שאלה בקשר לתזונה..

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

16/07/2002 | 02:19 | מאת: א.

דוקטור נכבד יש לי שאלה אני בן 19.5 גובה 1.75 ואני שוקל 75 קילו. בעבר בגיל -12-11 טופלתי בסרואידים שגרמו להשמנת יתר חריפה ושקלתי בסביבות 90 קילו. רזיתי ממזמן ירדתי למשקל של 59 והעלתי קצת חזרה כי זה היה מוגזם. אבל את הבטן שלי לא הספקתי לפתח לשרירים חזקים ורציתי לשאול מדוע כאשר אני אוכל, אזור הבטן מתנפח בייחוד הבטן ואזור המותניים (ונוצרים צמיגים) ואחרי כמה זמן הנפיחות יורדת חזרה וככה כל פעם שאני אוכל.. כתוצאה מזה אני מפחד לאכול ולפעמים מרעיב את עצמי כדי שהבטן לא תתנפח.. מה ההסבר לדבר זה?

א' יקר, אני אענה לך וברשותך גם למיכל שכתבה מייד בעקבותיך. המקרים שלכם אינם זהים, כמו גם יחס הנתונים (אתה לא רזה ותארת איזו בעיה רפואית בעבר ומיכל יחסית יותר רזה ללא כל מידע נוסף), אבל לשניכם יש תופעה זהה של התנפחות הבטן לאחר האוכל עד כדי כך שאתם נרתעים מאכילה. יכול להיות שזה כלום, לאנשים רבים (במיוחד רזים) יש התנפחות קלה של הבטן לאחר האוכל. אבל יכול גם להיות שיש לכם בעיה במערכת העיכול הנובעת מרגישות לחלבון החיטה. בעיה זו גורמת למחלה המכונה בעברית כרסת (צליאק בלע"ז) - ואופייני שהיא גורמת לבטן תפוחה. הטיפול פשוט יחסית - הוצאת הגורם אליו רגישים מהתפריט (למרות שבפועל יש ללמוד כיצד להרכיב תפריט מאוזן גם ללא חלבון חיטה שמאוד נפוץ במזון). יש חולים שאין להם שום תופעה קלינית למעט חוסר הנוחות הקלה שתארתם והם אינם מאובחנים וחבל. הצעתי - בדקו האם אתם סובלים מאנמיה (נפוץ ביותר אצל חולי צליאק). אם כן, אני מציעה לבקש ברור נוסף אצל מומחה לבעיות מעיים - גסטרואנטרולוג. הברור אינו מסובך ויתן לכם תשובה חד משמעית.

מנהלי פורום תזונה קלינית