ירקות כתומים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

08/01/2015 | 18:01 | מאת: יעל

שלום רב אני בת 41, בשנה וחצי האחרונות הפחתתי 37 קילו ממשקלי בדיאטה מאוזנת. חלק נכבד מהתפריט שלי הוא ירקות מבושלים / חיים. אני אוכלת מרק ירקות המכיל דלעת ,גזר,קישואים,בצל. וכן תבשילי ירקות מירקות אלה ואחרים. כבר זמן רב שכפות הידיים והרגלים צהובות. ידוע לי שאכילת כתומים גורמת לזה, שאלתי האם זה מסוכן? האם עלי לגשת לרופאה? האם זה יכול לנבוע מעוד גורמים או מאכלים? יש לציין כי אם אחלק את הכמות ברמה יומית יוצא לי לאכול גזר-שניים ליום ועוד חתיכת דלעת.(מהכתומים) ולפעמים אפרסמון. האם זה הרבה? (בדיקות כלליות שביצעתי לפני כחצי שנה היו תקינות לחלוטין) תודה רבה.

14/01/2015 | 21:31 | מאת:

הי יעל, ירקות בתפריט הם דבר מבורך, אבל גם כאן יכולה להיות צריכה עודפת עם השפעות שונות. אני מקווה שהירידה במשקל לוותה באיש מקצוע (דיאטן/דיאטנית) ע"מ לוודא שלא נוצרו חוסרים תזונתים (אמנם רשמת שהדיאטה מאוזנת אך בהורדת משקל רב החשש קיים). את מתארת תופעה הנקראת קרוטנמיה, הנגרמת בדר"כ מרמה גבוהה של קרטנואידים בגוף ולכן באמת ייתכן שאת צורכת כמויות גבוהות של קרטנואידים בתזונתך (רמות בטא קרוטן לא נבדקות בבדיקות דם כלליות). ישנם כ600 קרוטנואידים מוכרים וליקופן (פיגמנט אדום) ולוטאין (הנמצא ירקות צהובים,ירוקים וכתומים) הנם חלק מהמשפחה כך שישנם ירקות ופירות נוספים אשר אינם "חשודים מיידים" אך בהחלט תורמים לתופעה (ולשאלתך: כן, ישנם מזונות נוספים מלבד הכתומים: חלק מהצהובים, האדומים, והירוקים, בעיקר העליים). ככלל, ככל שהצבע חזק יותר, כך תכולת הפיגמנט גבוהה יותר התופעה אינה מסוכנת וחולפת עם הורדת הצריכה (למרות שיש המוצאים את צבע העור הזה יפה ודווקא מנסים להשיגו..) בנוסף, כדאי לבדוק תפקודי בלוטת תריס משום שבתת תריסיות פירוק הבטא קרוטן פוחת וישנה הצטברות שלו בכל מקרה, ממליצה להתייעץ עם דיאטן/ית לגבי תפריט נוכחי ולוודא שמכיל תזונה מאוזנת ומספקת עבורך. בברכה,