שאלה על שומנים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

23/01/2007 | 09:40 | מאת: מיקי

שלום רב, אודה מאוד אם תוכלו לעשות קצת סדר במושגים: מה זה שומן רווי, בלתי רווי, טראנס, שומן צמחי ושומן מוקשה ? באיזה מאכלים הם מצויים ? מה בריא וממה יש להזהר ? תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה
23/01/2007 | 11:54 | מאת: דנה ויינר

שלום מיקי, אני מצטטת לך תשובה שניתה ע"י נעה שיף בעבר בפורום זה : יש שני תחומים שונים דרכם ניתן להסביר את פירוש חומצות השומן. הפירוש הביוכימי הוא: חומצות שומן חד בלתי רוויות הינן בעלות קשר כפול אחד בלבד בשרשרת הפחמנים. חומצות שומן רב בלתי רוויות הינן בעלות מספר קשרים כפולים (שניים או יותר)בשרשרת הפחמנים. חומצות שומן רוויות הינן ללא קשר כפול בשרשרת הפחמנים. הפירוש או המשמעות התזונתית: שתי קבוצות השומנים הראשונות מומלצות (יותר מחומצות שומן רווי) אך תוך חלוקה נכונה. ההמלצה היא שהשומן יספק עד 30% מהקלוריות ביום. 10%-5 משומן רווי (שמקורו בעיקר מן החי - שומן שבבשר, חמאה, ביצים, ומן הצומח - דקלים וקוקוס) 10%-5 משומן רב בלתי רווי (בקבוצה זו האומגה 3 המומלצת המצויה בעיקר בדגי ים) כל הנותר מומלץ משומן חד בלתי רווי (שמן קנולה, זית, שקדים). מצאו כי שומן רווי מעלה סיכוי למחלות כלי דם ולב וכן לסוגים שונים של סרטן, בעוד סוגי השומן האחרים מורידים סיכוי זה, כמובן בשילוב עם גורמים נוספים. חומצות שומן טרנס נוצרות מפעולות כימיות על שומן צמחי נוזלי בטמפ החדר. חומצות שומן טרנס אינן מוכרות לגופינו ולכן מעלות סיכון לתחלואה. נמצא בעיקר במזון מוכן (כל מה שכתוב עליו שומנים מוקשים ) וכן בחמאה. בברכה, דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית