אומגה 6
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
ערב טוב דנה קראתי באינטרנט לגבי אומגה 3 ו 6 א. האם ניתן לומר ששני שמנים אלו הגוף לא יודע ליצר ויש לקבל אותם מבחוץ ב. עוד צויין כי יש לצרוך אומגה 6 בהגבלה מפני שהם יוצרים רדיקלים חופשיים הגורמים לחימצון הכולסטרול מה זה רדיקלים חופשיים ומה הסכנות בחימצון ג. אשמח לקבל דוגמאות לשומנים רב בלתי רוויים ד. מדוע יש עדיפות לשומנים חד בלתי רווי על רב בלתי רווי (וכיצד ניתן להבחין בין חד בלתי רווי לרב בלתי רווי) תודה והמשך ערב נעים
שלום רוני, אומגה 3ו-6 הינם שמות לקבוצה של חומצות שומן רב בלתי רוויות, כאשר השוני הוא במיקום הקשר הכפול במבנה הכימי. חלק מחומצות השומן בקבוצות אלו חיוניות לנו, ואנו מקבלים אותן מן המזון. אומגה 6 נמצאת בשפע בכל שמן שאנו צורכים, ולכן אין בעיה לקבלן במזון. אומגה 3 נמצא פחות ובעיקר בדגי ים צפוניים (מקרל, הרינג, טונה, סרדינים וסלמון טריים) ובזרעי פשתן. חשוב מאוד היחס בין חומצות השומן האלו, כאשר אנו תמיד נצרוך יותר אומגה 6 אך ככל שהיחס קטן בין השניים, כלומר צורכים יותר אומגה 3 באופן יחסי, כך ישנה ירידה במחלות כלי דם ולב. רדיקלים חופשיים הינם חומרים הנותרים בגוף כתוצאה מפעילות נורמלית של הגוף ובעלי נטיה לחמצן, חמצון של מרכיבים בגוף, בין היתר LDL שהינו הכולסטרול הרע מעלה סיכוי לטרשת עורקים. כמובן שיש גם רדיקלים חופשיים שמקורם אינם בגוף, כגון עשן סיגריות וזיהום סביביתי. אלו גם מעלים סיכוי לסרטן מסוגים שונים. שומנים רב בלתי רווים הם אומגה 3 שציינתי בדדים וכן מרבית השמנים הצמחיים חוץ משמן זית וקנולה שמכילים בעיקר חומצות שומן חד בלתי רוויות ושמן קוקוס ודקלים שמכילים בעיקר שומן רווי. יש עדיפות לשומן חד בלתי רווי כי מצאו שהוא מוריד תחלואה לבבית וכלי דם.ואילו שומן רווי מעלה. בברכה, דנה