לא ברור לחלוטין:

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

16/04/2002 | 02:23 | מאת: לילי

אני בת 16, 1.70 ושוקלת כמעט 100 ק"ג. מה שלא ברור לי, זה שאני לא אוכלת איך שאני נראית, כלומר, אני נורא שמנה, אולם אני בקושי אוכלת. אני אוכלת אולי ארוחה אחת ליום, ומרבה בפעילות ספורטיבית. אני ככה בערך שנה וחצי. לפני שנה וחצי הרעבתי את עצמי וירדתי המון במשקל, עד למצב של רזה לחלוטין וחטובה, אך העליתי במשקל, למרות שאני ממשיכה עם ארוחה אחת ביום ואני בקושי מכניסה מזון לגוף. למה זה קורה? למה אני ממשיכה להשמין למרות שאני לא אוכלת? אני מתוסכלת מאוד!!! אני לא אוכלת הרבה, אלא מעט מאוד!!!! מה לעשות??

לילי שלום! בכל הקשור לעליה וירידה במשקל אנו מסתכלים על האיזון שבין הקלוריות שאנו מכניסים לגוף (אוכל), לבין הקלוריות שאנו מוציאים (פעילות גופנית). שניהם ישפיעו על קצב חילוף החומרים של הגוף. באופן טבעי, מי שאוכל הרבה ואינו פעיל - יעלה במשקל. מי שמאוד פעיל ומקפיד על כמות מוגבלת של מזון - ירד במשקל. מי שאוכל בדיוק את מס' הקלוריות אותן הוא גם מוציא - יישאר באותו משקל. הפחתה של כמויות האוכל גורמת להקטנה בכמות הקלוריות שהגוף צריך ובעצם גורמת לירידה בקצב חילוף החומרים. מסיבה זו, הדיאטה אמורה להיות הדרגתית, כלומר הפחתה קלורית מתונה מהתפריט היומי. בצורה זו הגוף מסתגל לכמויות המזון החדשות. כאשר הדיאטה היא חריפה חילוף החומרים יורד מאוד וקשה לשקם אותו. בעצם נוצר קלקול במנגנון ניצול האנרגיה של הגוף. התוצאה היא עלייה במשקל שקשה להלחם נגדה. הנוקטים בדיאטות חריפות סובלים מתסמונת ה"יו - יו", כלומר מנטייה לרדת ולעלות במשקל אל מעבר למשקל ההתחלתי. כל ירידה מהירה מדי מסתיימת, בסופו של דבר, בהרס מערכות בגוף ובעלייה מחדש במשקל. הגוף חייב להסתגל לירידה במשקל ולחיות עמה, לכן הירידה הנכונה היא של 1/2 עד 1 ק"ג בשבוע. את לילי, עשית את כל הטעויות האפשריות בדרך ועכשיו את משלמת את המחיר. העצה הכי טובה - גשי לייעוץ אישי שיאפשר לך להחלץ מהמעגל המתסכל הזה. נועה

16/04/2002 | 14:07 | מאת: דינה

כתבת ללילי שהיא עשתה את כל הטעויות האפשריות, לא כתבת האם יש דרך לתקן את המצב האם את יכולה לומר איך אפשר לתקן (לא בהכרח ספציפית אלה באופן כללי אם זה בכלל אפשרי ואיך) אני מקווה שאפשר כי אני נמצאת במצב דומה (עוד לא עליתי אבל תחת דיאטה קיצונית ורוצה להפסיק בה, וכעת מפחדת להגיע למצב כזה אנא אימרי לי האם נדונתי להגיע לכזה מצב עקב טעות שאין דרך לתקנה? או שע"י אכילה של כמות גדולה של מזון אני אגרום לגוף להתרגל מחדש לצרוך יותר ולהחזיר את חילוף החומרים למצב תקין בבקשה אם אפשר לקבל תשובה ברורה עד כמה שניתן ולא רק תשובה המפנה לייעוץ (ודא"ג האם בייעוץ הכוונה לייעוץ פסיכולוגי כדי להתמודד עם מצב בלתי הפיך או לייעוץ לתיקון המצב ולהגיע למישקל ואכילה רגילים ?) מצטערת על האורך

מנהלי פורום תזונה קלינית