מתוק ואחרים לתינוק

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

17/09/2002 | 11:14 | מאת: מיכל

שלום רב, בני בן שנה וחצי הוא רזה. שאלתי היא: לאורך השנה וחצי לא איפשרתי לבני לאכול גבינות שאחוז השומן שלהן הוא מעל 5%, רציתי לדעת האם לשומן בגבינות יש השפעה חיובית על חוזק התינוק, חוזק עצמות וכו'. אני לא מאפשרת לבני אלא רק בתקופה האחרונה וגם זאת מעט מאוד לאכול דברי מתיקה כגון עוגה אחת לשבוע (הוא אוכל ביסקויט פטיבר או ביסקוט אחד ביום), עוגות קרם בכלל לא, שוקולד - קוביות או מריחה בכלל לא, דבש נוזלי בכלל לא. מעדנים - רק דנונה או פרי (לא דני שוקולד, אם כן אז וניל) אני יודעת שאסור לתת דבש ושוקולד בגיל הזה. רציתי לדעת מהן הסיבות והאם אפשר לתת, כפי שציינתי בני בן שנה וחצי. האם דברי מתיקה כמו עוגה או צורות אחרות שבהן בא הסוכר הן חיוניות לגוף התינוק או שהעובדה שהוא אוכל פירות (טחונים) כבר מספקת לו את הסוכר שהוא צריך. הוא שותה רק מים ולא דברי מתיקה. בני לא אוכל דייסת קורנפלור אלא דגנים - מה בריא יותר, מה מחזק יותר? מה עדיף לתת? בני, עדיין לא הולך האם יש קשר לכוח בעצמותיו ולתזונה? באופן עקרוני אני יודעת שאפשר לתת הכל ורציתי לדעת את המינון. האם אני קשוחה מדי בנושא הזה? האם העובדה ששמרתי עליו מבחינה בריאותית משומנים שבגבינות לדוגמא גרמה לו להיות מתחת לממוצע במשקל בגיל שנה? האם כדאי לספק לו בגילו גם מתוקים (אני חוששת שזה יבוא על חשבון אוכל). אני מתנצלת על אורכה של השאלה, נדמה כי הצטברו הרבה שאלות לשאול. מה כדאי אם כך לתת לתינוק בן שנה וחצי לאכול, אשמח אם תפני אותנו לכתבה בנושא. זה חשוב לי מאוד. בכבוד רב, מיכל

מיכל שלום! חסרים לי פרטים חשובים על מנת להעריך האם בנך אכן נמצא במחסורים תזונתיים כלשהם. על פניו, על פי תאורך, התעורר בי החשד שאכן כן. כדאי לגדת קודם כל לרופא ילדים על מנת לעשות הערכה של הגדילה וההתפתחות. אם הכל תקין, אז אין לך מה לדאוג. יש לך מספר תפיסות מוטעות לגבי תזונת תינוקות וילדים. נתחיל בכך שמגיל שנה, אין מגבלות תזונתיות, הילד יכול לאכול הכל, בתנאי שזה במרקם המתאים על מנת למנוע חנק. כך שדבש, שוקולד, ודברי מתיקה אחרים מותרים אך במידה (כמו כל דבר בחיים). לגבי דל שומן - זה מושג הלקוח מעולם המבוגרים. אין המלצות כאלו לילדים, להיפך! השומן בכלל וכולסטרול וחומצות שומן ספציפיות בפרט, חיוניים להתפתחות המוח ומערכת העצבים של התינוק. מה גם שהקלוריות שהשומן תורם, חשובות לתהליך הגדילה. (50% מהקלוריות בחלב אם מקורן בשומן!) לכן אין להגביל תינוקות וילדים בצריכת השומן. אפשר בהחלט לכוון אותם לשומנים מומלצים כמו אבוקדו, טחינה, שמן זית ופחות מרגרינה. מבחינת מוצרי החלב, תני לו לאכול מה שהוא אוהב, מבלי להתחשב באחוז השומן, מה גם שייתכן בהחלט שילדך זקוק לתוספת הקלורית (לא ציינת מה משקלו כך שקשה לי לומר בוודאות). יש מקורות רבים לקריאה בנושא זה אך קשה לי להמליץ על אחד ממש טוב. אנסה לחפש מהו ואעביר לך מידע זה בהמשך. נועה

מיכל שלום! מצאתי אתר שנותן מידע רב ומגוון סביב הנושא. להלן הקישור: http://www.horim.co.il/5/53.htm בכל מקרה אני מזכירה לך, כל ההמלצות מתייחסות לילדים בריאים. את צריכה לקחת את בנך לבדיקה וייתכן ויהיה צורך בהמלצות מעט שונות לגביו. נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית