המלצות תזונה
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
לכל המומחים - אני מחלימה מפנקריאטיטיס עקב אבנים בכיס מרה וגם סובלת מבקע סרעפתי. אודה לעצות והנחיות לגבי התזונה הנדרשת בזמן ההמתנה לניתוח הוצאת כיס המרה. בנוסף, האם משהו מכיר את הטיפול התזונתי ע"י דיאטה לאבנים בכיס מרה? כמו גם, אשמח לקבל מתכונים של מאכלים דלי שומן וחומציות (ממה עוד נשאר להנות....?) תודה, קרן
קרן שלום כאשר ממתינים לניתוח לכריתת כיס מרה ההמלצות הן לתזונה דלת שומן. הגבלת השומן במזון אינה פותרת את הבעיה ומעלימה את האבנים,אלא, מקטינה את הסיכוי להתקפים נוספים וזאת משום שתפקידו של כיס המרה ולתכווץ ולהפריש את המרה כתגובה לאכילת מזון שומני. המרה עוזרת בעיכול וספיגה של השומן שבמזון. כאשר יש בכיס אבנים כל התכווצות שלו עלולה להזיזן ולהכניסן לדרכי המרה שם הן גורמות לדלקת וכאבים. מכאן שהמטרה היא שבמזון שאנו אוכלים יהיה כמה שפחות שומן שיגרה את הכיס להתכווץ. לכן אפשר לאכול מזון בכל צורת בישול מלבד מטוגן (גם בבישול להוסיף כמה שפחות שומן) בשרים לאכול עוף ,הודו ודגים דלי שומן (אם אפשר ללא עור). כדאי להימנע מנקניק, נקניקיות ,המבורגר ובשר מעובד לסוגיו. אפשר פסטרמה דלת שומן או קציצות אפויות או מבושלות מבשר טחון הנטחן במקום ללא שומן. כדאי להימנע מביצי מביצי דגים (איקרה) ומהצהוב של הביצה. גבינות ומוצרי חלב דלי שומן ( גבינות עד 5 % ואם עם אלו מרגישים לא טוב להפחית השומן ל 1/2% . מעדנים עד 11/2% שומן וחלב 1% ). מזונות נוספים השייכים לקבוצת השומנים כמו: מרגרינה, טחינה, אבוקדו, שקדים ואגוזים, מיונז, זיתים, סלט חומוס, שוקולד. זכרי הגבלות אלו הן זמניות עד הניתוח, אח"כ שוב ניתן מרוב המזונות. בנושא החומציות והבקע: אנו ממליצים על מזונות שמגבירים את הלחץ על השסתום בין הקיבה והוושט, וכן ממליצים להימנע ממזונות חומציים שיכולים להגביר את הגרוי בוושט: להימנע מאלכוהול, להימנע מקפה, תה ושוקולד (אפשר תה צמחים ללא קפאין), להימנע משתיית מיצים חמוצים, מזון חריף ומתובלן, משקאות מוגזים. לאחר האכילה להימנע משכיבה. לאכול ארוחות קטנות ותכופות. לשתות מעט בזמן הארוחה, אפשר להגביר שתיה בין הארוחות. להימנע מעישון ולעיסת מסטיקים. בהצלחה נועה
תודה