עצות לחולה האונקולוגי/ת - הכתבה בידיעות

דיון מתוך פורום  ניתוח ערמונית-פרוסטטה מוגדלת

24/09/2001 | 23:38 | מאת: adi

חיפוש באינטרנט MSN נענע MSN אחלה MSN Search Excite השער | המגזין הרפואי | סטודנטים | רפואת העור | סוכרת | כירורגיה | אורתופדיה | רפואת נשים | רפואה ומשפט פורומים - התייעצות עם רופאים | קישורים ברשת | ארכיון | מן העיתונות | עזרה | צרו קשר | דרושים פורום סרטן השד שלום למנהל הפורום, ושאר הגולשים והגולשות. אמנם אין במשפחתי אדם שלקה בסרטן הערמונית, אבל שמחתי על שנתקלתי בכתבה זו וראיתי לנכון להביאה לדפוס בפורום זה למען אלו שלא קראו אותה. הכתבה בלשון זכר, אך הכוונה גם לנשים. לאחר הקדמה קצרה, להלן הכתבה: עצות לחולה אונקולוגי רוב האנשים שמקבלים את הבשורה שהם חולים בסרטן נתקפים הלם וחשים אבודים. האונקולוג ד"ר נתן צ'רני מייעץ לחולים החדשים איך להפיק את המיטב מפגישתם הראשונה עם האונקולוג שלהם. את העיצות שנותן ד"ר נתן צ'רני - אונקולוג, מנהל היחידה לכאב אונקולוגי וטיפול תומך בבית החולים שערי ציון - לחולי סרטן שעומדים לפני הפגישה הראשנוה והמלחיצה עם האונקולוג, הוא נותן לא רק על סמך נסיונו הרב כרופא בכיר, אלא בעיקר מהמקום של אדם שבעצמו חלה בסרטן ונרפא. גם כשהבריא והפך לאונקולוג לא שכח ד"ר צ'רני את מה שעבר, ולכן הוא שם לעצמו למטרה לחסוך מחולים אחרים את התלאות שעבר. "כשהתבשרתי שחליתי בסרטן האשך," הוא מספר, "חרב עלי עולמי. למרות שהייתי אז סטודנט לרפואה התבלבלתי והייתי חרד כל כך, עד שלא מצאתי את ידי ואת רגלי. הגעתי כמו שמגיעים רוב החולים - רועד, נבוך, מדולדל כוחות, חסר אונים ועל סף יאוש". "לא ידעתי מה לשאול אותו, וממה שהוא הסביר לי זכרתי בהמשך במעומעם משפט אחד או שניים. כך יצא שנאלצתי ללמוד על בשרי המון דברים חשובים שלו הייתי שואל, הייתי ודאי חוסך מעצמי תסכולים וכאב מיותרים. כך, למשל, למדתי שכדאי שאעבור את הטיפול הכימותרפי בימי חמישי, כי אז יעמוד לרשותי כל סוף השבוע להקאות והתאוששות, וביום ראשון אוכל לחזור ללימודים רענן יחסית". הפגישה הראשונה עם האונקולוג לעולם אל תבואו לבד לפגישה ראשונה. הביאו איתכם אדם קרוב - בן משפחה, חבר וכו' - מישהו שייתן לכם תמיכה נפשית וגם ישמש אוזן נוספת למידע שתקבלו. מה להביא למפגש הראשון 1. מכתב שחרור מבית החולים. 2. צילומים מעודכנים. 3. רשימת מחלות רקע. 4. רשימת אלרגיות מהם אתם סובלים. 5. רשימת הרופאים שמטפלים בכם, בצירוף מספרי הטלפון שלהם. 6. טייפ - חשיבות הפגישה וההתרגשות שבה אתם נתונים מחייבות הקלטה. אל תתביישו הביאו איתכם טייפ מנהלים קטן והקליטו את השיחה. האונקולוג יודע שאתם במצב של בלבול, ולכן עלולים לשכוח דברים חשובים. מה לשאול את האונקולוג בפגישה הראשונה 1. מהי האבחנה המדויקת של המחלה שלכם ובאיזה שלב היא נמצאת. זה חשוב, כיוון שישנם יותר מ300- סוגי סרטן, ולכל סוג ישנם שלבי התפתחות שונים שמצריכים טיפולים רפואיים שונים. 2. מהן אופציות הטיפול המתאימות לכם ביותר, כיוון שבדרך כלל ישנה יותר מאופציה אחת. 3. מהם סיכויי הריפוי, והאם מטרת הטיפול היא לרפא אתכם, להאריך את תוחלת החיים שלכם, או רק לשפר את איכותם. 4. האם יש רופא שמתמחה בסוג הסרטן בו לקיתם. 5. מהן תופעות הלוואי של הטיפול, ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותן (למשל כובע קרח שמונע התקרחות, או נטילת תרופה למניעת בחילות והקאות(. 6. האם בזמן הטיפולים אתם יכולים לחזור לעבודה; להמשיך לעסוק בספורט; לבקר במסעדות, בתיאטרון ובמקומות הומי אדם אחרים. 7. האם בעקבות הטיפול עלולה להיווצר בעיה מינית. 8. לבד מהטיפול הכימותרפי, אילו טיפולים נוספים אפשר לקבל (למשל טיפול נפשי, קבוצות תמיכה, ייעוץ על ידי תזונאית(. 9. מה מותר ומה אסור לעשות בבית בזמן הטיפולים; אילו פעילויות פיזיות מותרות (האם מותר לנגב אבק, לעבוד בגינה וכו'(. 10. מה מותר ומה אסור לאכול ולשתות בזמן הטיפולים. 11. האם אפשר להמשיך לישון עם החתול או הכלב. 12. אם המחלה התגלתה בשלב סופני והיא אינה ניתנת לריפוי, מה יגרום להארכת תוחלת החיים שלכם ולאיכות חיים טובה יותר. 13. האם קיים טיפול חדשני או ניסיוני, שיכול לעזור לכם. מהן תופעות הלוואי וסכנותיו של הטיפול הזה, ומה סיכוייו לרפא אתכם. בקשו מהאונקולוג שמטפל בכם את כל מספרי הטלפון שלו, כולל האיתורית, כדי שיהיה זמין עבורכםבכל עת שתזדקקו לו. הטיפול הכימותרפי אינו דחוף עד כדי כך שימנע מכם לקבל חוות דעת נוספת. אל תהססו, זה ייתן שקט נפשי יקר מפז ואת הידיעה שאתם מקבלים את הטיפול הטוב ביותר עבורכם. אתרי אינטרנט לעזרת חולי הסרטן ארבעה אתרי אינטרנט עומדים לרשות חולי הסרטן ובני משפחתם. רצוי להסתפק בהם ולא לפנות לאתרים שמיועדים לרופאים, כי אז תוצפו במידע שאינכם מבינים ושעלול לגרום לכם בהלה מיותרת. 1. www.dot.cancer.og.il - אתר האגודה למלחמה בסרטן, בעברית, ובו מידע כללי על טיפולים. חסר בו מידע בנוגע למחלות סרטן ספציפיות. 2. www.dot.cancer.bacup.og.u.k - אתר בריטי ובו מידע מפורט, ברור ומעודכן במיוחד לחולים ובני משפחתם. 3. www.cancer.consultants.com - אתר אמריקאי שמכיל מידע מגוון על מחלות הסרטן השונות, הטיפולים ונסיונות קלינים מעודכנים ועתידיים. 4. www.cancernet.dot.nci.nih.gov - אתר איגוד הסרטן האמריקאי, שמכיל מידע רב ומפורט במיוחד על סוגי הסרטן השונים, הטיפולים ותופעות הלוואי. אריאלה אילון (הכתבת( הערה אישית משלי: מה שאהבתי בכתבה, זה, שהרופא מדבר מניסונו כחולה. אני מתנדבת במד"א ויום אחד מצאתי את עצמי בצידו השני של המתרס, מה שגרם לי להבין את מצוקת המשפחה, והפך אותי למתנדבת הרבה יותר רגישה ממה שהייתי (והייתי רגישה לסבלם של אנשים(. עדי

27/09/2001 | 23:59 | מאת: ד"ר יוסף אריאלי

לעדי שלום אני מודה לך מקרב לב על הכתבה הנהדרת ששלחת לנו. אני תמיד מברך את האנשים שחושבים להוסיף לנו מידע רלוונטי . כל מי שיכול לתרום לנו מידיעותיו או נסיונו , הופך לחבר שלנו. הלוואי שירבו אנשים כמוך. אני תמיד בדעה ש" מכל מלמדי השכלתי ", אני תקווה שכל יתר חברי הפורום יקבלו גישה זו. שוב תודה בשם כולנו, בימינו גם אומרים "שתזכי למצוות ולמעשים טובים". מאחל לך ולבני ביתך שנה טובה וחתימה טובה ד"ר אריאלי

28/09/2001 | 00:07 | מאת: adi

תודה, וגם לכם. עדי

מנהל פורום ניתוח ערמונית-פרוסטטה מוגדלת