אינדקס גליקמי לעומת ערך קלורי

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

24/04/2006 | 10:44 | מאת: גל

שלום, כיצד נעשית הפרדה בין אינדקס גליקמי לערך קלורי. לדוגמא אבוקדו, טחינה גולמית, אגוזים ושקדים הנם בעלי אינדקה 0 אבל ערך קלורי גבוה, אז אם האינדקס הוא אפס, הגוף אינו מפריש אינסולין כדי לעכל וכך המזון אינו הופך לשומן בסופו של תהליך העיכול, לעומת זאת הערך הקלורי גבוה מאד, אז איך זה בא לידי ביטוי? האם אכילת 100 גר' אגוזים (כ-600 קלוריות) היא דבר של מה בכך או שזה "משמין" בכל זאת? בסה"כ ידוע שכל דברי המזון האלו בעלי האינדקס הנמוך מזינים וחיוניים מאד. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה
24/04/2006 | 20:27 | מאת: דנה ויינר

שלום גל, אינדקס גליקמי הינו מושג ישן בו בחנו כיצד פחמימות ממקורות שונים משפיעות על עליית רמות הסוכר בדם. לדוגמה לקחו 50 גר' פחמימות מסוכר לבן או לחם לבן והשוו ל-50 גר' פחמימות ממקורות אחרים, כמו לחם מיחטה מלאה, שיפון, אורז לבן וכו. נמצא שככל שהמזון עשיר יותר בסיבים תזונתיים הערך הגליקמי של המזון יורד. הדבר היה חשוב בעיקר לאיזון סוכרת, אך עם השנים עלתה החשיבות של הקשר בין רמות אינסולין והשמנה. הדרך בה בדקו את הערך הגליקמי של מזון הינו בעייתי, שכן אין אנו אוכלים רק פחמימות, אנו אכולים גם שומנים וחלבונים, וגם להם השפעה על ערך גליקמי של מזון, וכן לצורת הבישול השפעה שונה. כך שנכון להיום, ערך גליקמי של מזון אינו הגורם העיקרי להתחשבות בדיאטה לירידה במשקל, אך יש לקחת אתות בחשבון ופרופורציה הנכונה. אין כל קשר בין ערך גליקמי לערך קלורי של מזון. 50 גר' פחמימות של לחם שיפון שהינו בעל ערך גלקמי נמוך יהיה שווה ל- 50 גר' פחמימות מלחם לבן בעל ערך גליקמי גבוה. אין אוכל משמין ומרזה, השאלה כמה אנו אוכלים. יש לאזן בין כל מקורות המזון, לאכול מכלל מקורות המזון ולא להעדיף אחד יותר על השני ולהגזים ממנו. אגוזים אמנם בריאים ובעלי אינדקס גליקמי נמוך אך בעלי ערך קלורי גבוה שיתרום בהגזמה לעליה במשקל כפי שתאכל 600 קק,ל מלחם לבן, ההבדל הוא כי ערכם התזונתי של אגוזים עולה על לחם לבן. בברכה, דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית