בישול קטניות

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

12/07/2002 | 15:36 | מאת: נטע

שלום רב, אני מתנצלת מראש על אורך שאלתי. תזונתי מורכבת מהרבה קטניות- פול, חומוס, שעועית וכו'. עד כה נהגתי להשרותן 24 שעות ואז לבשלן בסיר לחץ. היה צורך ב 5-6 שעות כדי שיתרככו מספיק כדי שלא יגרמו לי גזים. עכשיו, בעקבות ענין האקרילאמיד, אני מעדיפה לבשלן שלא בסיר לחץ, כדי שטמפרטורת הבישול לא תעלה על 100 מעלות. ניסיתי בסיר רגיל, וגיליתי שעכשיו צריך 10 שעות כדי שיתרככו, ויש בעיה של מים שמתאדים (כמובן בניגוד לסיר לחץ) ולכן צריך לשים כמויות אדירות של מים ו/או להוסיף במהלך הבישול, כדי שלא ישרף. כמובן אני מבשלת על הלהבה הכי קטנה בכיריים. שאלותיי: 1. האם יש דרך יותר נוחה ממה שתיארתי לעיל? הן מבחינת הזמן, כי זוהי טירדה גדולה כל יום כ"כ הרבה שעות לדעת שיש משהו על האש שצריך להשגיח עליו. והן מבחינת כמויות המים האדירות הנדרשות. (חשבתי על לקנות סיר ענקי, כמו בצבא, כדי שאוכל לשים המון מים) 2. האם ויטמינים ומינרליים רבים לא מתנדפים דרך האדים הרבים, עד שלא נשאר כלום ? 3. האם העובדה שהמזון מצריך כ"כ הרבה שעות בישול לא מעידה שבעצם אינו טוב לגוף? כלומר האם החלבון והפחמימות שבו משתנים עקב התהליך הכ"כ ארוך של הבישול (מעבר לענין האקרילאמיד, שאותו נניח שאני מנטרלת ע"י שמירה על 100 מעלות)? בכבוד רב נטע

נטע שלום! קראתי שוב את המלצות השוודים בעניין וקודם כל הם לא בדקו קטניות כך שקשה להסיק מסקנות. שנית הם בהחלט ממליצים על בישול כשיטה המועדפת. למה את מבשלת כ"כ הרבה זמן את הקטניות? גם בסיר רגיל, שעה וחצי - שעתיים צריכות להספיק. כדי להפטר מהגזים יש שיטות יותר מומלצות כמו להחליף מספר פעמים את מי ההשרייה. אפשרות נוספת היא להנביט את הקטניות לפני הבישול (לשים מעט מים כך שייכסו את הקטניות ולהניח מספר שעות בשמש), שיטה זו משנה מעט את הטעם. ויטמינים מסויימים נהרסים בתהליך בישול ממושך, מינרלים משתחררים למים ואם אלו מתאדים אז אכן יש אובדן גם של מינרלים. לגבי החלבון והפחמימות, מקסימום הם מתפרקים מעט אך אינם משתנים מהותית מבחינת הרכבם. לגבי אקרילאמיד, שוב, לא נבדקו קטניות אך כל שאר המוצרים שבושלו לא העלו אותו לרמות מסוכנות. נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית