תזונה בהריון - שאלת המשך

דיון מתוך פורום  רפואה משלימה

24/11/2002 | 22:32 | מאת: רותי

שלום רב, תודה על התשובה בעניין אכילת פרי הדר בהריון ותודה על רשימת המזונות המומלצים. שאלותיי הן: 1. האם תוכל לתת גם רשימה של מזונות לא מומלצים? 2. אתה טוען שפרי הדר הוא חומצי. אני לוקחת כמוסות של קרנברי (חמוציות) כדי למנוע דלקות בשלפוחית השתן, משום שאני חוששת שהנטייה הטבעית שלי לדלקות בשלפוחית השתן עלולה לגבור בהריון. האם העובדה שהקרנברי הופך את השתן לחומצי אומרת שגם הוא לא רצוי? תודה על התייחסותך.

לקריאה נוספת והעמקה
26/11/2002 | 21:51 | מאת: טל בלו

שלום רותי בתזונה סינית לרוב מומלץ ולא מומלץ הם תוצאה של אבחון אישי. אישה הסובלת מקור עז והיא בהריון תקבל תזונה אחרת מאישה הרגישה לחום והיא בהריון. יש הנוטות לאכול מלוח בהריון-ויש כאלו האוכלות חמוץ או מתוק. מבנה שונה,אלמנט שונה ותזונה שונה. בכל זאת מספר מזונות מומלצים:חלבון – כמעט כל מזון מכיל חלבון בכמות מסוימת, אך אנו זקוקים בהריון לחלבון אשר מכיל את כל החומצות האמיניות כדי לאפשר בנייה תקינה של כל מערכות העובר. חלבון מן החי, כולל מוצרי חלב וביצים, מכיל חלבון שכזה וצמחוני "לקטו-אובו" בדרך כלל לא יתקלו בבעיה של מחסור בחלבון איכותי. בנוסף, יש לשלב בין קטניות (אפונה, שעועית, גרגרי חומוס, פולי סויה ועדשים) לבין דגנים (לחם, פסטה, אורז, תירס, גריסים, שיבולת שועל, שיפון וכדומה). אין צורך לעשות זאת באותה ארוחה, אך מספר אפשרויות לשילובים שכאלו יהיו: אפונה ותירס, פיתה עם חומוס ומג`דרה (אורז עם עדשים), לחם עם ממרח טופו. ברזל – בהריון עולה פי שניים הדרישה למינרל חשוב זה. כמעט בלתי אפשרי לקבלו מן המזון בלבד, גם אצל נשים שאינן צמחוניות . ואכן נמצא כי שכיחות אנמיה של חוסר מברזל דומה מאד אצל צמחונים ואצל לא צמחונים. ברזל ממקור צמחי נספג פחות טוב מהמעי לדם לעומת ברזל המגיע מבשר. אך שילוב בין מקורות צמחיים לברזל, לבין מזונות עשירים בויטמין C , מאפשרת ספיגה טובה יותר של ברזל ועשויה לפצות על הקושי בספיגה. למרות כל זאת, בגלל הצרכים העצומים של הברזל בהריון, יש ליטול גם תוסף ברזל. מקורות לברזל: דגני בוקר מועשרים, קטניות, מנגו ומשמש. מזונות עשירים בויטמין C: פלפל אדום וירוק, קיווי, עגבניה, תות שדה, פרי הדר. סידן - עבור צמחונים לקטו-אובו, צריכת הסידן אינה שונה מזו של אוכלי בשר. אצל טבעונים, צריכת הסידן נמוכה יותר, כיוון שהם נמנעים ממוצרי חלב. מקורות לסידן מן הצומח הם: סלרי, כרוב, חסה, שעועית ירוקה, במיה, סברס, תאנים, חלב סויה מועשר, טופו, טחינה, שקדים, תפוזים ומים. קיימים בשוק כיום גם מוצרים המועשרים בסידן כמו מיץ תפוזים מועשר בסידן או חטיפי דגנים המועשרים במינרל זה. ויטמין B12 – ויטמין זה חיוני לחלוקת תאים, לפעילות של החומצה הפולית ולהתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר. מחקר שפורסם במאי 2001 בכתב העת Journal Of Reproductive Medicineונערך בבית החולים "העמק" בעפולה על ידי ד"ר מיכאל בנט הראה קשר בין מחסור בויטמין זה אצל האישה לבין סיכון מוגבר להפלות. הייחוד בויטמין B12 היא העובדה שהוא נמצא אך ורק במזונות מן החי. מזונות כמו טמפה (סויה מותססת) או שמרי בירה אינם מכילים את הצורה הפעילה של הויטמין, ולכן אין להסתמך עליהם כמקור לצריכתו. הפתרון במקרה זה הינו צריכה של מזונות המועשרים בויטמין B12 – דגני בוקר, חלב סויה, מיצים ומוצרי חלב מועשרים ואפילו במבה. במחקרים נמצא מחסור ב- B12 גם אצל צמחוני לקטו-אובו, כך שגם הם צריכים לדאוג למקורות נוספים לויטמין זה. מומלץ לבדוק את רמות הויטמין בדם, ובמקרה הצורך, ליטול תוסף. איגוד הדיאטנים האמריקאי ממליץ על מינון יומי של 2.0 מיקרוגרם ויטמין B12 בתוסף לנשים הרות צמחוניות , ומינון של 2.6 מיקרוגרם למיניקות צמחוניות. ויטמין D – המקור הטוב ביותר לויטמין זה הוא כבד, בשר (בקר או עוף) ומוצרי חלב. גם אם לא צורכים אף אחד מאילו, גופנו מייצר ויטמין זה בעצמו מכולסטרול בסיוע אור השמש. מספיקה חשיפה של כרבע שעה ביום לשם כך, במיוחד בארצנו שטופת השמש. רוב תוספי הויטמין והמינרל המיועדים להריון מכילים גם ויטמין D. המינון המומלץ בהריון הוא 200 יחידות בינלאומיות או 5 מיקרוגרמים. אבץ – מינרל זה חיוני לניצול החלבון בגוף ולחלוקת תאים. רמות נמוכות מדי של אבץ בזמן ההריון עשויות להיות קשורות ללחץ דם גבוה בהריון, לידה ממושכת יותר, דימום מוגבר ופגיעה בגדילת התינוק. במזונות מן הצומח נוכחים חומרים שונים כמו חומצה פיטית, חומצה אוקסאלית וסיבים תזונתיים, אשר עשויים לפגוע בספיגת האבץ לדם מן המזון. כמו כן, ברזל מתוסף יכול לפגוע בספיגת אבץ ולכן המכון האמריקאי לרפואה ממליץ לנשים אשר נוטלות מעבר ל- 60 מיליגרם ברזל ליום בצורת תוסף ליטול תכשיר אשר מכיל 15 מיליגרם אבץ. שבעים אחוזים מהאבץ בתזונה מגיעים ממקורות מן החי, לרבות ביצים. מקורות מן הצומח לאבץ הם: נבט חיטה, דגני בוקר מועשרים, עדשים, גרגרי חומוס, שקדים ,אגוזים וזרעים שונים, תפוזים וברוקלי. לגבי כמוסות חמוציות: הייתי מעדיף שלא תשתמשי בהם בשלושת חודשי ההריון הראשונים. רפואה שלמה טל .

17/11/2003 | 13:57 | מאת: נורית

שלום , שאלתי היא אני בשבוע ה-9 להריוני וכבר עליתי מאוד במשקל 2-3 ק"ג בד"כ אני שומרת ומתעמלת לפחות 3 פעמים בשבוע האם עליי לשמור על תזונה או דיאטה?

מנהל פורום רפואה משלימה