בנושא שמן קנולה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

12/12/2009 | 18:40 | מאת: אילנה

שלום רב, בכתבה של שרי אנסקי במוסף מעריב ימים ולילות עמ 81 נכתבו דברים נגד שימוש בשמן קנולה על סמך מידע ממקורות שונים : שהוא שמן גרוע, ששמש לשימון אניות, מכיל רעלים וכו' וזכה לשימוש בזכות שיווק מצוין, ונזקיו עוד יתגלו בעתיד.מגדלות הליפתית קנדה וארה"ב אינן משמשות בשמן זה, ויש מעט מדינות המשתמשות בו. אודה לכם על התיחסותכם לנושא, תודה אילנה

לקריאה נוספת והעמקה
13/12/2009 | 23:23 | מאת:

שלום אילנה, שרי אנסקי, הינה עיתונאית מוערכת וכותבת ספרי בישול, אך היא אינה מומחית למדע בכלל, ובפרט למדעי התזונה. היא פשוט צטטה את המידע שכתוב על שמן קנולה בויקיפדיה וזאת בעקבות שמועות סרק מזה שנים על תכונות רעות של שמן קנולה. אכן המידע שכתוב הוא מידע עדכני, שמן קנולה הינו שמן מהונדס ואינו טבעי. המטרה היתה לשנותו משמן הלפתית המקורי שהכיל חומצות ארוסיות שהשפיעו על הטעם והריח, והיו בהחלט רעילות. בעקבות הנדוס גנטי של זני צמחים, נוצר שמן בעל תכונות טובות מבחינת הרכב חומצות השומן שלו, אשר דומות לשמן זית. אין אדם המשווה שמן קנולה לשמן זית ומקנה להם תכונות זהות, פרט להרכב חומצות השומן החד בלתי רוויות. היתרון של שמן קנולה על פני שמן זית הוא בטמפ' העישון שלו, הוא פשוט נשרף פחות בקלות ומחמצן פחות בקלות, וכן לאנשים יש העדפה אליו בגלל חסר הטעם הדומיננטי של שמן זית. עד כה, שמן קנולה הוא אחד השמנים היחידים, פרט לשמן זית, שקבל התוויות רפואיות בכל העולם המערבי, כולל ארה"ב וקנדה. הוא קבל אישור של ה- USDA שהינו אחד מהארגונים הגדולים בארה"ב וכן ארגוני התזונה והלב הגדולים בעולם. נעשו מחקרים רבים לגבי צריכת שמן קנולה ותחלואה, וראו ירידה. כמובן מדובר בצריכה מבוקרת, בדומה לשמן זית או כל שמן אחר. מחקרים שנעשו לפני מספר שנים, בהם חשבו כיצד להוריד כולסטרול ואנשים צרכו יותר שמן תירס, חריע וחמניות העלו תחלואה לבבית ותמותה, כך שגם שמן תירס אינו בחירה מוצלחת, גם לא לסופגניות איכותיות במיוחד. ייתכן ונגלה דברים אחרים בעתיד, אך כרגע לאור הנתונים המדעיים שיש בידי, זהו אורבא פרח. בברכה,דנה