מה זה כולסטרול?

דיון מתוך פורום  רפואת משפחה

13/05/2002 | 23:10 | מאת: רחלי

מדברים הרבה על כולסטרול ושומן רווי ,ברצוני לקבל הסבר . והאם מוצרים שכתוב עליהם ללא כולסטרול, אחר הבישול או האפיה הופכים למוצרים רווי כולסטרול . והודה באם תוכלו להפנות אותי לחומר בנושא. בתודה

לקריאה נוספת והעמקה
14/05/2002 | 22:35 | מאת: ד"ר יעל הס

כולסטרול הינו מולקולה (דהיינו תרכובת כימית) שיש לה תפקיד חשוב בפעילות של תאי הגוף, וכן ביצור הורמונים שונים. כולסטרול נמצא בתאים ובדם של כל יצור חי, וגוף האדם יודע ליצר אותו לבד (לפעמים יש בעיה והוא מייצר אותו יותר בעודף). "בית החרושת" לכולסטרול בגוף הוא הכבד. מכיון שהגוף שלנו יודע לייצר לבד כולסטרול אין צורך לקבל אותו במזון (להבדיל מויטמינים, מינרלים וחומצות אמיניות הכרחיות (שמצויות בחלבונים). במזון, כולסטרול מצוי בכל מזון מן החי (כולל חלב וביצים), ובעיקר בכבד (שם הוא מיוצר ונאגר). מוצרים מן הצומח אינם מכילים כולסטרול ולכן בישול או אפיה (אלא אם מבשלים אותם בשומן או בחמאה...) לא הופך אותם לבעלי כולסטרול. כאמור, הגוף משתמש בכולסטרול לצורך בניית מערכות שונות וייצור הורמונים. את העודפים הוא מנסה לפרק, אבל הרוב נאגר בגוף, בד"כ בדופנות של כלי דם - וכך נוצרת טרשת העורקים. שומנים - בעיקרון, הגוף זקוק לשומנים או יותר נכון לחומצות שומן לתהליכים שונים. השומנים שנחשבים "בריאים" הם שומנים בלתי רוויים, דהיינו מולקולות של שומנים שאינן רוויות בחמצן. ככל ששומן רווי יותר, הוא יותר נוקשה או מוצק - לדוגמה - מרגרינה או חמאה מאד רוויים. השמנים שנחשבים בריאים הם שמנים צמחיים, כמו שמן זית או שמן קנולה. זה בגדול, יש עוד בתורה של השומנים אבל לא להיום.

מנהל פורום רפואת משפחה