ALLEVE

דיון מתוך פורום  רפואת משפחה

16/10/2001 | 10:31 | מאת: דניפ

שלום רב מה זה ALLEVE בתחום תרופות בתודה דני

לקריאה נוספת והעמקה
17/10/2001 | 22:59 | מאת: דר שלמה וינקר

לדני שלום מעיון באינטרנט כנראה הכוונה כנראה לתרופה הנקראית בארץ נקסין ... usual preferred agents are the propionic acid derivatives such as naproxen (Anaprox, Alleve), or ibuprofen (Motrin, Advil, Nuprin), or flurbiprofen (Ansaid). ... cme.med.umich.edu/headache/physician/treatment/tension-type.html - 5k - Cached - Similar pages בברכה ד"ר וינקר

10/01/2002 | 10:51 | מאת: חיים

E100 כורכום Curcumin, turmeric שם נרדף: כתום טבעי מס' 3 אבקה גבישית צהובה כתומה בעלת ריח חריף. הכורכום הוא עשב רב שנתי ממשפחת הג'ינג'ר. (Curcuma longa) מאז ימי קדם משמש כתבלין ומשמש לצביעת מזון ואריגים. ברפואה שימש כתמריץ ארומטי בשל ריחו העז. הכורכום הינו אחד מהרכיבים החשובים באבקת קארי ובממרח החרדל. למרות שזהו אחד הצבענים הבטוחים לאכילה, הרי שבשל ריחו וטעמו המיוחדים והחזקים, נעשה בו שימוש מועט בלבד. הוא עשוי להימצא בבצל קפוא, חמאה, פרורי לחם, תבלינים, דגני בוקר, רטבים ותבשילי אורז. כתבלין, מוטב שלא לאכול ממנו כמות העולה על 5 מ"ג לק"ג. כאן המקום לציין שצריכת כורכום גבוהה, בשלבי ההריון הראשונים, עלולה להזיק לעובר עד כדי הפלה. בכמות גבוהה עלול הכורכום להיות מסוכן גם לילדים. כמו כן, אינו מומלץ בכמות גבוהה לחולים במחלות הקשורות לכבד או מרה. עם זאת, אין כל בעיה בשימוש בצבע הזה כצבע מאכל, עקב הכמויות הזניחות יחסית הנדרשות להשגת האפקט הרצוי. צבע זה מותר ע"י FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) לשימוש ללא צורך באישור מיוחד. ואילו האיחוד האירופי, אשר את מספרי E שלו, אימצה גם ישראל, מצא את הכורכום כראוי לשימוש בלתי מבוקר. דהיינו, כבלתי מסוכן ברמות הנדרשות להשיג את ההשפעה הרצויה ולכן אין צורך לפרט את כמותו במזון או אפילו את הימצאותו שם. כמו כן הוא נמצא ראוי להיות מחוץ לבדיקות רעילות עתידיות. E101i ריבופלאבין (ויטמין 2B ) Riboflavin שם נרדף: לקטופלבין אבקה גבישית צהובה כתומה בעלת ריח אופייני קל. זהו ויטמין 2B החיוני לחיים ולבריאות. עודפיו מופרשים בדרך כלל עם השתן שצבעו הופך לצבע צהוב בוהק בהשראת הריבופלאבין. הוא משמש כתוסף לדגני בוקר, מרקים, דייסות לתינוקות, רטבים ולקמח מועשר, אחד הצבעים הבטוחים לאכילה. מותר ע"י FDA לשימוש ללא צורך באישור. ואילו האיחוד האירופי, אשר את מספרי E שלו, אימצה גם ישראל, מעריך שכמות החומר הדרושה להשגת ההשפעה הרצויה במזון, לא תסכן את בריאותו של האדם. מתוך שכך, אין גם חובה לציין בין הרכיבים שעל התוית, את דבר הימצאותו. עם זאת, ממעטים לעשות בו שימוש עקב רמת מסיסותו הנמוכה והקושי שלו להתרכב במזון. E101ii ריבופלבין 5 פוספאט Riboflavin-5'-phosphate מלח זרחה של ריבופלאבין ההופך לויטמין 2B במעי. זוהי אבקה גבישית, סופגת לחות, צהובה כתומה, בעלת ריח קל וטעם מר. עשוי לשמש כתוסף לדייסות לתינוקות, מוצרי חלב, ריבות וקמח מועשר, אחד הצבעים הבטוחים לאכילה. מותר לשימוש ע"י FDA לשימוש ללא צורך באישור. ואילו האיחוד האירופי, אשר את מספרי E שלו, אימצה גם ישראל, מעריך שכמות החומר הדרושה להשגת ההשפעה הרצויה במזון, לא תסכן את בריאותו של האדם. מתוך שכך, אין גם חובה לציין בין הרכיבים שעל התוית, את דבר הימצאותו. עם זאת, למרות רמת מסיסותו הגבוהה יותר במזון, ממעטים לעשות בו שימוש עקב מחירו הגבוה יחסית לריבופלאבין. E102 טרטרזין Tartrazine שמות נרדפים צהוב מס' 4, FD&C צהוב מס' 5 צבע כתום בהיר המופיע באבקה או גרגרים, אחד מצבעי אזו שהתגלה כבר בשנת 1884. עקב החומצה הקרבולית המצויה בו, הוא קשור כמובן גם למשפחת צבעי זפת הפחם. זהו אחד הצבעים השכיחים ביותר. הוא מצוי במיני מאפה, שקדי מרק, מרקים, מקרוני, ספגטי, אטריות, דגני בוקר, פירורי לחם, שימורים, חמוצים, חרדל, תרכיזי מיצים, משקאות קלים, משקאות תוססים, ממתקים, מסטיקים, מעדני חלב, גלידות, שלגונים, רטבים ועוד. פגיעתו של צבע זה, רבה ככל הנראה. הטרטרזין עלול לפגוע בנוירוטרנסמיטרים (מוליכים כימיים) שבין תאי העצב במוח ולכן עלול לגרום היפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים. כמו כן, הוא עלול לגרום, אלרגיות, אסתמה, אורטיקריה (מחלת עור), גירודים, ראיה מטושטשת, מיגרנה, כאבי ראש, פגיעה בכרומוזומים, לימפומות, גידולי בלוטת התריס, וישנן הערכות שהוא גורם גם לגידולים סרטניים מסוגים נוספים! כמו כן, שילוב של טרטרזין עם חומצה בנזואית ונגזרותיה 210E ו- 211E גורם ככל הנראה לפגיעה כפולה ומכופלת ובעיקר אצל ילדים. למרות שכיום ברור למעלה מכל ספק שקיימת אוכלוסיה גדולה שניזוקה בבריאותה בשל הטרטרזין, הנה עדיין הוא מאושר לשימוש בארצות רבות. בכמה מהן מחייבת הכנסתו למזון, את אישור הרשויות. בארצות כמו בישראל או ארה"ב, חלה חובה לציין את דבר הימצאותו בין הרכיבים שעל התווית ואילו נורווגיה ופינלנד לעומת זאת כבר הוציאו את הטרטזין אל מחוץ לחוק. באיחוד האירופי מוגבל בכמותו ל- 7.5 מ"ג\ק"ג משקל גוף. בישראל מותר לשימוש בהגבלת כמות במשקאות קלים ל- 100 מ"ג\ליטר, בממתקים ל- 300 מ"ג\ק"ג וברטבים, חמוצים ותחליפי סלמון, עד ל- 500 מ"ג\ק"ג ואילו בדגני בוקר סומך המחוקק על היצרן ומאפשר הכנסת "כמות נאותה"(!) של טרטרזין. עם זאת, עקב העובדה שהחומר עלול לפגוע בבריאותם של בני אדם, יש חובה בישראל, לציין את דבר הימצאותו של התוסף במזון ובמשקה. E103 קריזוין Chrysoine, Resorcinol שם נרדף: צהוב מס' 8 צבע צהוב השייך לקבוצת צבעי אזו וזפת הפחם. לא נמצא בשימוש. E104 קינולין Quinoline yellow, Chinoline שם נרדף: צהוב מס' 13 צבע צהוב המשתנה בין צהוב דהוי לצהוב ירקרק. מופיע באבקה או גרגרים ושייך לקבוצת צבעי זפת הפחם. מורכב בעיקר מתערובת מלחים של חומצה סולפונית (disulfonates) של הקינולין וחומרים נוספים. בעיקר בנזן ופירידיןbenzene ו- pyridine מיוצר ע"י חימצון תערובת של אנילין וגליצרול. משמש בתעשיית הקוסמטיקה, ברפואה ועלול להימצא בדגים מעושנים, בשלגונים ומשקאות צהובים בעיקר אלה שטעמם כטעם לימון. וכן בתרכיזי פירות שונים, ריבות, ג'לי, מרמלדה וממרחי פירות. עלול לגרום לדלקות עור. מסוכן במיוחד לילדים! אסור לשימוש בארה"ב ובמדינות נוספות. בארצות אחרות מוגבל ל- 10 מ"ג\ק"ג. בישראל מותר לשימוש בהגבלת כמות של עד 100 מ"ג\ק"ג במזון. E105 צהוב מהיר Fast Yellow AB אסור לשימוש. E106 זרחת נתרן ריבופלאבין 5 Riboflavin-5-Sodium Phosphate אינו בשימוש. E107 צהוב G2 Yellow G2 צבע צהוב מלאכותי מקבוצת צבעי אזו וזפת הפחם. עלול להימצא במשקאות קלים. נמצא גם בצבעי הדפסה. מחמיר בעיות אסתמה , גורם לתופעות אלרגיות, מסוכן למי שרגיש לאספירין או למי שסובל מבעיות בדרכי הנשימה או מאסתמה. מסוכן במיוחד לילדים. בחלק גדול ממדינות העולם המערבי, כולל בישראל, אין שימוש בצבע זה. E110 סנסט ילו Sunset yellow FCF, Orange yellow S שמות נרדפים: כתום צהוב S, צהוב סנסט, צהוב שקיעה, צהוב מס' 3, FD&C צהוב מס' 6 צבע כתום השייך לקבוצת צבעי אזו וצבע זפת הפחם, המופיע באבקה או גרגרים. השימוש בצבע שכיח ביותר. צבע זה עלול להופיע במיני מאפה, פירורי לחם, דגני בוקר, משקאות קלים, מרציפן, ריבות, שקיות מרק, גלידות, אבקות רפרפת, ממתקים, רטבים וחטיפים. עלול לגרום להיפראקטיביות ובעיות קשב. כמו כן עלול לגרום לגידולי כליה וגידולים סרטניים נוספים, עלול לפגוע בכרומוזומים ולגרום למוטציות גנטיות. עלול להחמיר תופעות אלרגיות או תופעות של אי סבילות אצל מי שאינו סובל אספירין, עלול לגרום לאורטיקריה, אף סתום, נזלת, כאבי בטן, הפרעות עיכול, הקאות, פריחות עור וכשהוא מעורב עם צבעים אדומים, עלול לגרום לאסתמה והפרעות נשימה. אסור לפי חוק במספר ארצות. בארה"ב, כפוף לאישור מינהל המזון והתרופות, FDA. באירופה מוגבל ל2.5- מ"ג\ק"ג. בישראל מותר לשימוש בהגבלת כמות של 50 מ"ג\ק"ג במיני מזונות מסוימים ועד כמות בלתי מוגבלת כ"כמות נאותה" בדגני בוקר. עם זאת, עקב העובדה הידועה שהחומר עלול לפגוע בבריאותם של בני אדם, יש חובה בישראל, לציין את דבר הימצאותו של ה"צבע" במזון ובמשקה. E111 כתום GGN Orange GGN אסור לשימוש. E120 שני (קוצ'יניל) cochineal שמות נרדפים: חומצה קרמינית, אדום טבעי 4 צבע אדום ארגמן המופק מתמצית חרקים מיובשים, או ליתר דיוק, נקבות חרק (Dactylopius coccus) החי באזורים הטרופים והסוב טרופים במרכז אמריקה וניזון מצמח הקקטוס. גוף נקבת החרק מכיל גליצריל, שעווה וחומצה קרמינית (חומצת ארגמן) הצבע הזה הופק במקסיקו מזה מאות שנים, בעיקר לשם צביעת צמר והובא לאירופה ע"י הספרדים. בני אדם רגישים עלולים לפתח תופעות אלרגיות לצבע זה, החל מחלת עור, החרלת ועד להלם אנאפילקטי (הלם הנובע מרגישות לחלבון זר) שעלול לגרור בעקבותיו מוות. מחירו של הקוצ'יניל יקר מאוד, מכיוון שנדרשים 150,000 חרקים לשם הפקת ק"ג אחד של צבע. לכן נעשה בו שימוש מועט בלבד והוא הוחלף בדרך כלל ע"י צבעים מלאכותיים. כיום לא נעשה בו כל שימוש מלבד בתעשיית המשקאות החריפים והקוסמטיקה. בדרך כלל מוגבל החומר ל- 5 מ"ג\ק"ג בלבד. בישראל חלה הגבלת כמות לפי סוג המזון או המשקה, בין 50 ל- 500 מ"ג\ק"ג, אם כי גם בישראל הוא די נדיר בשימוש.

מנהל פורום רפואת משפחה