הדרכה לטעימות

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

13/10/2009 | 12:49 | מאת: רוית

שלום רב, בני בן 4 חודשים וניזון מהנקה מלאה. קיבלתי הסבר מאוד קצר על טעימות בטיפת חלב. אשמח לקבלת הסבר נוסף ויותר מקיף.. מתחילים רק ב-2 כפיות ביום? תוך כמה זמן מגדילים את הכמות? האם עלי להתחיל לתת לו לשתות מים בכדי שיתרגל לטעם ואם כן כמה מ"ל? תודה מראש :)

רוית שלום! אנסה להסביר את העקרונות שלדעתי עומדים מאחורי ההמלצה הזו: 1. חשיפה מינימלית למרכיבי מזון שיש לה פוטנציאל למנוע תגובה אלרגית בהמשך. כלומר, תינוק שעלול לפתח אלרגיה למזון, אם יקבל ממנו כמויות מאוד קטנות בתקופה שבין 4-6 חודשים, יש סיכוי שאלרגיה זו תמנע ולא תתפתח. כך לפחות מראים מחקרים למשל בתחום הצליאק ולכן ממליצים על חשיפה מוקדמת לגלוטן. 2. יש תינוקות שהמעבר למוצקים בגיל 6 חודשים קשה להם - לעיתים יש סלידה ורתיעה בעיקר מהמרקם וצורת האכילה השונה (כפית). גם פה הכוונה היא למזער את הקשיים הללו באמצעות החשיפה המוקדמת. ועכשיו הסתייגויות: 1. תינוק שיאהב את שיטעם, ירצה יותר מ - 2 כפיות וזו כבר בעיה כי ההמלצה עדיין להזין באופן מלא מהנקה/תמ"ל ואכילת מוצקים מוגברת תפחית מכמות החלב שהילד יאכל ותגרום לחוסר איזון בתזונה ואולי אף לחסרים. 2. חוסר בשלות של מערכת העיכול, תהליך הבליעה וכדומה עלול לגרום לבעיות כשמנסים לתת מוצקים. מה עושים? כדיאטנית ילדים אין לי ניסיון רב עם ההמלצות החדשות ועיקרון הזהירות שאני דוגלת בו מנחה אותי לדרך ביניים בטוחה יותר. לדעתי אפשר בשלב ראשון להסמיך חלב אם/תמ"ל עם דייסה המכילה גלוטן (7-8 דגנים) ולתת בכפית. לשים לב טוב לתגובות של יכולת הבליעה. כאן, במידה והילד ירצה יותר, אפשר לתת כי זה לא ע"ח החלב. לקראת גיל 6 חודשים אפשר להתחיל ירק, בשר, פרי ועוד. בברכה, נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית