אי סבילות לפרוקטוז
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, לאחרונה התגלתה אצלי אי סבילות לפרוקטוז וללקטוז (במבחן נשימה). פניתי לדיאטנית קלינית שנראה לי שלא ממש מתמצאת בענייני הפרוקטוז, נתנה לי רשימה של מכבי שבה לדוגמא מצוין שבשום ובחמוציות אין פרוקטוז בכלל ומצגת שהראתה בדיוק ההיפך (וזו דוגמא קטנה) אני לא מוצא מידע אחיד ומסודר - מה מותר לאכול, מה מומלץ שלא (לדוגמא ראיתי שיש מקומות שמציינים חיטה כבעייתית). האם יש מקום בו אוכל לדעת בדיוק מה מותר ואסור? האם צריכת פרוקטוז יכולה לגרום לנזקים מעבר לכאבי בטן? ושאלה אחרונה - מה לגבי מאכלים מתוקים? בסוכר יש פרוקטוז, כך גם בתחליפי סוכר לסוכרתיים. האם אני צריך להימנע מכל דבר מתוק או שיש משהו שניתן לאכול (שמעתי על סטיביה לדוגמא) תודה, סיון
שלום סיון, אכן מדובר בשילוב קשה של רגישויות. אכילה של מזונות עם לקטוז ופרוקטוז לא יעשו נזק של ממש אבל בהחלט יפגעו באיכות החיים שלך. בשני המקרים, הואיל ומדבור ברגישות, זה עניין של סבילות והיא משתנה מאדם לאדם. גם רגישות ללקטוז אינה מונעת אכילת מוצרי חלב לגמרי ואותם סוגים. עם לקטוז הבעיה פחות חמורה, לדעתי, כי את יכולה לקחת את האנזים לפני הארוחה. לגבי פרוקטוז, זה מעט יותר מורכב. זה גם סה"כ הפרוקטוז במוצר או במנה וגם היחס שלו לעומת גלוקוז. לדוגמה בתפוחים ואגסים בהם יש יותר פרוקטוז מגלוקוז, אבל סה"כ אין בהם הרבה פרוקטוז. לכן זה בעיקר עניין של ניסוי וטעייה. יש כמובן מזונות מאוד ברורים שלא מומלץ כגון מיצי פירות, סורביטול, קסיליטול, פירות מיובים, פירות משומרים בסירופ, חומץ בלסמי, חסה, עגבניות ומוצריה, מיץ אגבה, אורז חום, יינות ממותקים וחלק גדול מדגני הבוקר הממותקים. גם מזונות כגון: אטישוק, אספרגוס, כרישה, בצל וכל מה שעשוי מחיטה יכול לגרום לאי נוחות, אבל יש להתייחס לאלו בזהירות שכן אין הדבר מוכח מחקרית. פירות מומלצים: אפרסק, נקטרינה, משמש, שזיף, חמוציות, דובדבנים, תותים, פירות הדר, בננה, קיווי, פסיפלורה, אננס, גויאבה, אפרסמון ואבטיח. מבחינת ירקות הכל חוץ מדלורית, בטטה ומוצרי עגבניה וחס במתינות. מבחינת דגנים ולחם- אפשר תפוחי אדמה, שי]ון, תירס, גריסים, שיבולת שועל ואורז לבן. בשר ודגים ללא הגבלה, מוצרי חלב לפי רגישות ללקטוז וללא תוספת סוכר וזרעים כל הסוגים בעיקר פיסטוקים. בברכה,דנה