תסמונת מעי רגיז

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

13/11/2010 | 00:41 | מאת: י.

שלום, קוראים לי י' אני בן 20 וסובל מתסמונת המעי הרגיז. מצטער מראש שאני כותב הרבה אבל אני ממש רוצה להכיל כל פרט. תודה. לפני כחודש התחילה לי עצירות חזקה והרבה גזים עקב נסיעה לחו"ל, עקב כך התפתחו גם טחורים. הרופא בחו"ל אמר לי שאני צריך לצרוך יותר סיבים, לשתות הרבה מים ומיץ שזיפים ורשם לי כדורים משלשלים ונרות, כל אלה לא פטרו אותי לגמרי מהעצירות (כאבים חזקים בצד שמאל בבטן התחתונה). לפני כשבוע חזרתי לארץ והלכתי למחליף של רופאת המשפחה שלי שאמר לי שאני צריך לצרוך יותר סובין ולאכול יותר פירות וירקות וכמובן לשתות לפחות 2.5 ליטר מים ביום. אימי היקרה, שכבר נמאס לה מזה שצרכתי הרבה תרופות בחו"ל, החליטה ללכת לחנות טבע ולהתייעץ שם קצת על הבעיה שלי וכמובן שאמרו לה שהמעיים שלי נראים כמו "פח זבל" ושהם צריכים להתנקות, אז נתנו לה שני דברים – nutra fibre סיבים מסיסים, וכדורי מגנזיום להקלה על התכווצויות המעיים והטוסיק וחיידקים טבעיים –כמוסות אסידופילוס שיש לנו כבר . ישר העצירות הפכה לשילשול, אז הרופא אמר לי שזה בגלל המגנזיום, אז הפסקתי לקחת. היציאות שלי כרגע לא מסודרות, אני צריך להתאמץ כדי שתצא לי צואה והצואה עצמה יוצאת בתחילה קשה ויבשה ולאט הופכת לשילשול (אני חושב שזה אולי סוג של עצירות ושילשול ביחד). חשוב לי להדגיש כי לא הורגלתי ממש לאכול פירות וירקות בילדותי, הייתי שותה מיצים ממכונת מיצים (גזר, פירות יער) מדי שבת במשך שנים אצל סבתי אך היא נפטרה ומאז הפסקתי. אני אוכל הכול חוץ מפירות וירקות – בשר, עוף, ביצים, דגים, פחמימות. כרגע אני נמצא בתהליך של להרגיל את עצמי לאכול פירות וירקות, יותר ירקות מאשר פירות כרגע, אתמול טעמתי עגבנייה וגמבה בפעם הראשונה בחיים שלי. קבעתי תור אצל דיאטנית קלינית בעוד שבועיים כדי שתקבע לי תפריט מאוזן. בינתיים קניתי דגנים עשירים בסובין kellogg's all bran plus, חטיפי גרנולה ולחם מחיטה מלאה, וגם קצת ירקות "להתנסות עצמית". זה לא שאני לגמרי לא טעמתי אף פעם פירות וירקות – תפוחי עץ ואגסים, מלפפונים אני רגיל לאכול, אבל אף פעם לא שילבתי אותם בתפריט. קראתי קצת בגוגל כתבות על מעי רגיז ועל התסמינים כמו כאבים בצד שמאל (שעדיין מורגשים אך לא במידה עזה) גזים- עדיין ישנם, עצירויות ושילשולים לסירוגין וכ'ו. שמתי לב גם שדווקא חיטה היא זו שגורמת להרבה גזים במעיים. עכשיו אני לא יודע מה לאכול כי כל מה שקניתי יש בו חיטה מלאה. אם אני אחליף את הלחם והדגנים בשיבולת שועל במקום חיטה מלאה, האם הגזים יופחתו? לגבי הכאב בצד שמאל בבטן התחתונה – קראתי שכאשר יש יציאה מורגשת הקלה קלה באזור, אצלי לא מורגשת הקלה אלא רק כאב מופשט כזה באזור והרבה גזים באותו מקום וגם בטוסיק ואני תוהה מתי כבר זה יעבור. זה מאוד מקשה עלי בעבודה מכיוון שכל שנייה אני הולך לשירותים כדי להוציא גזים, הם לפעמים יוצאים רגיל, אבל לפעמים אני צריך טיפה "לדחוף" אותם שיצאו. דרך אגב, ליציאות ולגזים שיוצאים יש ריח די חריף ,האם יש קשר לאוכל שאני אוכל? עוד דבר שחשוב לי לציין שלפני הנסיעה לחו"ל לא היו לי כאבים בבטן התחתונה, גזים היו יוצאים רגיל, אבל גם היציאות שלי אז לא היו מסודרות – לא הייתה לי יציאה כל יום, יכולתי לא ללכת לשירותים יומיים ותמיד היו יוצאים לי גושים גדולים. אז כרגע המצב לא כל כך נעים אבל אני מנסה לחשוב חיובית ושזה חייב לעבור. אך בכל זאת הייתי שמח לסקונד אופיניון: אילו מאכלים הכי כדאי לאכול כדי שלא יהיו לי כ"כ הרבה גזים? אילו מאכלים עלולים להרע את המצב? האם החלפת חיטה בשיבולת שועל תעזור או שפשוט לצרוך כמות קטנה יותר של חיטה? ומה לגבי הכאבים בבטן התחתונה, האם יש משהו שיקל לי קצת עליהם? חלב (בארוחת בוקר) גם כן גורם לי גזים, האם יש פתרון? תודה רבה על העזרה!

לקריאה נוספת והעמקה
14/11/2010 | 08:55 | מאת:

שלום, מתנצלת אם תשובתי תהיה קצרה, אך חוות דעת נוספת כדאי לקבל אחרי שקבלת ראשונה. המלצתי, חכה לתור לדיאטנית, תראה מה לה יש להגיד ותנסה את המלצותיה. אם לא יחול שיפור תוך חודשיים אתה מוזמן לחזור לפורום לשאלות נוספות, שכן בעייתך מורכבת ודורשת ייעוץ פרטני. בברכה,דנה