סויה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

03/09/2002 | 01:33 | מאת: נטע

שלום ! קראתי את תשובתכם ליערה בנושא הסויה.אני בת 21 צמחונית רוב חיי. אני אוכלת הרבה מוצרי סויה (וטופו) כתחליף לבשר . לאחר מספר שנים שבהם הייתי אנמית חל לאחרונה שיפור ניכר ברמת ההמוגלובין שלי שלפי דעתי חל בעיקבות אכילה מרובה יותר של מוצרי סויה(הכוונה בעיקר למוצרי טבעול)-לדעתי השיפור חל בזכות הסויה מכיוון שתזונתי אינה נכונה ( איני אוכלת את רוב אבות המזון) ואת כדורי הברזל היפסקתי לקחת די מהר כך שהסויה נשארה כגורם האפשרי היחיד לשיפור בהמוגלובין. בתשובה ליערה נכתב שרצוי לאכול סויה בכמות מתונה ולא כתחליף לבשר (או חלב). רציתי לדעת אם צריכת הסויה שלי מסוכנת ואני צריכה להפחית את הכמות ,למרות שחבל לי להפחית את כמות הסויה שאני אוכלת בגלל שרמת ההמוגלובין שלי עלתה ובנוסף לכך מצאתי (סוף סוף ) אוכל שאני אוהבת לאכול ? תודה

נטע שלום! לא ממש הגדרת כמויות הסויה כך שקשה לי להתייחס. כמו כן, לגבי ההמוגלובין, אשמח אם תוכלי מעט יותר לפרט מה את כן אוכלת ונוכל לבחון האם התזונה מסייעת להעלאת רמתו. קחי בחשבון שההמלצות שדיברתי עליהן אמורות להיות לכלל האוכלוסיה, לאנשים ששוקלים שימוש בתחליפי חלב ובשר במקום הדבר האמיתי. כתמיד, יש כאלה שעשו כבר החלטה ולי לא נשאר אלא לכבד אותה. כיוון שכך, ראוי לייעץ להם על בסיס התחליפים הטובים ביותר הקיימים. נשאר רק לקוות כי על בסיס ידע, ההחלטות שלך או של כל צמחוני אחר, יהיו שקולות. נועה

03/09/2002 | 12:25 | מאת: נטע

נועה שלום ! תודה לך על תשובתך המהירה. חשוב לי לציין שאני צמחונית מגיל צעיר מאוד-5 בגלל שהמצפון שלי לא נתן לי כבר אז לאכול משהו שהיה חי קודם לכן.את מוצרי הסויה והטופו התחלתי לאכול בגלל שהיה לי טעים ועכשיו כשנוסף לכך השיפור בהמוגלובין אז בכלל הרווחתי . בקשר לכמויות הסויה : הכוונה היא למוצר טבעול פעם ביום (כל יום בצהריים). אחד מהמוצרים הגדולים כמו שניצל או המבורגר - אחד ביום או חטיפים קטנים או נקניקיות - 4 ביום. לעיתים גם כארוחת ערב אחד ממוצרי טבעול. אני יודעת שתזונתי אינה בריאה מכיוון שבנוסף לכך שאיני אוכלת כלל בשר ודגים (ביצים לפעמים) אני גם כמעט ולא אוכלת פירות וירקות - מלפפון פעם בשבוע ולפעמים מעט ענבים, יש לנו בבית מגוון גדול של פירות וירקות הורי אוכלים הרבה אבל אותי זה ממש לא מושך לאכול. וכך גם לגבי גבינות- פעם בכמה שבועות קצת גבינה מלוחה או צהובה. לעומת זאת יוגורט אני אוכלת כמעט כל יום. רוב תזונתי היא סביב הטבעול ואני מוסיפה לה תפוח אדמה ,אורז, איטריות , תירס (כל יום משהו אחר). במשך גיל ההתבגרות תמיד היה לי המוגלובין גבולי - מידי פעם לקחתי קצת ברזל. במהלך השירות הצבאי ירד לי ההמוגלובין ל9.1 (פריטין3 ,ברזל 24). ניסיתי כמה סוגי ברזל שעשו לי רק רע - היפסקתי לקחת. לאחר השחרור התחלתי לאכול מסודר יותר וההמוגלובין עלה מעצמו ל11.5-12.1 . השבוע עשיתי בדיקת דם (בעיקבות חולשה כללית)ובניגוד לכל הציפיות יש לי המוגלובין 12.8 . האם אכילה של מוצרי סויה כל יום יכולה להזיק ? מה יכל עוד להעלות לי את אם לא הסויה ? תודה מראש ושנה טובה!

מנהלי פורום תזונה קלינית