שאלה בקשר לספיגת סידן

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

05/04/2002 | 09:04 | מאת: גיל

האם זה נכון שהגוף לא מסוגל לקלות יותר מ500 מ"ג סידן בבת אחת? ואם כן, למה הכוונה כשאומרים 'בבת-אחת': האם הכוונה למשך זמן של רבע שעה, או שעה, או אולי חצי יום? האם יש אפשרות שבמהלך הבוקר אוכל לצרוך 1000 מ"ג סידן שגם ייספגו בגוף? או שעליי לחלק את התצרוכת המומלצת עליי לשלושת הארוחות, ואם אעשה זאת, זה לא ייפגע בספיגת הברזל?

08/04/2002 | 13:23 | מאת: דנה ויינר

שלום גיל, גופינו סופג % 50-25 סידן מהמזון, כלומר אם תתן 500 מ"ג סידן, הגוף יספוג בין 125-250 מ"ג סידן. יש תקופות בחיינו שבהן עולה ספיגת הסידן בהתאם לדרישות הגוף כמו בנשים בהריון, בתינוקות ובילדים. כאן הספיגה יכולה לעלות ל - % 75-50. אנשים צעירים סופגים סידן טוב יותר ממבוגרים. קיימים גורמים שונים המשפרים ספיגת סידן : חומציות ( לכן מומלץ לקחת תוספת סידן עם האוכל) וישם גורמים המפריעים לספיגת סידן, למשל כמות גדולה של סיבים, שימוש במשלשלים או שלשול, עודף שומנים רווים ועודף גדול של סידן ( כמו כאשר לוקחים כדורי סידן ). מכאן נובעת התשובה לשאלתך, באם הינך צורך סידן מן המזון בלבד, רצוי לצורכו באופן מפוזר לאורך היום ולא בבת אחת( כלומר באותה ארוחה) , הואיל וכך הספיגה תהא נמוכה יותר. סידן אכן יכול להפריע לספיגת הברזל, אך המקור העיקרי לסידן הוא במוצרי חלב ואילו המקור העיקרי לברזל הוא במוצרי הבשר, כך שאפשר להפריד בין הארוחות. אמנם ישנם מקורות צמחיים עשירים בברזל כגון : אגוזים, שקדים, חלבה וטחינה, פירות יבשים, תרד, אך בתוך אלו ישנם חומרים המעכבים את ספיגת הברזל אשר מגיע ממקור צמחי , לכן אין זה משנה אם ייצרכו עם מוצרי חלב. אין זה אומר שלא ניתן לאכול תרד עם בשר, כי החומר בתרד לא מעכב ספיגה של ברזל שמקורו בחי, ואף השילוב משפר את ספיגת הברזל מהמקור הצמחי. מקווה כי עניתי לתשובתך דנה

08/04/2002 | 17:52 | מאת: גיל

ואם צריכת הסידן נעשית לאורך כל הבוקר- למשל, ארוחה ראשונה עם כמות סידן גדולה ב6 בבוקר, ואחר עוד פעם כמות סידן נכבדת ב9 וב11. האם זה נחשב 'ארוחה אחת'?

מנהלי פורום תזונה קלינית