צליאק

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

26/12/2008 | 08:10 | מאת: שרון

אני מבקשת לברר האם לחולי צליאק מותרים: כוסמת, קינואה, קורנפלור (לצורך קלית פיצוחים), בורגול, תודה

לקריאה נוספת והעמקה
26/12/2008 | 18:14 | מאת:

שלום שרון, גלוטן מצוי ב - 4 דגנים: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. שיבולת שועל - מכילה חלבון דמוי גליאדין, וכן קיים חשש לזיהום בגרגרי חיטה. ישנן ארצות שמקילות ומתירות לחולי צליאק לצרוך שיבולת שועל. מאחר שחסרים מחקרים ארוכי טווח שיוכיחו את בטיחות השימוש בשיבולת שועל, ההמלצה בארץ כיום היא להימנע לחלוטין מצריכת שיבולת שועל. דגנים במחלוקת: כוסמת , דוחן , קינואה, טף , אמרנת, סורגום. הסיבות למחלוקת הן חשש מפני זיהום עם דגנים מכילי גלוטן בעת הקציר או הטחינה, וכן חוסר מחקר מספק בדבר בטיחות השימוש בהם. מבחינה בוטנית, סורגום ודוחן קרובים יותר לתירס מאשר לחיטה, ולכן סביר שהם בטוחים לשימוש. גם הקשר הבוטני בין חיטה לבין כוסמת, אמרנת וקינואה רחוק, וניתן להניח שהם בטוחים לשימוש. בורגול עשוי מחיטה, ולכן אסור.קורנפלור הינו עמילן תירס ולכן נחשב לבטוח. בברכה, דנה