מחלת קרוהן
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום רב, שאלתי היא האם סטיאטוריאה וחוסר ויטמין B12 אצל חולה קרוהון מעידים על פגיעה בקולון? היכן נפסג השומן? כמו כן הייתי רוצה לדעת מהם העקרונות המנחים דיאטה לחולה קרוהן? איזו כמות של שומן בצואה נחשבת סטיאטוריאה? תודה מראש, אורית.
אורית שלום מחלת הקרוהן אינה מוגבלת לחלק מסוים של מערכת העיכול, אלא יכולה לפגוע במערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת. השומן נספג במעי הדק בחלק שנקרא אילאום. ויטמין B12 נספג גם הוא במעי הדק באזור שנקרא אילאום סופי באזור זה ישנה גם ספיגה חוזרת של מלחי המרה הקשורים בעיכול וספיגה של שומנים. אצל חולי קרוהן יכולה להיות סטאטוריאה הנובעת מפגיעה בתהליך הספיגה של השומן באילאום. או עקב בעיה באזור האילאום הסופי (כאשר מלחי המרה לא נספגים, יכול להוצר מצב של חסר והדבר יכול לפגוע בעיכול השומן וספיגתו באילאום). חסר B12 יכול לחזק את ההערכה כי המחלה פגעה רק/ גם באילאום הסופי. בקשר לכמות השומן בצואה: כמות נורמלית נחשבת עד 7% מסה"כ השומן הנצרך. מחלת הקרוהן מאופיינת ע"י התלקחויות ונסיגות במחלה שאינן צפויות מראש. הטיפול התזונתי והטיפול התרופתי שואפים לאזן את ההפרעות הרבות ולעזור לחולה להיכנס לתקופת נסיגה ולהישאר בה. הטיפול התזונתי שונה בשלב התלקחות ובשלב הנסיגה התאמה תזונתית באה לתקן ולשפר חסרים תזונתיים. העיקרון הכללי הוא לנסות לחזור לתזונה רגילה להימנע ממזונות שגורמים לבעיות וכאבים ולנסות למצוא להם תחליף מתאים. בהזדמנות זו ברצוני להמליץ על חוברת, שכתבה דיאטנית המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם, הנקראת "הטיפול התזונתי בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית". במידה ואת מעוניינת לקנותה צרי קשר בטלפון 8542625 - 04 תמורת 15 ש"ח. נועה