בחילות בחילות ועוד בחילות

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

17/07/2002 | 17:57 | מאת: נעמה

שלום אני בחורה בת 26 סובלת מדלקת חריפה בקיבה ובתרסריון,ריפלוקס ובקע סרעפתי. הנ"ל גורם לי לבחילות רבות מאו דוקשות,במשך השנים האחרונות.ניסיתי להימנע ממאכלים כבדים ושומניים לתקופה של שבועות מספר.(כולל כל ה"מזיקים",קפאין קולה שוקולד וכ...).ללא הועיל. כעת אני מנסה דיאטה טבעונית,שעל פניו עושה לי רע.מדובר בהימנעות ממוצרים מהחי,מסוכרים חיטה ומוצרי חלב.הבעיה לא נובעת מהמבחר המצומצם.אלא מכך שאורז מלא למשל,עושה לי תחושת נפיחות גדולה בבטן יותר מאורז רגיל,ובדיאטה הטבעונית אני מחוייבת לאורז מלא.כנ"ל לגבי קוואקר וחלב סויה.זה גורם לי לתחושה רעה והגברת הבחילות. יש לי הרגשה שמוצרים בעלי סיבים תזונתיים רבים כגון קוואקר אורז מלא וכ...קשים לי לעיכול למרות הערך התזונתי שלהם.אך לעומת זאת גם בדיאטה הקונבנציונאלית,של חיטה רגילה וכ...אין שיפור. ממה עליי להימנע בוודאות?והאם הדיאטה ההטבעונית אמורה לעזור לי ברבות הזמן(אני רק בתחילתה)או שדווקא הקונבנציונאלית? תודה נעמה

18/07/2002 | 09:27 | מאת: ליטל להב

הי נעמה שאלתך מורכבת במקצת. ראשית לא ברורה לי האבחנה שניתנה לך. דלקת חריפה, היא מצב אקוטי ולא כרוני, אך אני מבינה שלא מדובר במספר ימים בלבד. דבר שני, אם נניח מדובר בכיב, ישנו הבדל בין כיב קיבתי לכיב דואדנלי (בתרסריון). בקשר לתזונה עצמה. דיאטה טבעונית, מלבד חסרונות אחרים, עלולה להיות עתירה בסיבים תזונתיים. במקרים אחרים זה יתרון, אך במקרה שלך, לוא דווקא. את מציינת בעצמך כי הדיאטה הזו עושה לך רע. הייתי מוסיפה את דעתי הנחרצת כי הדיאטה הזו ממש לא מתאימה לך, ואין בה,לדעתי כל יתרון בפתרון בעייתך. ככלל, מה שעושה לך רע- המנעי ממנו, ולא חשוב מה יגידו כל "המומחים". בקשר לבחילות. איני יודעת מה מקורן הרפואי, והאם הן בכלל קשורות לאוכל!!. ישנם גם פתרונות תרופתיים לענין. מקווה שעזרתי, בברכה- ליטל

18/07/2002 | 09:43 | מאת: דנה ויינר

נעמה שלום, לפני התזונה צריך לטפל בבעיה הרפואית. לרוב בדלקת חריפה של הקיבה והתרסריון יש צורך לטפל בגורם הדלקת בטיפול תרופתי מתאים הנקבע ע"י הרופא. דלקת זו אמורה לעבור לאחר טיפול תרפתי נכון. באשר לבעייתך השניה, הבקע הסרעפתי, מדובר יותר בהתנהגות אכילה מאשר בסוג המזון, לדוגמה, לא לשכב כשעה לאחר הארוחה, לאכול בישיבה, לאכול ארוחות קטנות ותכופות ולא ארוחות גדולות, לפעמים גם עוזר להנע משתיה ואכילה בו זמנית ונות להפריד בין השניים. כאשר יש בקע סרעפתי נוצר לחץ על סוגר או שסתום בין הושט לקיבה וזה גורם לפעמים גם לצרבות, לכן יש מזונות שיש להמנע כגון פלפל שחור , צ'ילי, מנטה, פפרמינט, קפאין, שוקולד ואלכוהול. כמו כן כל מה שגורם לך לאי נוחות במערכת העיכול כמו הרגשה של נפיחות וגזים יש להמנע, כמו מקטניות, ירקות מוצלבים ( ברוקולי, כרוב, כרובית, צנון, ברוקולי ), כמו כן בצל ושום יכולים לגרות את מערכת העיכול. סויה היא קטנית ויכולה לגרום לתחושת נפיחות, אין כל סיבה ממשית שלא תאכלי מוצרי חלב אלא אם כן חלק מהתסימינים הם שלשולים. אלו רק עצות כלליות, אך יש מקום לגשת לטיפול משולב אצל גסטרואנטרולוג ודיאטנית בקהילה. בברכה, דנה

18/07/2002 | 12:54 | מאת: נעמה

שלום ראשית תודה על תשובותיכן.זה קצת עשה לי סדר,בעיקר לגבי העניין של דיאטה טבעונית. שנית.אני מטופלת כבר כשנתיים בתרופות שונות כביכול לדלקת,כגון מונעי חומצה או נוגדי חומצה.קיבלתי גם טיפול אנטיביוטי משולב להשמדת הליקובקטר פילורי.הבעיה היא שהם לא משפיעים עליי,התרופות.במקרה הטוב ובמקרה הרע,זה גורם לי לתופעות לוואי אחרות כגון שילשולים.לגבי מוצרי חלב אני נמנעת כי אומירם שהם חומציים מדיי(תוססים בקיבה).התחלתי דיאטה קונבנציונאלית אצל דיאטנית מעולה בבית החולים שבו אני מטופלת,שכללה רק דברי מאפה קלים(לחם רגיל)בשר עוף מבושל,ירקות מעטים,ופירות מעטים.ובלי חלב.אחרי שבועיים של דיאטה כזו עדיין הרגשתי רע.אני שוקלת לחזור לדיאטנית הזו. שאלתי היא,כמה זמן שינוי תזונתי אמור להועיל,והאם הוא זה שאמור לטפל בדלקת הכרונית(כי כדורים לא ממש עוזרים).גם התברר בבדיקת מיפוי שיש לי עיכול איטי.היכן אני יכולה לקבל רשימה של מזונות שמתעכלים לאט?זה חשוב לי כי לפעמים מזון שנראה קל הופך להיות ממש מעיק בגלל העיכול האיטי.(למשל תפוא"ד). תודה נעמה

מנהלי פורום תזונה קלינית