בשר

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

09/07/2002 | 16:48 | מאת: רונית

רציתי לדעת האם בשר טלה דומה בערכו התזונתי לבשר בקר או הודו והאם הטלה קל יותר לעיכול מבקר או כבש? וגם בירה שחורה האם תזיק לחולי קרוהן?

10/07/2002 | 13:50 | מאת: דנה ויינר

רונית שלום, ברצוני לציין בתחילה כי התייחסותי לשאלתך נוגעת לזמן רמיסיה בלבד, כלומר שהמחלה הינה בנסיגה ולא בזמן התקף. במידה והנך בהתקף הייתי מציעה כי תפני לדיאטנית המטפלת. ברשותך אענה קודם על שאלתך השניה, אין כל בעיה לשתות בירה שחורה בחולי קרוהן מבחינת חומר הגלם של הבירה, אך ישנם חולים המתלוננים על כאבי בטן או תחושה לא נעימה בעקבות שתיה מוגזת. אם אינך סובלת מתופעות אלו משתיה מוגזת אחרת, הייתי מציעה כי תתחילי בכמות קטנה של כרבע כוס ביום הראשון ולאט לאט תעלי את הכמות בהתאם לתחושתך. בנוגע לשאלתך הראשונה, עיכול מזון תלוי במס' גורמים בין היתר כמות השומן במזון וצורת הכנתו. ככל שהמזון מבושל יותר כך יהיה קל יותר לעכל את המזון. לכן טיגון בשר הינו פחות מומלץ הואיל וטיגון נחשב לשיטת בישול קצרה ואפיה או בישול נחשבים לשיטת בישול ארוכה. הדבר גם יכול להשתנות בהתאם למיקום המחלה, אם זאת נמצאת במעלה מערכת העיכול, ישנה נטייה לסבול יותר מצרבות, לכן ככל שהמזון פחות שומני כך יהיו פחות ארועי צרבות. כאשר בוחנים את סוגי הבשר למיניהם בשר בקר וכבש הינם בעלי תכולת השומן הגבוהה ביותר, גם החלקים הרזים בחיה בהשוואה לבשר טלה ובייחוד בהשוואה לבשר הודו ועוף ללא העור. אכן ישנם יותר חולי קרוהן המתלוננים על תחושה "לא טובה" לאחר אכילת בשר בקר. אך יש לזכור, מחלת הקרוהן פוגעת באזורים שונים במערכת העיכול ובדרגות שונות לא רק בין אנשים שונים אלא לפעמים באותו אדם. לכן אין דברים מוחלטים באוכל של כן או לא ויש להתאים תפריט בהתאם למצב המחלה ולתחושה של החולה ולהעדפותיו באוכל, וזאת ניתן לעשות אצל דיאטנית קלינית בקהילה. בברכה, דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית