דר רוזן: זמינות סידן ממקורות צמחיים ואוסטאופורוזיס

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

25/01/2002 | 18:27 | מאת: שמעון

לדר גילה רוזן שלום הופניתי לאתר לפי הצעתך בשיחה עם העמותה לאוסטאופורוזיס. כידוע המזונות הצמחיים מכילים חומצות אוסליות , פיטיות וטנין ( ואולי נוספות). שמעתי טענות בעד ונגד לגבי מידת הזמינות ( הספיגה של הגוף) בעקבות נוכחות חומצות אלו. יש כאלה שטוענים שזה מפריע אבל לא בצורה משמעותית ואחרים אומרים שזה בולם לגמרי. דוגמא טיפוסית הם גרעיני השומשום המלא (שהם מכילים 1000מג סידן ל100 גרם). אני נוהג לטחון אותם עם מטחנת קפה. קבלתי מכתב מביהס לתזונה בירושלים והם טענו בתוקף שהסידן בשומשום לא זמין כלל בגלל נוכחות החומצה האוקסלית, לעומת זאת שמעתי מהרבה דיאטניות שאם טוחנים את גרגרי השומשום אזי זה כן זמין. האם יש תשובה מוסמכת ואמינה שמבוססת על מחקר מבוקר? דוגמא נוספת : ראיתי באתר באינטרנט לגבי אוסטופרוזיס ( אתר הרשמי האמריקאי לנושא) שהם מציינים את החיטה כבולמת ספיגת סידן בגלל החומצה הפיטית ולכן עברתי ללחם של שבולת שועל. אשמח אם תוכלי להתייחס לכל נושא החומצות הנל ,האם הם פוגעים בצורה משמעותית בספיגה? האם ניתן לנטרל את השפעתם עי השרייה במים?( דוגמאות נוספות זה בברוקלי תרד , גרעיני סויה) ומהם המקורות הצמחיים הטובים ביותר לסידן זמין. האם יש מקורות טובים לסידן מ-דגי הים הצפוני? ( אני מעדיף אותם בגלל תכולת שומנים טובה וגם בגלל סכנת רעילות נמוכה יותר של מתכות רעילות שנמצאו בדגי ים רגילים) אני לא יכול לצרוך מוצרי חלב ואם אני לוקח כדור סידן ליום של 600 מג הכולל ויטמין D אזי בבדיקה של הפרשת סידן בשתן ל-24 שעות זה עובר בהרבה את תחום המקסימום המותר לעומת הפרשה בתחום הנורמה ללא כדור הסידן, כך שאני מרגיש שאני במילכוד. התייעצתי עם מומחה למחלות עצם אולם לא קבלתי התייחסות רצינית לענין התזונה. עברתי הרבה בדיקות דם ושתן לצורך גילוי הסיבה לבעית צפיפות העצם אולם כל הבדיקות היו תקינות. כמות הסידן שאני צורך מהמזון הצמחי ליום היא כ-650 מג . אני סובל מאוסטופניה ( למעט מקום אחד בעמוד השדרה ששם זה כבר גלש לאוסטאופורוזיס) ,גילי 55, משקל 61 גובה 176 ועוסק בספורט. נתונים יותר מדויקים: צואר הירך: 0.783 BMD 4.25 BMC 1.8- T עמוד השדרה: 0.835 BMD 58.31 BMC 2.3- T (3.2- T חוליה L4 2.6- T חוליה L3) בתודה מראש שמעון

שמעון שלום, החומצה הפיטית והאוקסלית אותן הזכרת אכן מפריעות לספיגת הסידן. עד כמה שידוע לי השריה במים אינה עוזרת וגם לא טחינה, שהיא פעולה מכנית אבל החומרים נשארים ומגיעים ביחד למערכת העכול. באשר למקורות מדגי ים צפוני - סרדינים עם העצמות הם מקור מעולה, וכמובן גם מקרל וסלמון עשירים באומגה 3. מקורות צמחיים טובים הם חסה, כרוב, כרובית וברוקולי. אינני זוכרת אם ציינת שיש לך בעיה עם סויה אבל היא מקור מצויין ויש היום מעדנים טעימים ביותר (רק מעט יקרים). גם תפוז ואגס מכילים סידן בכמות בינונית. לגביך באופן אישי היות ויש אצלך בעיה רפואית אולי כדאי שתפנה גם ליעוץ מסודר ומקיף יותר (תוכל גם לטלפן למזכירת המחלקה שלנו ולהשאיר מספר בו אוכל לשוחח איתך)

מנהלי פורום תזונה קלינית