דבש ועוברים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

07/11/2002 | 18:44 | מאת: דובשנית

לאור המקרה המצער האחרון, שבו תינוק בן 4 חודשים חלה כנראה בבוציליזם עקב אכילת דבש, רציתי לדעת, האם, אם כך, מותר לאשה הרה לאכול דבש, שכן כל דבר עובר לעוברה שברחם, וחיידקי הדבש או סיביה (אינני יודעת בדיוק) יכולים גם הם לעבור לעובר ולגרום , חלילה, לנזקים. תודה וגם - שאלה נפרדת, האם אוכל לקבל רשימה של מאכלים שיש לאכול בעת מצב של שילשולים. תודה שוב.

דובשנית יקרה, מעבר החומרים לעובר אינו בלתי סלקטיבי כפי שאת מתארת ומזל שכך. המזון שאנו מעכלים עובר מייד עם כניסתו לגוף בכבד של האם שם יש פעילות של ניטרול רעלים וחומרים רבים. בכל מקרה, על-פי ד"ר זלוצובר מומחה גניקולוגיה ואנדוקלרינולוגיה ממרפאות רמב"ם, על סמך מודלים מחקריים של תפקוד השליה (שבעיקר בודקים מעבר והשפעה של תרופות שונות) הכלל הוא שבערך 1% ממה שהאם צורכת עובר בסופו של דבר לעובר, כאשר חומרים על בסיס שומני נוטים לעבור יותר בקלות. באשר לבוטוליזם ספציפית - זה אינו החיידק עצמו, אלה הטוקסינים שהוא מייצר ואני מניחה שהיות ומבוגרים אינם סובלים מכל תופעת לוואי שהיא מהכמות שעלולה להיות בדבש שיש להניח שבוצע פרוק וניטרול בכבד. היות וזה אינו מזון חיוני, אם את דואגת, פשוט המנעי ממנו. באשר לשאלת השלשולים - זו לא שאלה שמתאים לענות עליה מבלי לברר בדיוק במה מדובר ומה הרקע האטיולוגי של השלשול.

מנהלי פורום תזונה קלינית