בקע, הרניה, שבר- HERNIA

(0)
לדרג

מה זה בקע (קילה) ואיך הוא נוצר? על התופעה הנפוצה ועל השלכותיה האפשריות ודרכי הטיפול בה, שוברים כיוון

מאת: בקע, הרניה, שבר, הינם שמות נרדפים לפגם (פתח) בדופן הבטן. בקע הינה תופעה נפוצה למדי ובכתבה זו נכיר את דרך יצירתה, האיבחון שלה, והטיפול בה.
הגדרה

בקע, הרניה, שבר, הינם שמות נרדפים לפגם (פתח) בדופן הבטן, אשר דרכו מופיעה התבלטות של אברי הבטן כלפי חוץ. בליטה זו ניראת ונמושה בדופן הבטן.
ניתן לתאר את הבקע כפגם בייצור של אלוהים או הטבע (כל אחד לפי השקפתו). הבקע מופיע בדופן הבטן בכל גיל שהוא מינקות ועד לבגרות.

התופעה מתועדת ב"ספרות הרפואית" עוד מימי הפרעונים במצרים, אשר בפפירוס עתיק תיארו בליטה המופיעה בדופן הבטן בעת שעול או מאמץ.
קורנליוס צלסוס ( CELSUS ) - כתב וסופר יווני בתחילת האלף הראשון, נודע בעבודתו. הוא ריכז את כל הידע המדעי והרפואי עד לזמנו (גולש מהעת העתיקה). בסיפרו - De Medicina תיאר לראשונה ניתוח של בקע מפשעתי. כיום ניתן לומר, כי זהו הניתוח הנפוץ ביותר במרכזים רפואיים גדולים. במאמר זה נסביר את המחלה ודרכי הטיפול בה.
בקע מפשעתי יכול להופיע מלידה ועד לזיקנה, יותר בגברים, בתינוקות הבקע הינו לרוב מולד, במבוגרים הוא מוגדר כבקע נרכש. בקע בצלקת ניתוחית מוגדר כבקע חוזר.
הבקע יכול להופיע בכל אזור של דופן הבטן .

סוגי הבקעים:

בקע מפשעתי הוא הבקע השכיח ביותר ומופיע במפשעה אחת או בשתי המפשעות.
בקעים נוספים בשכיחות יורדת הינם:
בקע פמורלי - מופיע מתחת למפשעה בתחילת הירך.
בקע טבורי - מופיע באזור הטבור
בקע אפיגסטרי - מופיע מעל הטבור.
קיימים בקעים נוספים הנחשבים נדירים שיפורטו בכתבות הבאות.

אופן התפתחות הבקע:

הבטן של האדם הינה חלל סגור המכיל בתוכו אברים ונמצא בלחץ גבוה יותר מאשר הסביבה החיצונית. דופן הבטן הקדמית מורכבת משרירים, פסיה = משטח של גידים, אשר מהווה מגן לאברי הבטן. ישנם מספר מקומות בדופן הבטן שבהם קיימות נקודות חולשה. למשל בטבור בנקודת הקשר שבין העובר לאמו . המקום החלש השכיח ביותר היא המפשעה אצל הגבר. צלקת שלאחר כל ניתוח בבטן, גם היא נקודת חולשה ובקע המופיע בצלקת מכונה "בקע בצלקת" = Hernia in Scar , או בקע חוזר = Recurrent Hernia , או POVH = בקע אחר ניתוח.

הסימפטומים (תסמינים):

רוב החולים חשים בבליטה מוזרה המופיעה בדופן הבטן עם או ללא כאבים במקום. האם הרוחצת את תינוקה מגלה התבלטות המופיעה בעת בכי או מאמץ של התינוק. במקרים רבים קשה לאתר את הבקע היות ואינו בולט, בעיקר אצל אדם שמן, לא אחת אנו נתקלים בחולים המגיעים לבדיקה מסיבה אחרת ובבדיקה שגרתית של הבטן נמוש בקע שלא היה ידוע לחולה ולא הפריע לו. רוב החולים חשים בליטה במאמץ גופני או בשיעול, בליטה זו נעלמת לאחר מנוחה, ברוב המקרים אין כל תופעות נוספות. ומצב זה אינו מחייב איבחון או טיפול מיידי.

בקע כלוא

אחד ממצבי החירום בכירורגיה הוא " בקע כלוא" - זהו מצב חירום הדורש התערבות ניתוחית דחופה.
במצב זה אברי הבטן, לרוב קטע של מעי דק, "נידחף" דרך פתח צר בדופן הבטן, קטע מעי זה עלול להינזק עקב הלחץ של הפתח על כלי הדם המזינים את המעי. הפרעה כזו באספקת הדם גורמת לנזק מתגבר לדופן המעי עד כדי נמק.

זהו הסיבוך העיקרי של בקע, המצב מתבטא בכאבים עזים, בחילות והקאות, חום, העדר יציאות. הרופא הבודק ימצא גוש רגיש לעיתים עם אודם בעור, באזור הבקע. מצב זה מחייב ניתוח דחוף לשחרר את המעי הכלוא ולתקן את הפגם בדופן הבטן.

קיימים מצבים ומחלות אשר נילוות לתופעת הבקע:
1. עצירות כרונית עם מאמץ בריקון המעיים.
2. עבודה גופנית מאומצת.
3. מחלות ראה כרוניות, כגון אסטמה, אשר גורמות לשיעול ממושך .
4. קיים קשר סטטיסטי למחלות ממאירות בחלל הבטן כגון סרטן המעי הגס, ולכן מומלץ לבצע ברור של המעי הגס, לכל אדם המופיע עם בקע, מעל גיל 40 שנה.

איבחון וטיפול

חולה החש בבליטה ו \ או כאבים בדופן הבטן יפנה לבדיקה על ידי כירורג מומחה. הרופא יבדוק את החולה בשכיבה בעת שעול או בעמידה על מנת לחוש את הבליטה המופיעה בעת מאמץ. לא תמיד ניתן לחוש בבליטה זו אם אינה מתבלטת באותה עת. בילדים אנו מסתמכים לעיתים על התיאור של האם על הופעת הבליטה במפשעה על מנת לקבוע שקיים בקע ולהפנות את הילד לניתוח.

באזור המפשעה קיימות מחלות אחרות המחקות בקע במפשעה:
מיימת האשך - נוזל מסביב לאשך = Hydrocele
דליות האשך - הרחבת ורידים מסביב לאשך = Varicocele
לאחר קביעת האבחנה על ידי הרופא יש לבצע בדיקות נוספות לברר אם קיים גורם נוסף בבטן להופעת הבקע.

הטיפול בבקע הינו ניתוח:

לכל סוג של בקע שתואר קיים ניתוח ספציפי לו רוב השיטות הניתוחיות המקובלות הינן בעלות וותק וניסיון מוכח של שנים רבות. הדבר מתבצע לרוב במסגרת של בית חולים באישפוז של יום יומיים, או בחולים צעירים וקלים במסגרת אישפוז יום.
ישנם מקרים בהם משתמש המנתח ב"רשת" - זהו חומר סינתטי שאינו ניספג ומשמש לחיזוק של דופן הבטן. יש לזכור כי לשיטה זו יתרונות אך גם חסרונות. יתרונותיה הן ביצירת מחסום חזק בפני חזרה של הבקע בפרט באנשים מבוגרים אשר דופן הבטן שלהם חלשה. מצד שני מדובר בגוף זר אשר עלול להידחות על ידי הגוף או כל זיהום בסביבתו עלול לגרום למצב בו ניאלץ להוציאו בניתוח חוזר, עם כל הסבל הכרוך בכך.

משך ההחלמה לאחר תיקון הבקע הינו כשבועיים של מנוחה, ולאחר מכן חזרה הדרגתית לעבודה. יש להימנע ממאמץ גופני כגון: הליכה ממושכת, הרמת משאות, למשך כחצי שנה. על מנת למנוע חזרה של הבקע .

בשנים האחרונות נכנסה שיטת הניתוח של בקע מפשעתי בעזרת טכניקה של סיבים אופטיים= Laparoscopy . בשיטה זו מבוצע ניתוח בעזרת מכשירים המוחדרים במספר חתכים קטנים של כ-חצי ס"מ, במקום חתך אחד של כ- 6 ס"מ בשיטה המקובלת. דרך חתכים אלו מוחדרים המכשירים בעזרתם מבצע הכירורג את התיקון הנחוץ בדופן הבטן בעזרת טלאי של חומר סינתטי- "רשת".

יש לזכור כי שיטה זו מאפשרת חזרה לפעילות מהירה יותר אך היא ניתוח לכל דבר, שיטה זו הינה חדשה יחסית והניסיון בה קטן יותר מהשיטות המקובלות ולכן רצוי לברר היטב עם הרופא המטפל לגבי אופן הניתוח ושיטת הניתוח.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום