אינדקס גליקמי
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
היום בדיוק יש כתבה בעיתון (ידיעות) על דיאטה מבוססת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך. בין השאר מצויין כי דווקא אורז מלא הוא בעל אינדקס גבוה (דווקא אוכלת הרבה ממנו ובכל זאת הצלחתי לרזות..), ואינו מומלץ לדיאטה. כמו"כ כתוב שספגטי אפשרי ופסטה לא....מה ההבדל ביניהם? העובי :))? בטטה (שאני למזלי אוהבת) מומלצת. מה דעתך?
שירי שלום במונח אינדקס גליקמי אנו מתכוונים ליכולת של מזון בעל כמות פחממות מסויימת להעלות את רמות הסוכר בדם לאחר ספיגתו במעי. האינדקס הגליקמי נבנה ביחס למזון בסיסי מסויים קמח חיטה לבן. הערך שקמח זה קיבל הוגדר כ 100. מזונות אחרים נבדקו ביחס אליו כאשר המשותף לכולם הוא תכולת הפחממות (מבחינת כמות). מזון שספיגתו מהירה יותר מקמח לבן ומעלה את רמות הסוכר בדם מהר יותר יקבל ערך מעל 100, בעוד מזון שספיגתו איטית יותר יקבל ערך נמוך ממאה. גורמים שונים משפיעים על הספיגה כמו כמות שומן, חלבון וסיבים שיש במזון. לכן בד"כ אנו אומרים שמזון בעל תכולת שומן גבוהה יותר או בעל תכולת סיבים גבוהה יותר יהיה לו אינקס גליקמי נמוך יותר. האינדקס הגליקמי חשוב לאנשים סכרתיים וכן לאלו שעושים דיאטת הרזייה, מאחר ועליה מהירה של רמות הסוכר תוביל גם לירידה מהירה שלהם, שתגרור אחריה תחושת רעב וצורך לאכול. לכן גם למעונינים לרדת במשקל מומלץ מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר המשרה תחושה ארוכה יותר של שובע. במקרה הספציפי: אורז מלא יש לו אינקס גליקמי גבוהה יותר מלאורז רגיל, אך עדיין נמוך משל קמח חיטה לבן. בכל מקרה אין הדבר אומר שהוא משמין יותר הכל תלוי בכמות שאוכלים. ספגטי מקמח חיטה מלא יש לו אינדקס גליקמי נמוך יותר מספגטי מקמח חיטה לבן ובכל מקרה נמוך משל האורז. בטטה גם היא נחשבת בעלת אינדקס גליקמי נמוך. (איני מבינה את ההפרדה שעשו בין פסטה ומקרוני יתכן שהכוונה הייתה לפסטה מקמח מלא לעומת רגילה). נועה