7 ל - 15 דקות. אם קונים את התירס בשוק, על הדרך וכדומה, כדאי לברר איזה תירס זה. "תירס סנפרוסט" הוא מתוק וצריך בישול יחסית קצר. "תירס בהמות" כשמו כן הוא, מגודל למאכל פרות והוא זן פחות טעים וקשה יותר, מה שדורש זמן בישול ארוך יותר. טיפ ממני - להוסיף למי הבישול כמה עלים מעטיפת התירס (צעירים בצבע ירוק בהיר). זה משפר את הטעם. נועה
האם בין היתר הוא עוזר במצבים של דיכאון? תודה
קרן שלום, מחקרים רבים מנסים למצוא קשר בין תזונה ומחלות, וביניהן גם מחלות או הפרעות פסיכיאטריות. מתוך המחקרים הקשורים לתזונה ומחלות פסיכיאטריות, ישנו דגש מיוחד, בייחוד בשנים האחרונות לסגולות של חומצת השומן אומגה 3. רוב המחקרים הראו קשר נסיבתי בלבד בין דיכאון ואומגה 3. המחקרים נחלקו לשני סוגים עיקריים. אחד הבודק רמות חומצת שומן אומגה 3 ביחוד מהסוג DHA ברקמות השומן של אנשים בריאים לעומת אנשים הסובלים מדכאון או הפרעות נפשיות אחרות, ואכן נראה כי בקרב החולים ישנה רמה נמוכה יותר של חומצת שומן חיונית זו. אך במחקר לא עשו אנמנזה לראות מהי צריכת המזון של החולים לעומת הבריאים. יתכן ובריאים מודעים יותר לתזונה נכונה, לא כל שכן לא צויין אם החולים נוטלים תרופות העלולות להשפיע על ספיגה ומטבוליזם של חומצות שומן אלו. הסוג השני נתן תוספת של אומגה 3 לאנשים הסובלים מדיכאון לעומת אנשים הסובלים מדכאון אשר קבלו כדור דמה. התוצאות היו לא משכנעות ולא משמעותיות מבחינה סטטיסטית כאשר השוו את רמת הדכאון מס' חודשים לאחר נטילת הכדור. במחקרים אלו הקשורים לתזונה ומחלות פסיכיאטריות ישנם הרבה מאוד גורמים מבלבלים, כגון תזונה שונה בין אדם אחד למשנהו, הרגלי חיים אחרים, מצב בריאותי כללי שונה, טיפול תרופתי ועוד. עד כה לא נמצא כי תוספת של חומצת שומן אומגה 3 לבדה יכולה להועיל או לשפר את מצבו של החולה, אך אין התנגדות לנסות ולשלבה יחד עם טיפול תרופתי ותמיכה נפשית. בברכה, דנה
ידוע שפחמימות מורכבות גורמות למוח להפריש סרטונין הגורם למצב רוח טוב. כך שכדאי להרבות בלחם מלא, אורז מלא, להמעיט בבפחמימות פשוטות כמו סוכר לבן , קמח לבן, ואפילו מעט פירות =יש בהן אמנם ויטמינים אך גם סוכר שנכנס מייד לדם, כמו הדבש. קטניות ודגנים ביחד [למשל מדג'דרה] יוצאים חלבון מושלם.
אכן מייעל את שרפת הקלוריות? כמה קפאין צריך לצרוך? כמה זמן לפני הפעילות? במידה והפעילות ממושכת- כל כמה זמן צריך "תדלוק"? האם כל התשובות הנ"ל תקפות גם לגבי סכרתי?
מירב שלום, ישנם מחקרים רבים בנוגע לפעילות גופנית וקפאין. כמו בכל תחום מחקרי ישנם הטוענים לטובת קפאין לפני פעילות וישנם שלא. מרבית המחקרים נעשו על אנשים פעילים או ספורטאים במקצוע, כך שאין להסיק מכך מסקנות חד משמעיות לגבי האדם הממוצע. נראה, כי שתיה של קפאין לפני פעילות גופנית יכולה לזרז או להביא לשרפה מוקדמת יותר של שומן תוך שימור מאגרי הגליקוגן בשריר ( אנרגיה זמינה ) וכך מאפשרת פעילות לאורך זמן תוך שימוש בשומן כמקור אנרגיה ופחות בגלוקוז. כמות הקפאין שנויה במחלוקת ואין המלצה חד משמעית. כמו כן נראה כי השפעה זו הינה רלוונטית רק לאנשים אשר אינם רגילים לשתות משקאות עתירי קפאין ביום יום, ונכון היה לאנשים שקפאין אינו חלק מהתפריט היום יומי. יש לציין כי אין אנו ממליצים על צריכה מוגברת של קפאין, גם לא לפני פעילות גופנית. אנו ממליצים פשוט לעשותה, ולצרוך מכל קבוצות המזון באופן מאוזן. מרבית הסכרתיים סובלים מיתר לחץ דם. אחת ההנחיות לטיפול ואיזון בלחץ דם הוא הגבלת הקפאין בתפריט, ועל כן אין המלצה להוסיף קפאין לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם או סוכרת. ההמלצה כמו לשאר האוכלוסיה אכול נכון ולעסוק בפעילות גופנית. בברכה, דנה
שלום רב ! קראתי באיזה עיתון שתפו"א וקורנפלקס - זה לא כ"כ בריא ויכול לגרום לנזקים. מה דעתך ?
יעל שלום! החומר המדובר במזונות אלו הוא אקרילאמיד. את יכולה להכניס מילה זו באופצית החיפוש ולקבל את כל התכתובת שניהלנו על כך. נועה
שלום, אני סובל מבחילות כשאני מתעורר בבוקר וכן יותר מאוחר במהלך היום. על מנת להעביר את הבחילות אני אוכל אך לאחר מס' שעות זה שוב חוזר. אודה על כוון לטיפול. תודה
נתנאל שלום נראה לי כי כדאי לעשות קודם כל ברור רפואי על מנת לאתר את הסיבה לבחילות. פנה לרופא המשפחה שלך. נועה
כמה אבטיח מומלץ לאכול ביום למישהו שרוצה לרזות (ועושה הרבה פעילות גופנית)
שירה, כוס וגם לא כל יום. עדי
שירה אבטיח הוא פרי ולמרות הדעה הרווחת בקרב אנשים רבים אינו מכיל רק מים כי אם גם סוכר. ההמלצות לצריכת פירות ביום גם לאדם העושה דיאטה לצורך ירידה במשקל הן 2-3 מנות פרי ליום, תלוי בתפריט ומומלץ שצריכת הפירות תהיה מגוונת. מנת פרי היא למשל: כוס קוביות אבטיח או כוס קוביות מלון או תפוח עץ אחד או אפרסק אחד או שני שזיפים קטנים או שני מישמשים קטנים וכד'. במידה וישנם עדין דברים לא ברורים מומלץ לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ במסגרת קופת חולים או במסגרת פרטית. נועה
היי, 1. האם ביררתם לי מה ההבדל בין סודה לשתייה לבין אבקת אפייה? baking soda/baking powder 2. איך נגמלים מהתמכרות ממשית לקוקה קולה? מה סיבת ההתמכרות? תודה
היי ! לטובתך- הייתי ממליצה לך להתרחק מקוקה קולה !! זה לא בריא, משמין ומלא סוכר וגורם לחורים בשיניים !! תעברי למיץ ועדיף מים !
דינה הי! מקווה שזה יענה על שאלתך הראשונה:http://users.rcn.com/sue.interport/food/bakgsoda.html לגבי קוקה קולה - המתכון נשמר בסודי סודות אבל במקור הכיל תמציות מצמח הקוקה הידוע כמכיל חומרים ממכרים. חוץ מזה גם לקפאין יש אפקט ממכר. איך נגמלים? קודם כל אפשר לנסות את הקולה ללא קפאין ומשם להתחיל ולרדת בכמויות בהדרגה עד לשיחרור הגואל! נועה
שלום בני בן שישה וחצי חודשים, עד גיל חצי שנה ינק הנקה מלאה לאחרונה התחלתי לשלב מוצקים ניסיתי ירקות אך לא ממש מצא חן בעיניו ואילו פירות גם לאחר כמה נסיונות הוא אוכל היו ברצון. אני רוצה לנסות להוסיף לו אורז האם אפשר אורז מלא? ושאלה נוספת לגבי חיטה, מתי אפשר לתת לחם קוסקוס? תודה.
ענת שלום! קודם כל, אם במקרה אני חשה בקצת בייאוש מדרך כתיבתך, אז התעודדי. צריך לתת לזה זמן. תינוקות לא תמיד מתלהבים מאוכל חדש וחשוב לשדר להם סבלנות ונינוחות כדי שילמדו את המזון החדש. לגבי אורז - בהחלט אפשר להוסיף. לגבי אורז מלא, אני הייתי ממתינה עוד מספר חודשים, כדי לתת למעי די זמן לסיים את התפתחותו. חיטה - למרות הנחיות משרד הבריאות המאפשרות חיטה מגיל 6 ח' אני ממליצה להמתין עוד חודשיים שלושה (מאותה סיבה של התפתחות המעי). כל המזונות הללו הבאים בצורת דייסה או שניתן למעוך אותם לאחר הבישול, אפשר כמובן לתת. ללחם יש תכונה שכאשר תינוקות מחזיקים אותו זמן רב בפה הוא הופך חזרה למעין בצק ואז שאיפה לא זהירה יכולה לגרום לו לחסום את דרכי הנשימה. לכן כדאי להזהר עם לחם, לחכות לגיל שהתינוק לועס (עדיף עם שיניים...) ולא מחזיק המזון בפה. אם בכל זאת נותנים, אז בחתיכות מאוד קטנות. נועה
שלום בני בן ה- 10 חודשים מקבל תוסף ברזל כמו כל הילדים (לפי משקלו כ- 6 טיפות). לפי 2 בדיקות דם שביצענו בהפרש של חודש רמת הברזל שלו עומדת על 10.9 כאשר המינימום הוא 11.1. אציין שבני יונק ואוכל גם אוכל רגיל (הכל). 1. רציתי בבקשה לדעת איזה מזונות מומלצים להעלאת רמת הברזל 2. האם רמה זו של ברזל נחשבת לאנמיה תודה רבה עירית
עירית שלום! א - חשוב שתבדקי את מינון הברזל שאת נותנת. מגיל 7 חודשים ועד תום החודש ה - 12, המינון המומלץ הוא 15 מ"ג (לפי גיל ולא לפי משקל כפי שציינת). ב - כאשר הרמה הנמדדת בדם כה קרובה לנורמה, קשה להתייחס לכך כאנמיה אך רצוי לדאוג לאספקת ברזל מספקת ובדיקה חוזרת עוד חודשיים-שלושה. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם רופא. ג - מה זה אוכל הכל? יש משמעות לכך. חלב אם בלבד אינו מספק בגיל זה את כל דרישתו של התינוק לברזל ואם אין מזונות אשר מכילים די ברזל בתפריטו, אכן עלולה להווצר בעיה. המלצות משרד הבריאות בנוגע למניעת מחסור בברזל הן: הזנת התינוק במזון עשיר בברזל החל מגיל 6 חודשים - הכוונה בעיקר לבשר, עדיף בקר על פני עופות, עדיף הודו על פני עוף, עדיף הודו אדום על פני לבן. גם כבד, דג, וקטניות. ביצים ניתן להוסיף לאחר גיל שנה. דחיית השימוש בחלב פרה - תכשירי מזון לתינוקות וכן הדייסות מועשרים בברזל. כחלק מתהליך הגמילה, רצוי לעבור לשימוש בהם על פני חלב רגיל, וזאת אף לאחר גיל שנה. המנעות מתה - תה מכל סוג שהוא מפריע לספיגת הברזל. נועה
שלום רב, הייתי מעוניין לדעת מה כמות השתייה המומלצת לבן 23 , משקל 62 ק"ג וגובה 1.73 בכוסות. כמו כן מבקש לדעת האם המשקל שלי הוא בתחום נורמת ה - BMI. תודה.
אלון שלום כמות השתיה המומלצת בד"כ היא כליטר וחצי עד שניים. בכוסות זה משתנה כי ישנן כוסות של 250 מ"ל ואז זה 6 - 8 כוסות ליום לפחות ויש גם ספלים גדולים יותר. בקשר לשאלתך השניה ה BMI שלך הוא 20.7 כלומר משקלך מתאים לגובה, אך בתחום התחתון של הנורמה. נועה
מה דעתכן על הגבינה הצהובה החדשה שיצאה עכשו ( "הצהובה הטובה")? האם ידוע לכן מהו תוסף התזונה L-TELECT?
עמית שלום! בעמ' 152, 154 יש שאלות על "גבינה צהובה" העוסקות בנושא זה. נועה
קראתי באתר הזה- שאם אוכלים הרבה ממתקים זה מסלק את ויטמין B מהגוף. איזה ממתקים ? ולמה זה קורה ?
יעל שלום! את יכולה לשלוח קישור? נועה
בירצוני לישאול עים מיצים (טבעי) טוב ללוא הגבלה למשל גזר או סלק תפןחים עגבניות למי שחולה בבלןתת הלימפההודגקין
רינה שלום! כעיקרון אין בעיה. בזמן טיפולים צריכים להיות מודעים למצב האלקטרוליטים בדם ואם הם גבוהים, להתייעץ עם דיאטנית המחלקה. נועה
רינה שלום, אני ממליץ לך לשתות כל בוקר מיץ ירקות המורכב מ: 1 גזר, 1 מלפפון, רבע סלק וגבעול סלרי. מיץ סלק לבד לא מומלץ מיץ עגבניות הוא חומצי מידי. מיץ תפוחים ותפוזים מכילים הרבה סוכר המחליש את המערכת החיסונית. כדאי לך לנסות לשתות גם מיץ עשב חיטה. לבריאות צביקה
שלום! בהשפעת הפירסומת לדיאט תפוזינה של ספרינג שמבטיח ממתיק דל קלוריות ללא טעמי לוואי הניתן לצריכה בלתי מוגבלת. למשקה באמת אין טעם לוואי אך רציתי לדעת אם זה נכון שהממתיק סוכלרוז ניתן לצריכה בלתי מוגבלת ? בנוסף על הבקבוק עצמו רשום שהוא מועשר בויטמינים: ויטמין c 40 מ"ג (66% מהצריכה היומית) חומצה פולית 24 מק"ג (13% מהצריכה היומית) ויטמין b12 0.3 מק"ג (155 מהצריכה היומית) אני משערת שהכמות הרשומה היא אכן הכמות שהוכנסה לבקבוק אך האם הויטמינים לא נהרסים כשהבקבוק עומד ימים (ואפילו חודשים) במפעל/חנות/בית...? בנוסף מופיע על הבקבוק ש-250 מ"ל מהווים תחליף למנת פרי (במסגרת יעוץ תזונתי אישי) כאחת שלא אוהבת במיוחד פירות אפשר להסתמך על 250 מ"ל מיץ כתחליף לפרי ? תודה רבה
שירה שלום! אכן, אין מגבלה לצריכה של סוכרלוז. לגבי ויטמינים, מיצים כאלו עם חומרי שימור אינם מקור מאוד מהיימן לויטמינים. מיצים סחוטים טריים יתנו מנה "בטוחה" של ויטמינים אך גם כמובן קלוריות... אם אוכלים מספיק ירקות (6-5 יח' ירק ביום) מגוונים מבחינת צבע וסוג (שורש, תפרחת, עלים, פרי) אז לא חייבים לאכול פירות. נועה
שירה שלום, הממתיק המלאכותי ספלנדה (splenda) , או סוכרלוז, אינו כה תמים. מציע לך לבדוק את הקישור המצורף הדן בסיכון שבצריכת המוצר ומפנה לאתרים אחרים, או פשוט לחפש בגוגל את השם: splenda. http://www.mercola.com/2000/dec/3/sucralose_dangers.htm בנושא הפרי, את צריכה להבין שאי אפשר להכניס לתוך בקבוק פרי חי וטרי. חלק ניכר מהויטמינים, המינרלים, האנזימים והחומרים שעוד לא גילו (פקטור X) נהרסים בדרך אל הבקבוק ויחד עם החומר המשמר והממתיק המלאכותי זה משקה מזיק!
אני בת 25 1.61 מ' . חילוף חומרים נורמלי בגבול הנמוך . כמה קלוריות אפשר לצרוך על מנת לשקול 50 קג'?
למבולבלת שלום! זו לא מתמטיקה מדוייקת ונכנסים עוד גורמים. מה משקלך הנוכחי? נועה
משקלי הנוכחי 55 קג'
למבולבלת שלום! משקלך נמוך דיו. 50 הוא הגבול התחתון של המשקל התקין בעבורך. למה לך לשאוף לשם? נועה
אל תהיי מבואסת, כדי לשמור על משקלך הנוכחי את צריכה לאכול 1600-1500 קק"ל ביום. אם את עושה פעילות גופנית באופן קבוע אז יותר. כדי לרדת במשקל, התפריט צריך להיות מופחת קלוריות אך לא פחות מ - 1200. הירידה במשקל אמורה להיות מתונה. נועה
רציתי לדעת איזה תוספי תזונה מתאימיםבמקרה של עליה באנזימי כבד או כבד שומני?
גלית שלום! צריך להבין מה הגורם להפרעה בתפקודי הכבד כדי שניתן יהיה לתת יעוץ תזונתי (אם בכלל יהיה אפקטיבי, לאו דווקא יהיה מושתת על תוספים). נועה
ליטל שלום. אנא ממך תסתכלי על ההשאלה שלי לעיל. אם אפשר לקבל תשובה במהירות תודה רבה
דלית שלום! תקבלי תשובה לאימייל שלך. ליטל
1) מה ההבדל בין סודה לשתיה לבין סודה לאפיה baking powder/soda 2) מתי יכול תינוק להתחיל לאכול? שלי בן 4 חודשים, רק יונק - והוא מסתכל עלינו מאוד מאוד כשאנו אוכלים...נראה כי גם הוא רוצה.
דינה הי! 1. אני לא טכנולוגית מזון ולא יודעת ממש מהו ההבדל. אני אנסה לברר. 2. יש תינוקות שמתחילים להראות סימני מוכנות למזון מוצק כבר בגיל 4 ח' (יכולת החזקת הגוף והראש, הושטת יד, עניין במזון, ועוד). מבחינת מוכנות מערכת העיכול, מוטב להמתין לגיל 6 ח' לפני שמתחילים להציג מזון חדש. נועה
רציתי לדעם מהו המנגנון שגורם לכך שהושט תיחסם בשאיפה וכלי הדם שגם עוברים דרך הדיאפרגמה לא יחסמו? איך זה עובד? בתודה מראש אתי
אתי שלום! למיטב ידיעתי, אין חסימה של כלי דם בתהליך השאיפה. נועה
בתי בת 7 חודשים. שוקלת 8 ק"ג, גובהה 69 ס"מ. ניזונה בבוקר מפירות (אגס ותפוח), בצהריים ממרק ירקות (תפוח אדמה, גזר, בטטה וקישוא), והשאר "רמדיה" (כ-800 סיסי ליממה). בקרוב אתחיל להוסיף לה עוף או הודו לירקות. הבנתי שרק בגיל 9 חודשים כדאי להתחיל במוצרי חלב. כיצד ניתן לגוון את תזונתה? איזה ירקות ניתן להוסיףבכדי לגוון את המרק? מה ניתן לתת לארוחת ערב? המון תודה.
hi my friend! read noa's answer to my question at former page. kisses.
גלית שלום! נטע צודקת, תשובתי לה בדף הקודם תתאים לך בדיוק. נועה
שלום, לאחרונה גילו אצלי כיב בקיבה ובתרסריון. שמעתי מקולגה לעבודה שאסור לאכול מזון שיכול להחמיץ (פטריות, מוצרי חלב, לחם שחור) הדיאתנית שאני מבקרת אצלה לא הזכירה במאום דבר זה ולמיטב ידיעותי בנושא, לאדם שיש כיב אסור לאכול מזון מטוגן. מה מהנ"ל נכון? תודה, חיה
חיה שלום! אני לא מכירה את המושג "מזון שמחמיץ" כאשר הוא במערכת העיכול ולא ידוע לי למה הכוונה ומאיזה תחום ייעוצי המלצה זו מגיעה. היום אנו יודעים כי בין הגורמים העיקריים לכיב קיבה הוא חיידק הנקרא הליקובקטר פילורי ולכן הטיפול הוא קודם כל טיפול בחיידק. מבחינת תזונה ההמלצות מטרתן הקלה על הסימפטומים ולעזור בריפוי הכיב. בעבר המליצו להימנע ממזונות קשים וסיביים אולם היום אנו יודעים כי דווקא לדיאטה עשירה בסיבים יש אפקט מרפא. חלב - בעבר היה מרכיב עיקרי בדיאטה משום שחשבו שהוא מנטרל את החומצה. היום אנו יודעים כי הוא דווקא גורם להפרשה מוגברת של חומצה. ההגבלה של תבלינים שונים - צריכה להעשות באופן אישי, כלומר, אם יש תבלין שגורם לתחושה לא נוחה להימנע ממנו. קפאין - הגבלת מזונות המכילים קפאין המעודדים הפרשת חומצה בקיבה (קפה, תה, קולה,שוקולד ועוד). אלכוהול - גורם לנזק ישיר לרירית הקיבה ולכן צריך להקטין למינימום האפשר את צריכתו. ישנם אנשים שארוחות קטנות ותכופות מקלות עליהם את הסימפטומים וישנם אנשים, שדווקא ארוחות מסודרות כ 3 ביום הן המקלות. אם הינך מעשנת מומלץ להינמע מעישון. עישון נקשר עם הישנות כיבים ומניעת החלמתם. נועה
בתי בת 7 חודשים. ניזונה מארוחת פירות, ארוחת ירקות והיתר "רמדיה". האם אפשר להוסיף פירות יבשים לארוחת הפירות (מורכבת מתפוח ואגס)? איזה פירות יבשים להוסיף ובאיזה כמות? המון תודה.
גלית שלום! לא הייתי מוסיפה בשלב זה פירות יבשים, ולו בגלל האפשרות של המצאות חיידקים ופטריות על גביהם. למה את רוצה להוסיפם? נועה