ליקופן
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
קראתי על ההיתרונות שיש בליקופן ושאלתי האם כדאי לקחת ליקופן דרך קמוסות והאם זה כדאי ומה המינון המומלץ
שלום רון, ליקופן הינו קרטנואיד (נגזרת של ויטמין A ). ליקופן נמצא בשפע בעגבניות ובכל התוצרים שלה ( מיצים, קטשופ, רסקים ועוד ). הזמינות של ליקופן עולה כאשר העגבניה עוברת תהליכי בשיול וחימום. כמות הליקופן משתנה לפי עונה וזן העגבניה. אחד היתרונות של ליקופן שנחקרו רבות הינו שימוש בליקופן למניעת סרטן הפרוסטטה וטיפול אף בסרטן פעיל. חלק מהמחקרים לקחו ליקופן נקי וחלק לקחו מיצוי שלו הכולל גם חלקי עגבניה שונים, כך שקשה עדיין לומר אם רק לליקופן תפקיד בעניין. מעבר לכך משמש כנוגד חמצון לרדיקלים חופשיים. רוב המחקרים בנושא ליקופן וסרטן הפרוסטטה הראו כי צריכה של 5-10 מנות של מוצרי עגבניה בשבוע הורידו באופ משמעותי את שיעור המחלה וכם במקרים מסויימים אף עזרו בטיפול. הואיל וליקופן דומה במבנה וששייך למשפה של בטא קורטן ( נגזרת אחרת של ויטמין A ) והואיל והראו שמינונים גבוהים שלו החמירו מצבים, כמו סרטן ראות, הוחלט לעת עתה להמליץ על מינון השווה לצריכה הממוצעת באוכלוסיה : 20-40 מ"ג ליום. רק כדי לתת כיוון : בעגבניה בינונית יש 3 מ"ג בממוצע, בכף רוטב עגבניות יש גם 3 מ"ג, בכוס מיץ עגבניות יש 9 מ"ג, ובכוס קוביות אבטיח יש 4.5 מ"ג. כך שדי בקלות ניתן להגיע להמלצו במזון. בברכה, דנה
שלום מה הערכים התזונתים של ארטישוק ירושלמי? האם נהרס בבישול ? אוכל אותו גם חי.