דגנים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
הי דנה קראתי כתבה " בריא ללב: עשינו סדר בדגנים" וברצוני לשאול מספר שאלות 1. הסובין שמכיל את הסיבים התזונתיים הוא בעל ערך קלורי. 2. דגן מעובד אינו מכיל את הסובין והנבט אז את מה כן הוא מכיל 3. באורז חום מקלפים את הקליפה החיצונית ורק אותה- מה עושים עם השאר הוא פחות טוב ובריא? אורז בסמתי נחשב למלא? 4. סיבים לא מסיסם בתוספת שתיית מים הופכים לסיבים מסיסים? בלחם שיפון מלא עם שמרים יש 330 קלוריות ל100 גרם וללא שמרים 220 קלוריות איך יכול להיות? בכלל נראה שלחם שיפון משמין הרבה יותר מכל לחם אחר 5. מהי הכמות המומלצת של דגנים ביום? 6. אורז ותירס אסור לחולי ציאלק? מה זה ציאלק? תודה והמשך יום ניעם וחמים.
שלום דניאל, 1. סובין הינו בעל ערך קלורי רק עם נספג ומתפרק במערכת העיכול. הואיל והוא אינו עושה זאת הוא אינו מוסיף כמעט לערך הקלורי של מזון. 2. דגן מכיל בעיקר פחמימות בצורת עמילנים וחלבון. כמובן שמכיל ויטמינים ומינרלים אך בכמות קטנה מצורתו המקורית. 3. ככל שמקלפים יותר את הדגן כך הוא פחות מזין כי מכיל פחות סיבים ופחות מינרלים. אורז בסמתי נחשב למלא לעומת אורז לבן. 4. סיבים לא מסיסים אינם מסיסים במים ואינם הופכים למסיסים בסביבת מים. 5. לשמרים ערך קלורי והם תורמים לפירוק חלק מהסיבים לפחמימות. לחם שיפון אמנם בעל ערך קלורי גבוה יותר מלחם אחיד אך הוא משביע יותר ובסופו של דבר אוכלים פחות ממנו. 6. כמות הדגנים המומלצת ביום אינה אחידה בין אדם לאדם ולכן אין לכך תשובה. 7. אורז ותריס מותרים לחולי צליאק. צליאק הינה מחלה בה יש אלרגיה לחלבון הנקרא גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה, כוסמין, לתת ויש הטוענים גם בשבולת שועל. בברכה, דנה