מוצרי סויה ובלוטת התריס

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

23/07/2002 | 23:00 | מאת: יפית

שלום לדיאטניות, האם יש ביסוס לטענה (ששמעתי בהרצאה של דיאטנית) שמי שסובל מתת פעילות של בלוטת התריס ומטופל באלטרוקסין אל לו לאכול מוצרי סויה? האם אישה בגיל המעבר במצב כזה אינה יכולה להשתמש במוצרי סויה כחלופה להורמונים? תודה וכל טוב, יפית

יפית שלום! במקרה כזה תמיד רצוי להפנות השאלה לרופא האנדוקרינולוג המטפל. טיפול בהורמונים (משני הסוגים אותם את מציינת) ראוי שיהיה בהתייעצות עם רופא המומחה לנושא. בכל זאת, בתשובה לשאלתך, יש מספר (מועט ביותר!) של עבודות מדעיות המראות שצריכת סויה בכמויות גדולות (כמזון עיקרי אצל תינוקות או כתוסף הורמונלי בגיל המעבר), הראתה ירידה בספיגת הורמון התירואיד במעי אצל חולים עם תת פעילות בלוטת התריס ולכן היה צורך במתן מינונים גבוהים יותר של אותו הורמון. לי כדיאטנית קשה לצאת בהמלצות על סמך מספר עבודות כה קטן אך זה נותן לנו סיבה להיות זהירים ולכן אני חוזרת שוב על המלצתי לפנות לאנדוקרינולוג. נועה

24/07/2002 | 21:28 | מאת: רות

ליפית שלום רב, מוצרי סויה אכן נחשבים לגויטרוגנים. אלא שבבישול ממושך הגויטרוגן נהרס ולכן ככל שמוצרי הסויה מעובדים יותר כן הם פחות מזיקים. טופו הוא מוצר מצויין, גם לגיל המעבר, ואין חשש להשתמש בו בתת פעילות. חלב סויה לעומת זאת מזיק ולכן ההמלצה היא להימנע ממנו. רות מאור תזונאית קלינית טבעית

25/07/2002 | 23:37 | מאת: יפית

תודה לנועה ולרות, שאלות נוספות לי: נועה - האם בעקבות דברייך קיימת הסתייגות בקהיליה המדעית משימוש בתחליף חלב אם על בסיס סויה? רות - האם תוכלי להרחיב מהו בדיוק הגויטרוגן ואיך הוא פוגע בבלוטה? ומדוע חלב סויה אינו מומלץ? עד כמה שידוע לי תהליך ההכנה שלו מצריך חימום...

מנהלי פורום תזונה קלינית