תזונה לשומנים בדם

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

01/03/2002 | 11:13 | מאת: עזרא כהן

בן 65 שנה. ברוך השם, בריא בדר"כ. שומר על תזונה מאוזנת, לא שמן, מעשן רבע קופסא ליום, להפתעתי בבדיקת דם התגלה שיש לי חריגה (לא דרמטית) בכולסטרול ובשומנים בדם. הרופא העמיס עליי שלל חוברות של תזונה מתאימה לשעות היממה.,עם המלצה להגברת הפעילות הגופנית, בנתיים אין צורך בטיפול תרופתי. האם מלבד הארוחות המאוזנות המתבקשות, ישנם פירות/ירקות שפעולתן על הורדת הכלוסטרול הינה דרסטית יותר ? האם יש מקום לשלב כמוסות טבעיות המטפלות במצב כזה, בנוסף לאוכל?

01/03/2002 | 12:25 | מאת: adi

עזרא שלום, נסה להוריד את כמות השומן במזון ולהחליף מוצרים בו הדלים בשומן. כמו כן, נסה להפסיק לעשן. עדי

עזרא שלום רב, ראשית משמח שאתה בריא ומשקלך תקין. לא ברור משאלתך מה היו ערכי הבדיקות, היות ויש כולטרול מסוג LDL שהוא המדאיג ולא פחות חשוב לדעת אם רמת כולסטרול מסוג HDL תקינה - היות והיא מגינה מפני מחלות לב. כולסטרול מסוג LDL נחשב גורם סיכון ליצירת טרשת ויש תנאים המגבירים או מצמצמים את הנזק: 1. עישון מגביר בברור את הנזק ומאוד מומלץ לא לעשן! 2. גנטיקה של נטיה למחלות לב גם מגבירה הסיכון וזה פשוט לדעת לפי קרובי משפחה שחלו בגיל צעיר. 3. פעילות גופנית משפרת רמות HDL המגינות מפני נזק של כולסטרול. 4. מספר מזונות גם נותנים אפקט מגן - ירקות ופירות (כמו עגבניות, פלפל,תפוז, לימון, רימונים, ענבים - ויין אדום) 5. סוג וכמות השומן במזון גם חשובים. צריך לצמצם את השמנים מסוג סויה, חריע, תירס, חמניות ודומיהם ובמקומם להשתמש בשמן זית וקנולה. 6. רצוי גם לבדוק רמות הומוציסטאין ואם הן גבוהות לדאוג לאספקה טובה של ויטמינים מקבוצה B כפי שאתה רואה הכל מאוד מורכב ולבטח חוברות זו כוונה טובה, אבל אתה גם צריך התאמה אישית והדרכה מותאמת לך מדיאטנית. אני ממליצה בחום שתפנה לדיאטנית בקופה בה אתה מבוטח לקבלת יעוץ.

מנהלי פורום תזונה קלינית