שאלה לנועה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

01/04/2002 | 10:37 | מאת: רון

נועה שלום רב, 1) אבקש התיחסותך לשאלה הבאה כיוון שתגובתה של ליטל לא נתנה פתרון לדבר: שני יצרנים שונים מייצרים את אותו סוג עוגיות לפסח, יצרן אחד עם 5% שומן רווי וללא כולסטרול ויצרן שני עם 3% שומן רווי ו-20 כולסטרול. מה עדיף? זהו מקרה פרטי אך איך אוכל באופן כללי לדעת לבחור בין שני סוגי המוצרים האלו? ברור שאם יש רק שומן רווי ההשוואה היא ברורה. השאלה מה עושים עם קומבינציות שונות של שומן רווי וכולסטרול? 2) בקשר לתשובתך לגבי סלמון: נכון, דנו בעבר כבר בנושא ובכל זאת אני עדיין התמונה לא ברורה לי לגמרי לגבי מספר דברים: א. אם אכילה של סלמון מורידה כולסטרול אז כדאי לאכול ממנו מספר פעמים בשבוע? ב. סלמון הוא דג שמן ומכיל בעצמו שומן רווי וכולסטרול, אז איך זה מסתדר? האם הסלמון מוריד כולסטרול מעבר למה שהוא מוסיף? ג. ידוע כי תהליך החימצון הינו מסרטן וזה מה שקורה בחימום הדג בתוך השמן המופרש ממנו. שמתי לב כי אם מכינים את הדג באפיה איטית זה קורה פחות, אחרת אפשר לשים את הדג על מחבת ללא כל שמן נוסף והדג פשוט יתוגן בשמן שלו עצמו. וזה לא נראה לי בריא ביחוד עם השמן הנשרף בטיגון. ד. אם הדג מפריש כשליש כוס שמן לתבנית האפיה, האם כדאי לשפוך את השמן הזה או לאכול את הדג עם השמן? שוב תודה וסליחה על החזרה על אותם נושאים, רון

רון שלום! דבר ראשון, קצת פילוסופיה - אני מבינה את החששות שלך והצעדים (המבורכים) שאתה נוקט בהם על מנת לשמור על בריאותך. כפי שאני רואה את הדברים, גם שמירה על פרופורציות תורמת לבריאות (יותר מהכיוון הנפשי) כי לפעמים העיסוק במזון והרכבו עד לפרטים הקטנים ביותר יכול לערער את האיזון והשקט הנפשי ובכך יכול לפגוע בבריאות ובתפקוד היומיומי. אני לא רוצה לבקר/לשפוט/לפגוע בך, אלא רק להציע עזרה מכיוון נוסף... ועכשיו אנסה לעשות מעט סדר בבלגן: שומנים רווים וכולסטרול - % שומן רווי גבוה צריך להדאיג יותר. אם מוצר מכיל % שומן רווי נמוך יותר ויחד עם זאת מעט כולסטרול, הוא יהיה עדיף על % שומן רווי גבוה ללא כולסטרול. חמצון שומנים בלתי רווים - זהו תהליך טבעי המתרחש בחשיפה לאור, אויר וכן חימום. החמצון יכול גם לפגוע בערכים תזונתיים, למשל ויטמינים כמו A ו - D. השאלה שלך טובה אך מקורות המידע שלי מעט מוגבלים. אני כעת מבררת לך אצל טכנולוג מזון מהטכניון עד כמה החימצון פוגע בשמן הדגים ומה רצוי (מבחנה פרקטית) לעשות. אנא העזר בסבלנות (בשל החגים התשובה ודאי תתעכב מעט). לגבי תכונות הורדת שומנים בדם של חומצות שומן מסוג אומגה 3 - ידוע כי הן יעילות יותר בהפחתת הטריגליצרידים ופחות בהורדת כולסטרול. באופן עקרוני, דגים יהיו בחירה טובה כי: 1. אפילו הדגים השמנים (ביניהם הסלומון), עדיין שווים בתכולת השומן למשל לעוף, כלומר יחסית דלים בשומן. 2. יש הרבה סוגי דגים רזים עם תכולת שומן נמוכה. 3. דג אפשר להכין בקלות ללא תוספת שומן. 4. וכפי שכבר אמרנו... מכילים חומצות שומן מייטיבות. ההמלצה היא לאכול 3-2 פעמים מנת דג בשבוע (במקום בשר). קצת חומר קריאה: http://nutrition.about.com/library/weekly/aa072499.htm http://www.findarticles.com/cf_dls/g2603/0000/2603000095/p1/article.jhtml נועה

03/04/2002 | 16:34 | מאת: רון

שלום נועה, תודה על תשובתך. לגבי סלמון כעת אני כבר בטוח (לאור ניסיונותי) שאם הדג נאפה בתנור בחום בינוני הוא לא מתבשל בשמן המופרש ממנו ולא מתרחש תהליך טיגון. השומן פשוט הופך צבע ללבן ומופרש מהדג. בפעמים בהם השתמשתי באופציה טורבו בתנור התבנית התמלאה שומן והדג תוגן בשמן של עצמו. הכי גרוע היה שימוש במחבת. אז הדג נעשה מהר מאוד אבל כל השמן נשרף והדג יצא מטוגן. ברור שעדיף אפיה. מה שעדיין לא ברור לי: האם להעדיף נתח דג קרוב לראש העשיר מאוד בשומן או קרוב לזנב שהינו מועט בשומן? האם חומצות השומן הטובות המכילות אומגה 3 נמצאות רק בשומן הדג או גם בבשר הדג? אם זה נשמע לך שאני מדקדק יותר מדי אז זה רק בגלל שמכיוון שלא אכפת לי איזה נתח לבחור- עדיף שאבחר את היותר בריא. אגב, כשסיפרתי לרופא המשפחה שלי שאני אוכל סלמון כדי להוריד כולסטרול כיוון שהוא מכיל אומגה 3 הוא טען בתוקף שזה לא נכון וכי סלמון לא יוריד כולסטרול !? שאלה נוספת לא קשורה לנושא: אילו פירות וירקות חשוב ביותר לאכול אורגניים? או במילים אחרות אילו הכי מרוססים ומסוכנים? יש בעיה שהמוצרים האורגניים לא טריים כמו אלו הרגילים ולכן לא בטוח כמה מרוויחים מהתוצרת האורגנית. כשאני שוטף תמרים לא אורגניים במים כדי לנקותם הקליפה יורדת. אני משתדל לא לאכול את הקליפה מחשש מהריסוס. האם כל הויטמינים נמצאים בקליפה גם של תמרים? אגב: ידוע לך במקרה איפה אפשר לקנות חומר ניקוי לפירות וירקות בארץ (אני מכיר רק בחו"ל). שוב תודה, רון.

03/04/2002 | 16:40 | מאת: רון

נועה, ברשותך שאלה נוספת: מה דעתך על תחליף לקפה (הנקרא פיוניר) המכיל שיפון, עולש (ציקוריה) שעורה, לתת, תאנים ובלוטים? תודה רון.

מנהלי פורום תזונה קלינית