פורום סרטן העור ונקודות חן (שומות)

בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בשכיחות של מלנומה ממאירה בישראל. לגילוי המוקדם של מחלה זו חשיבות מכרעת לסיכויי ההחלמה. פורום זה עוסק בגורמי הסיכון, בגילוי המוקדם, באבחנה ובטיפול במלנומה ממאירה של העור ובסוגים הנוספים השכיחים של סרטן העור - קרצינומת תאי בסיס (BCC), קרצינומת תאי קשקש (SCC) ולימפומה של העור (mycosis fungoides). מאחר שריבוי שומות הוא גורם הסיכון העיקרי למלנומה ממאירה של העור, יעסוק הפורום גם בדרכים למעקב ואבחנה של נקודות החן.
2976 הודעות
2871 תשובות מומחה

מנהל פורום סרטן העור ונקודות חן (שומות)

17/02/2024 | 22:53 | מאת: בשמת

מה זה אומר שומה מגורה? זה יכול להעיד על סרטן עור? תודה

לא. מדובר בשומה שהשתפשפה או נחבלה מכל סיבה אחרת. (כלומר חבלה חיצונית)

17/02/2024 | 20:27 | מאת: ליאור

"בעצם ביצוע ביופסיה יש סיכון מסוים בהיווצרות צלקת אשר עלולה להקשות על איתור סרטן בעתיד" - זה נכון?

נכון חלקית. רתוי ללהסיר נגע בשלמות. אם הנגע גדול אז ניתן לבצע ביופסיה אולם רצוי שרופא מנוסנ בדרמוסקופיה יכוון את המנתל מהיכן הכי כדאי לקחת את הביופסיה.

17/02/2024 | 16:25 | מאת: אביתר

יש לי רקמות עור שצמחו באזורים שונים בגוף גם בפנים בחזה. אני גם עם נקודות חן ושומות שגם הן צנחו הייתי בבדיקה רופא עור אמר שהכל תקין. לא סרטני. שאלתי האם צמחץיחת שרכי עור קטני וגבשושיות עור, שכינה קרטוזיס מואצת בגלל נטילת ויטמין d 1000-יחידות בינל. שמתי לב שמאז שאני נוטל זה האיץ את הקרטוזיס זה יתכן?

לא ידוע לי . מדובר בתהליך שבעיקרו גנטי.

17/02/2024 | 08:37 | מאת: אלון

שלום דוקטור כאשר מתייחסים לשינויים בשומה בהקשר של מלנומה האם שומה שלא היו עליה שערות והתחילו להופיע עליה שערות זה גם שינוי שיכול לגרום לשומה להיות סרטנית? לתשובתך אודה

אין קשר בין השערות לשומה. (התאין יוצרי השערה שונים מהתאים המרכיבים את השומה) אבל בכל מקרה חובה לבדוק את השומה כי התרחש שינוי כלשהו. כל שינוי, מכל סוג , מחייב בדיקת רופא עור.

17/02/2024 | 03:03 | מאת: יערה

היי עשו לי הסרה של שומה בשיטת גילוח ולא הסירו את כולה כי נשארה לי נקודה חומה , הנגע היה אמנם בולט והוא עכשיו שטחי אבל עדיין זה מציק לי בעין . אני רוצה לתקן את זה ולהוציא את השארית שנותרה . האם הפעם כדאי לי לבקש מהמנתח לעשות כריתה עם תפרים כדי שהנגע לא יחזור בפעם השלישית? והאם הפעם יהיה אפשר לשלוח את הנגע לבדיקה? אם הנקודה חזרה שטחית וקטנה זה אומר שיש עדיין תאים במקום נכון? ומה לגבי הצלקת? האם עכשיו בגלל שהנגע חזר שטחי והוא לא בולט מעל פני השטח הצלקת שתהיה בכריתה ותפירה גרועה יותר או לא בהכרח? זה באיזור הבטן, אני יודעת שיש איזורים שלא מצטלקים כל כך טוב .. תודה לך על הסבלנות וההסברים המפורטים שלך לכולם כאן , הטיפים , העובדה שאתה גלוי ישר וכנה אשרייך רופא משכמך ומעלה ! אני בהחלט אבוא לבדוק את שאר השומות אצלך בהקדם .

לגבי שיטת הניתוח והצלקת עלייך להתיעץ עם כירורג פלסטי. כמובן שכדאי לשלוח את הרקמה לבדיקה פתולוגית.

16/02/2024 | 23:01 | מאת: שרית

שיטת shave וצריבה במחט חשמלית בדרך כלל נכנסים ממש עמוק לעור איפה שהשומה? ברוב המקרים השומה תיכרת לחלוטין או שלא? מה ההנחייה לגבי הטיפול הזה?

לגבי Shave - אם המנתח יודע את עבודתו, והשומה שטחית, אזי היא תיכרת במלואה. בצקיבה במחט חשמלית לא ניתן לדעת איזה חלק מהשומה נצרב.

16/02/2024 | 22:59 | מאת: מיראל

"לגבי השומה שהוסרה ולא נשלחה לבדיקה פתולוגית אין לדעת, אולם הסיכוי הסטטיסטי להופעת גרורות נמוך." תשובה שלך בפורום. למה הסיכוי הסטטיסטי להופעת גרורות נמוך באם מדובר בשומה סרטנית?

כי הסיכוי הסטטיסטי שאכן השומה היתה סרטנית (כלומר מלנומה) הוא נמוך. הרוב המוחלט של השומות אינו סרטני. לכן אם כבר הוחלט להסיר שומה (כי היא חושדה) חייבם לשלוח לבדיקה פתולוגית.

שאלה לגבי גילוח shave וצריבה במחט חשמלית כתבתי שלא נשלח לפתולוגיה מה הן האפשרויות העומדות לפניי בעצם לאחר קבלת תשובה? 1. נותרו תאים בעור - יכתבו לי אם תקינים או לא ומזה אוכל להסיק מסקנות. 2. לא נותרו תאים בעור ואז לא אוכל לוודא האם השומה הייתה שפירה בוודאות או סרטנית. אז מה עושים במקרה של האופציה השנייה? מחכים שהמחלה ח"ו תגיע? או שיש דרך איכשהו לגלות אם אני חולה? נשמע שמי שהנגע שלו לא נשלח (אמנם זה חריג) או שעשה הסרה מבלי להתייחס יותר מדי להשלכות אכל אותה... וזה מלחיץ שעוד 5 שנים אני ח"ו יכולה לגלות את המחלה בגוף ולמות..

כבר התייחסתי לשאלה זו במספר וריאציות ששאלת. בקצרה- כעת לא ניתן לעשות כלום מאחר שכבר אין רקמה לבדוק. הסיכוי למחלה (גרורות) נמוך מאוד, אבל כמובן נדרש מעקב רופא עור לפחות פעם בשנה.

כן, אבל אני לא מצליחה להבין, אמרת שתיאורטית ניתן לכרות את הצלקת ולבדוק האם נותרו תאים ולפי כך להסיק האם השומה הייתה שפירה או לא. אולי בכלל חצי מהשומה עדיין בפנים, מתחת לבסיס הצלקת. אז למה אתה כותב שלא ניתן לעשות כלום? לגבי מעקב רופא עור אבל הוא יוכל לבדוק רק שומות חדשות וח"ו לא מצב גרורתי

16/02/2024 | 13:13 | מאת: לילך

אתה יכול להסביר ? זה נגע שפיר /סרטני ? מה המאפיינים שלו ? ומה הכוונה compound תודה

שומה שפירה, שהתאים שלה נמצאים גם בדרמיס וגם באפידרמיס.

16/02/2024 | 01:31 | מאת: מוריה

הי אני יודעת שאתה לא יכול לאבחן בדרך הזאת או לומר בוודאות ואני מבטיחה לא להיסתמך על זה פשוט התור שלי רחוק רק רציתי לדעת עד שאלך לבדיקה פיזית האם השומה הזאת נראית לך שפירה או חשודה ? מצורפות 2 תמונות שלה תודה רבה https://postimg.cc/JD3sfXyV https://postimg.cc/jnsDtjNW בבקשה זה חשוב לי

אני ממש לא יכול להסתמך על צילומים ללא דרמוסקופיה.

15/02/2024 | 16:10 | מאת: יעל

היי עודכנתי שהשומה שלי שהוסרה לבדיקה הלכה לאיבוד במעבדה . מה עושים במקרה כזה?

אין לי תשובה רפואית למקרה זה. תוכלי להתיעץ עם עורך דין לגבי המשמעות המשפטית.

15/02/2024 | 12:04 | מאת: תהילה

שלום לא הצלחתי להבין שאלתי אותך מספר שאלות וענית לי כך: "אולם המידע יהיה חלקי : אם חלילה הנגע שהוסר היה סרטני (מלנומה) וכבר הספיק לשלוח גרורות, אבל הוא הוסר בשלמותו בלייזר, למשל, אזי בכריתה החוזרת לא יראו כל ממצא והגרורות עלולת להתגלות בשלב מאוחר. לכן עדיף מראש להסיר נגעים בניתוח המאפשר בדיקה פתולוגית של הנגע המקורי." מה שלא הבנתי: 1. האם בכל מצב המידע יהיה חלקי? גם אם הנגע לא הוסר בשלמותו ויתגלו תאים? 2. אם חלילה הנגע שהוסר בלייזר נניח הוסר בשלמותו, אז לא הבנתי מה הבעיה, למה הסיכון קיים בעצם? גם אם הנגע היה סרטני כל עוד הוא הוסר בשלמותו אז לא אמורה להיות בעיה לא? נשמע קצת מורכב, בכלל, אין דרך אחרת לאתר סרטן עור חלילה שהתפשט במקרה של שומות שהוסרו ולא נלקחו לביופסיה? (נניח בדיקות דם וכדומה...) תודה.

1. נכון. מידע מלא על מלנומה כולל את העומק שלה. אם זאת שומה פשירה אין לכך משמעות, אולם במלנומה העטמק קובע את הפרוגנוזה. 2. נכון. הבעיה היא שאת לא באמת יודעת האם הנגע הוסר בשלמותו. בדיקת דם לא מאתרת גרורות של מלנומה עד שכבר המצב ממש קשה. כרורות ניתן לאתר ע"י אולטראסאונד של בלוטות לימפה ובדיקת PET CT. כמובן לאמבצעים בדיקות אלו סתם כך אלא אם יש חשד אמיתי שיש גרורות. אלו לא בדיקות סקר

15/02/2024 | 08:54 | מאת: גל

איך בפתולוגיה יודעים אם שומה הוסרה בשלמות או לא? לפי מה זה נקבע

רואים את תאי השומה ומסביב תאי עור רגילים. ("שוליים נקיים")

15/02/2024 | 02:43 | מאת: תהילה

היי ראיתי שאתה ממליץ להסיר שומות רק בניתוח ולא בלייזר או בשיטות אחרות שלא מאפשרות שליחת השומה לביופסיה כי אז אי אפשר לדעת אם השומה שפירה או ממאירה ומצד שני יש מישהי שכתבה כאן בימים האחרונים שהסירו לה שומה בשיטת גילוח וצריבה במחט חשמלית ולא שלחו את השומה לביופסיה לפי התשובה שענית לה עדיין אפשר לעשות ניתוח כדי לבדוק אם נשארו תאים בעומק העור וככה לדעת אם השומה הייתה שפירה או לא אז למה אחרי שיטת הגילוח והצריבה זה אפשרי עדיין לבדוק אבל אחרי שיטת הלייזר לא? אשמח להסבר, לא הבנתי איך כל הדבר הזה עובד מאוד מבלבל תודה

ככלל לא רצוי להסיר שומה בכל שיטה שאינה מאפשרת בדיקה פתולוגית. (אלא אם בטוחים שלא מדובר בשומה אלא בנגע אחר- וצריך לשם כך מיומנות גבוהה). אם כבר הוסרה השומה בדרך כלשהי (לייזר, סכין, חומרים כימיים...) ניתן באופן תיאורטי לבצע כריתה של הצלקת ולבדוק האם משהו נשאר. אולם המידע יהיה חלקי : אם חלילה הנגע שהוסר היה סרטני (מלנומה) וכבר הספיק לשלוח גרורות, אבל הוא הוסר בשלמותו בלייזר, למשל, אזי בכריתה החוזרת לא יראו כל ממצא והגרורות עלולת להתגלות בשלב מאוחר. לכן עדיף מראש להסיר נגעים בניתוח המאפשר בדיקה פתולוגית של הנגע המקורי.

שלום אם יש שומה שהסירו לי בשיטת הshave ושלא נשלחה לבדיקה ועכשיו יעשו לי ניתוח עד הרקמה התת עורית כדי לבדוק אם נשארו תאים שאפשר לבדוק בעומק האם אין העובדה כי השומה עצמה לא נשלחה לבדיקה מלכתחילה תקשה על היכולת של הפתולוגים לפענח את התוצאות בצורה מהימנה? או לחילופין הסיכויים שפתולוגים יטעו בקריאה של כזה דבר היא גדולה יותר? המחשבה מבעיתה אותי... ועוד שאלה, במידה ולא ימצאו כלום בפתולוגיה לא תהיה דרך לדעת בחיים מה היה טיב הנגע שהוסר, עד שפשוט חלילה אחלה? זו עוד מחשבה מפחידה. מה עושים במצב כזה?

לפתולוג יש יכולת להתיחס רק לרקמה שתיכרת עכשיו. כלומר תשובתו תהיה מהימנה לאותה רקמה, לא למה שהוצא בעבר. לגבי השומה שהוסרה ולא נשלחה לבדיקה פתולוגית אין לדעת, אולם הסיכוי הסטטיסטי להופעת גרורות נמוך.

14/02/2024 | 12:57 | מאת: אורית

מה המשמעות של תוצאות הביופסיה? solar lentigo Snomed: T - 01000 , M - 57250

"כתם שמש" - נגע שפיר לחלוטין.

14/02/2024 | 05:17 | מאת: ענבל

שלום ד'ר צריכה לעבור ניתוח להסרת שומות (עם תפרים) רציתי לדעת איך מצטלקים אזור הכתף והבטן? תודה

שאלה זו יש להפנות לכירורג. לא ניתן לחזות מראש את התוצאה.

10/02/2024 | 15:21 | מאת: ציפורה

הי , הסירו לי שומה בשיטת shave גילוח וצריבה בסוף עם מחט חשמלית . השומה לא נשלחה משום מה לביופסיה וזה מטריד אותי מאוד . מה הסיכויים שנשארו עדיין תאי שומה (מלנוציטים) בעומק העור שאפשר לבדוק ולאשש שהשומה אכן הייתה שפירה ? או שאתה לא אופטימי לגבי זה ? תודה , בריאות , ציפורה .

אין לי כל דרך לדעת האם השומה הוסרה במלואה. לכן חשוב לשלוח כל נגע שמוסר בניתוח לבדיקה פתולוגית,

13/02/2024 | 19:57 | מאת: ציפורה

אבל בדרך כלל בשיטת shave מגלחים רק את החלק החיצוני לא? אם לא יגלו כלום בפתולוגיה אין מה לעשות כדי לדעת אם זה היה ממאיר צריך להישאר עם הספק?

09/02/2024 | 00:12 | מאת: יואב

שלום גידול מסוג bbc באזור הפנים, האם מספיק אבחנה של רופא עור לפי מראה עיניים או שלפני ניתוח נהוג לעשות ביופסיה? האם יש טיפול יעיל מלבד טיפול ניתוחי שכרוך בצלקות וכדו'? למשל טיפול פוטודינמי? מי הרופאים שמבצעים ניתוחי MOHS? כי ראיתי (אפילו באותו בית חולים) יש רופאי עור שעושים ויש כירורגים פלסטיים, האם יש עדיפות למי מהם? תודה

אם האבחנה ברורה (עם דרמוסקופ, לא בבדיקה בעין הבלתי מזויינת) ניתן לטפל גם ללא ביופסיה. הטיפול המועדף הוא ניתוח בשיטת MOHS. אין הבדל אם המבצע הוא רופא עור אוא כירורג פלסטי, בתנאי שהם השלתמו בשיטת ניתוח זו. טיפול פוטודינמי יעיל למדי אולם לא כמו ניתוח.

07/02/2024 | 22:58 | מאת: מירי

היי עשיתי טעות הלכתי לרופא שהסיר לי שומה בולטת בלייזר ולכן השומה לא נישלחה לפתולוגיה נישארה רקמת צלקת לא ברור אם נותרו תאי שומה בבסיס הצלקת אם אני אלך לרופא שיעשה אקסיזיה מה הסיכויים שעוד נותרו תאי שומה בעומק? ואיך המנתח הפלסטי ידע עד איפה להיכנס עם סכין המנתחים כדי להגיע לתאים? והאם בפתולוגיה יצליחו לראות אם נשארו תאי שומה בצלקת? איך זה עובד? אשמח להסבר כי אני מוטרדת מאוד תודה

אין לדעת מה הסיכוי שנשארו תאי שומה. המנתח חותך לפי פרוטוקול מקובל עד לתת עור. הפתולוג יוכל לראות כמובן האם נשארו תאים בעייתים כלשהם.

06/02/2024 | 17:30 | מאת: ליה

שלום יש לי פס עבה יחסית בציפורן שמגיע מתחתית הציפורן עד לאמצע הציפורן והוא בצבע חום/אפרפר/כחלחל. לא קיבלתי מכה. הלכתי לשני רופאי עור בקופה שבקושי הסתכלו על זה ואמרו שזה לא נראה מלנומה בגלל שזה לא שחור תוך כדי שהם מסתכלים במחשב איך נראי מילנומה בציפורן. אני לא רגועה בכלל. מה אפשר לעשות כדי לשלול סופית? למי לפנות? לא רוצה שיאבחנו מאוחר מדי. אני לא יכולה ללכת לעוד רופא בקופה כי אני חסומה כי הייתי אצל שניים

אין לי כל דרך להתיחס לנגע כזה בלי לבדוק אותו. בקשי מהקופה שיאפשרו לך להגיע לרופא עור נוסף, או שתפני דרך ביטוח רפואי ליעוץ פרטי.

05/02/2024 | 16:07 | מאת: נעמה

שלום בת 73 בסביבות שנה או יותר יבלת חדשה על האף בצד שמאל, לפני כמה ימים דימם בעקבות גירוד, בעקבות זאת פנתה לרופאת עור שהפנתה לבדיקה ויעוץ אצל רופא עור במרפאת מוהס. באבחנה כתוב: BASAL CAL CARCINOMA UNSPECIFIED (BCC) DD 1. מה האבחנה? והאם יש התייחסות לשלב או לחומרה? 2. האם מדובר במשהו מקומי בלבד או שיכול להתפשט? 3. מה רמת הדחיפות לתור אצל מומחה? 4. האם מרפאת מוהס זה המקום הכי מתאים למקרה כזה או שיש אופציות טובות נוספות? 5. האם יכול להיות שמדובר במשהו שאין לו כל משמעות ואינו מצריך כל טיפול? תודה

1. BCC הוא הגידול הנפוץ ביותר אצל בני האדם. הוא קשור לחשיפה לשמש. 2. לרוב מדובר בגידול מקומי. נדיר מאוד שהוא מתפשט. 3. לא דחוף. 4. ניתוח מוהס הוא הניתול המועדף. 5. רצוי לטפל כי יכול היגרם נזק מקומי ניכר.

03/02/2024 | 22:02 | מאת: אילנה

שלום ד"ר לפני כמה ימים כתבתי לך על שומה שהסירו לי דרך קופת חולים באמצעות מחט חשמלית ולא נשלחה לפתולוגיה. אני מוטרדת מהעובדה שהשומה לא נבדקה בבדיקה פתולוגית. כתבת לי שאם השומה לא נכרתה במלואה אפשר לעשות ניתוח על הצלקת המוגבהת שנשארה לי ולבדוק את תאי השומה שנשארו. יש לי כמה שאלות בנוגע לזה: 1. האם לא סביר שהחום של המחט החשמלית הרג את כל התאים? איך יהיה ניתן לדעת אם נשארו עוד תאי שומה בעומק העור? זה משהו שרופא עור מומחה או מנתח פלסטי אמור לדעת לאבחן? 2. האם יכול להיות שהשומה הייתה 1 ס"מ ועדיין הייתה שפירה? למיטב הבנתי נקודה חשודה היא למעלה מ-5, 6 ס"מ. שלי הייתה 1 ס"מ. 3. האם מעבר לאבחון שומות אתה מסיר אותן גם במרפאתך? 4. האם סביר שכריתה ותפירה של הצלקת מחדש בניתוח יכול לתקן את הנזק האסתטי שנגרם ובכך לגרום לאיחוי של העור בצורה תקינה וטובה אפילו עד כדי צלקת שהיא כמעט בלתי נראת? 5. שאלה אחרונה - האם שומה אחרת שאובחנה לפני כמה שנים כ-compound nevus יכולה להתפתח לשומה ממאירה בעתיד או שהסיכויים נמוכים? תודה לך.

1. לא ניתן לדעת בוודאות. שימוש במחט חשמלת אינו מודויק ולא ניתן לדעת את עומק החדירה / הצריבה. רק פתולוג יכול לדעת האם הכל הוסר לאחר התבוננות במיקרוסקופ ברקמה שנכרתה. 2. יש מלנומות בקוטר 1 מ"מ ויש שומות שפירות בקוטר 50 ס"מ. הקוטר אינו קריטריון בעל משמעות רבה לאבחנה בין שומה שפירה למלנומה. 3. לא. אני מפנה לכיכרוג פלסטי - זאת המומחיות שלו. 4. לעיתים. תלוי במיקום הצלקת ובתגובת העור שלך. כדאי להתיעץ על כך עם כירורג פלסטי. 5. כל שומה עלולהל התפתח למלנומה. הסיכויים נמוכים אולם לפי הספרות הרפואית 1/3 מהמלנומות מתחילות כשומה שפירה.

19/01/2024 | 19:41 | מאת: שירה

שלום לבת שלי בת 22 בשנתיים האחרונות קורה ששפתיים מתנפחות והיא חשה עקצוצים כאלה .אני ראתי בפורום אחר אנשים עם התופעה דומה .לפעמים מתפרצת אצלה גם פריחה חזקה על הצוואר . זה קורה בשנתיים אחרונות והרופאי עור אצלם ביקרה מייחסים את התופעה להרפס שיש לה.. חזוב לצמין לבתי יש אטופיק דרמטיטיס מגיל קטן אבל זה לגמרי שונה מדובר בהתפרצויות של פריחות מדי כמה חודשים וגם אודם ונפיחות בשפתיים. האם מדובר במשהו מסוכן? איזה בדיקה מומלצת? תודה מראש.

השאלה אינה קשורה לנושא הפורום.

17/01/2024 | 09:45 | מאת: נטע

שלום דר נתנזון האם תוכל בבקשה להסביר לנו מה משמעות האבחנה שקיבלנו ומה עלינו לעשות כעת?? lentiginous compound nevus, very focally seen touching the margin. on immunostains the lesion is highlighted by SOX10 and MALAN-A. HMB45 is positive in the unctional component. PRAME is mostly negative.

שומה תקינה לחלוטין.

17/01/2024 | 19:02 | מאת: אילנה

היי ד"ר לא ענית לי על השאלה למטה אילנה

מה המשאלה??? השומה שהוסרה תקינה. לא נדרשת כל פעולה נוספת.

11/01/2024 | 10:42 | מאת: אנונימי

שלום לך פרופסור ניר, לפני שבוע נפצעתי במקום בין הבוהן לאצבע היה לי פצע קטן, ועבר שבוע מאז ונהיה לי כמו נקודת חן כזאת לא יודעת מה זה זו פעם ראשונה שזה מופיע לי .. כבר קרה לי פעם אחת וזה נעלם כלא היה.. מה זה יכול להיות?

לא ניתן לדעת ללא בדיקה.

שלום ד"ר, הייתה לי שומה פיגמנטארית מגורה בקוטר 1 ס"מ, בולטת על פני העור (לא שטוחה) קצת אדמומית ולעיתים מגרדת. ניגשתי לפלסטיקאי דרך קופ"ח שאמר שהשומה שפירה והסיר אותה באמצעות מחט חשמלית. בדיעבד לא הייתי נותנת לו להסיר לי בשיטה הזו משום שהשומה נראתה קצת חשודה ואני יודעת שאף רופא לא יכול להבטיח שהנגע הוא לא סרטני רק מהסתכלות. ולכן שיטת האקסיזיה עדיפה. אני מאוד מתחרטת על זה שלא התעקשתי שישלח לפחות חלק מהנגע לפתולוגיה כדי שאהיה בראש שקט. כרגע אני ממש לא רגועה. אציין כי השומה הייתה באזור הזרוע (יותר באזור הכתף) והגילוח וצריבה במחט החשמלית גרמו לי לצלקת קלואידית מאוד מכוערת במקום שאני חייבת ללכת לתקן, כנראה בניתוח של כריתה ותפירה. האם במקרה כזה שהשומה כבר גולחה יש בכל זאת דרך להיכנס עמוק יותר לעור ולהסיר את השורש של השומה כדי לשלוח אותה לבדיקה או שזה כבר אבוד וכל שעליי לעשות הוא לקוות ולהתפלל שהנגע לא היה סרטני? אני חוששת מאוד! תודה.

לשומה אין באמת שורש, אך יתכן שנשארו תאי שומה בעומק העור. כממובן שאם היא לא הוסרה במלואה ניתן לבצע ניתוח ולבדוק את התאים שנשארו.

ד"ר תודה רבה על תשובתך המהירה והמסורה. אשמח לעוד כמה שאלות: 1. האם לא סביר שהחום של המחט החשמלית הרג את כל התאים? איך יהיה ניתן לדעת אם נשארו עוד תאי שומה בעומק העור? זה משהו שרופא עור מומחה או מנתח פלסטי אחר אמור לדעת לאבחן? 2. האם יכול להיות שהשומה הייתה 1 ס"מ ועדיין הייתה שפירה? למיטב הבנתי נקודה חשודה היא למעלה מ-5, 6 ס"מ. 3. האם מעבר לאבחון שומות אתה מסיר אותן גם במרפאתך? 4. האם סביר שכריתה ותפירה של הצלקת מחדש בניתוח יכול לתקן את הנזק האסתטי שנגרם ובכך לגרום לאיחוי של העור בצורה תקינה וטובה אפילו עד כדי צלקת שהיא כמעט בלתי נראת? תודה רבה לך על העזרה בנושאים כה חשובים. אתה במקצוע הנכון שיועד לך ועבורך. תבורך.

ואם יתברר שלא נותרו תאי שומה בעומק העור ואין מה לעשות אז שהרי יש לי מה לדאוג? פשוט לחיות כרגיל ולקוות שהשומה שהוצאה אכן שפירה?

02/01/2024 | 14:40 | מאת: ורה

האם זה חשוב להיחשף לשמש? אם כן באיזה שעות ? וכמה דקות ביום? תודה רבה!

מבחינה גופנית אין צורך להיחשף לשמש ) (ויטמין D ניתן לקבל בתזונה). עם זאת מבחינה נפשית לחשיפה שמש יתרונות מוכחים- אולם אין הכרח לחשוף את כל העור.... לגבי מידת החשיפה אין מספר שנכון לכולם- תלוי בסוג העור, עונות השנה, נטייה להישרף בשמש וכו'. אין דין חשיפה של אדם כהה עור לאדם בהיר, ואין חשיפה באוגוסט דומה לחשיפה בינואר. באתר השירות המטאולוגי ims.gov.il יש תחזית של מדד הקרינה (לפי שעות היום ומקום מגורים) המתעדכנת כל יום עבור היום הנוכחי ויום המחר. כל עוד רמת הקרינה הוא 0-2 אין בעיה להיחשף לזמן ארוך יחסית גם ללא מסנן קרינה, אם כי גם חשיפה לקרינה נמוכה לאורך זמן (שנים) יכולה לגרום בטווח הארוך לנזקי שמש. ברמות קרינה גבוהות יותר צריך להגן על העיר. אם לאחר חשיפה העור מאדים או צורב סימן שנחשפת יותר מדי.

25/12/2023 | 21:31 | מאת: אברהם

יש כל כמה זמן יוצא לי סימן חום קטנטן כשתי מילימטר על אצבע הקטן של היד כל פעם על אותו אצבע מה זה ואם אני צריך לעשות משהו לזה

צריך לבדוק אצל רופא עור.

24/12/2023 | 02:34 | מאת: אורן

ד"ר שלום *. האם כדאי לבצע מיפוי שומות ממוחשב ? אני בן 51 חולה ctcl רחב ומפושט בכל עור הגוף (אני כרגע בחו"ל חוזר לארץ עוד חודש ) *.איפה מתבצע המיפוי שומות ממוחשב ? תודה רבה

מיפוי שומות נועד בעיקר לגילוי מוקדם של מלנומה. למעקב CTCL הוא לא כל כך תורם. אולם כחולה CTCL אתה בהחלט בסיכון יתר לפתח מלנומה. אני מבצע את הבדיקה מזה 19 שנים - תוכל ליצור עימי קשר כשתגיע לארץ בטלפון 03-6388896.

18/12/2023 | 00:38 | מאת: יעל

יש לי שומה בינונית בולטת מאד בעורף שקיימת מגיל קטן מאד (מאז שאני זוכרת את עצמי). האם היא יכולה להיות מסוכנת?

כל שומה, לא משנה מתי הופיעה, דורשת בדיקה ע"י רופא עור פעם בשנה.

הסרתי נגע שגדל מגשר האף בתשובת פיופסייה כתוב כך : אבחנה ופריטים קליניים BBC ובבדיקה מיקרוסקופית כך : Skin, right nasal bridge, excision: - Basal cell carcinoma. - Surgical margins free. Snomed: T - 01000 , M - 80903 אשמח להסבר מה המשמעות של התוצאה, תודה

זהו הגידול הסרטני הנפוץ ביותר באנושות. הוא קשר בעיקר לחשיפה מרובה לשמש. הוא אינו מסוכן כלל, פרט למקרים נדירים שבהם אינו מטופל. הגידולח אצלך הוסר בשלמות ולכן אין צורך בטיפול נוסף. מי שאובחן אצלו גידול זה נמצא בסיכון גבהו לפתח גם סרטני עור אחרים,, לכן מומלצת בדיקת רופא עור של כל הגוף (לא רק איזורים חשופי שמש) כל 6-12 חודשים. אם יש ביטוח רפואי פרטי כדאי לשקול ביצוע מיפוי שומות ממוחשב.

05/12/2023 | 09:45 | מאת: עדי

היי, קיבלתי תוצאות ביופסיה Snomed: T - 01000 , M - 47600 האם תקין?

זאת אינה תשובה פתולוגית , זה קידוד.

03/12/2023 | 14:57 | מאת: יניב

לפני כחודש ציפורן כף היד פס שחור ממש דקיק.פס אמצע הציפורן ולא מבסיסה, נגזר יחד עם הציפורן. כעת חזר שוב. בבדיקת רופא עור עם מכשיר מגדיל נאמר שאין שומות והפס הדקיק הזה חסר משמעות רפואית.מרגיע?

איני יכול לדעת האם הרופא צדק ללא בדיקה.

20/11/2023 | 13:25 | מאת: לילי

הבן שלי אובחן לפני הרבה שנים על ידי רופא עור שיש לו נטייה עם חשיפה לשמש יומיומית להופעה של נקודות חן, בפנים ופלג גוף עליון. הוא לפני צו ראשון האם זה בעיה שמשפיעה על הפרופיל הרפואי?

אין לכך השפעה על הפרופיל הצבאי.

13/11/2023 | 06:50 | מאת: אודי

שלום האם יכולות להיות נקודות חן בערך שלוש על איבר המין במקום שהוסרה העורלה בברית המילה וממה זה יכול להיגרם

כן - זהו עור רגיל, ועל כל עור יכולות להופיע נקודות חן. הסיבה להופעתן היא לרוב גנטית.

נפצע הנקודה חן בגילוח והדם לא מפסיק לרדת מה עושים?

לוחצים חזק על הפצע עם צמר גפן או פד גאזה למספר דקות. אם עדיין הדם לא נעצר פנה למוקד רפואי או חדר מיון.

שלום, יש לי כבר כמה שנים נקודת חן באצבע כף היד (בחלק הפנימי). הבעיה שהיא לא נראת ממש כמו נקודה, יש לה איזור שהוא יותר נראה כמו נקודה אבל מסביב היא מורכבת מכל מיני פסים חומים. יש לי אותה כמה שנים ותמיד חשבתי שזה הגיוני שהיא מורכבת מפסים כי העור שבכף היד מורכב מהרבה חריצים אז חשבתי שהנקודה התפשטה על זה ולכן היא מורכבת מאוסף פסים לא צמודים, אבל פתאום אני חושבת שאולי בכל זאת צריך לבדוק... אם אני לפחות 3 שנים ככה, זה עלול להיות בעיה?

כל נקודת חן צריך לבשוק כל שנה. אל תהיה הרופא של עצמך.

שלום וברכה אני בת 30 + יש לי נקודת חן על היד שעל זה צמח לי גם שערוות כשאני נוגעת מבקום אני מרגישה שזה כבר קצת עם קשקשים מורה לאיפור אמרה לי שמורידים את זה בדרך כלל כי אחרת זה מסוכן יש לי נטיה לשומות וקשקשת בעור הקרפקת האם אני בקבוצת סיכון לסרטן העור? ואני צריכה להסיר את זה בכל אופן? ואם כן איך מסירים כזה דבר? תודה רבה

הסרת שומה מתבצעת רק על ידי כירורג פלסטי. אין כל שיטה מאושרת אחרת.

שלום יש לי שומה ליד האוזן. היא מחוספסת. לא זוכרת ממתי. לפני חצי שנה הייתי בביקורת אצל רופאת עור נאמר שהכל תקין על השומה הבהירה יחסית יש מעין קשקשת יכול להיות שהיא זמן רב ולא שמתי לב . אני כל שנה בהיקורת עור. תודה דפנה [email protected]

לא ברור לי מה השאלה...

05/10/2023 | 19:16 | מאת: אמיר

שלום, האם תוצאות בדיקת pcr tcr ברקמת עור שמראה פוליקלונליות בתאי T שוללת מיקוזיס פונגוידיס ומצביעה יותר על מחלה אחרת כמו פאראפסוריאזיס? האם ביופסיה אחת מספיקה לאבחן מיקוזיס פונגוידיס? תודה על התשובה

לא קל לאבחן MF- לעיתים נדרשות מספר ביופסיות לאורך השנים. פוליקלונליות לא שוללת MF אלא מקטינה את הסיכוי שמדובר ב-MF.

04/10/2023 | 19:22 | מאת: שני

האם צבע עור בהיר נוטה להזקין יותר מאשר כהה ? כגון קמטים וכו ? זה הגיוני שיש לי צבע עור מאוד בהיר וכבר בגיל 20 יש לי כפלים בולטים בצידי האף והעיניים ? האם זה קשור לצבע עור ולנזקי שמש ?

אין קשר.

04/10/2023 | 19:19 | מאת: מירן

היי יש לי צבע עוד מאוד בהיר , צבע עוד שבקלות נשרף בשמש , אני עושה מיטות שיזוף בנוסף לכך יש לי בכתפיים הרבה שומות כמו נמשים וגם הרבה נקודות חן יש לי גם בגב למשל נקודת חן לא כל כך גדולה אבל גם לא קטנה שהיא לא סימטרית אבל היא מאז שאני הייתי ילדה קטנה ואני בת 20 האם יש צורך לבדוק אותה אם היא ככה כבר המון זמן ? האם אוכל לקבל המלצה איך לנהוג ומה לעשות ?

בהחלט צריך לבדק את כל השומות כל שנה (לפחות). היכול שלך לבדוק את השומות שלך אינה מספקת. וכמובן שאת ממש מסכנת את עצמך עם מיטות שיזוף.

03/10/2023 | 02:59 | מאת: דודו

בספרות הרפואית, וגם בסרטונים ביוטיוב מחו"ל שמשקפים את הפרקטיקה שם, נראה שההתמודדות המקובלת עם שומה חשודה היא ביופסיה בשיטת punch או shave באמצעות ציוד ייעודי (עט punch או מכשיר שדומה לסכין גילוח בשביל shave). לעומת זאת, בישראל מהניסיון שלי ושל מכרי הטיפול בשומות כאלה הוא שפלסטיקאי בקופת חולים מבצע אקסיזיה מלאה עם סקלפל של השומה החשודה בחדר פעולות זעירות באמצעות ערכת פלסטיקה חד פעמית שהקופה מספקת לו. מה ההסבר לפער הזה בין הפרקטיקה המקובלת בחו"ל ובספרות הרפואית לבין מה שמתרחש בפועל בישראל?

מן הסתם עניין של הרגל ומיומנות... כל מנהל מחלקה מנחיל את המורשת והשיטות שלו למתמחים שלו, וקשה מאוד לשנות הרגלים ישנים. אגב Punch הוא ממש לא שיטה מקובלת לכריתת שומות אלא אם הן קטנות מאוד. ו-Shave צריך לדעת לבצע בעומק נספק כי קים סיכון שהשומה לא תיכרת בשלמות בעומק. כך שאקסיזיה היא השיטה הנכונה ביותר.

01/10/2023 | 00:42 | מאת: מ.מ.

שלום רב, לאחרונה הופיע אצלי פס חום בהיר בעובי של כ1 ממ באגודל היד הדומיננטית, מבסיס הציפורן ועד סופה. נראה שהפס אינו משתנה, אין היסטוריה משפחתית ואין לי שומות כלל. כמו כן, הפס אינו פולש לעור. האם אמור להלחיץ? תודה

01/10/2023 | 11:10 | מאת: מ.מ.

שכחתי לציין שאני כהת עור, אולי יש לזה קשר

לא ניתן לאבחן ללא בדיקה עם דרמוסקופ. פני לרופא העור לבדיקה.

לא מזמן הייתי אצל רופא עור עשיתי בדיקה שגרתית לנקודות חן עברתי על כולן והיו 3 ספציפיות ששאלתי עליהן הוא אמר שהן שפיריות, הקוסמטיקאית שלי אמרה שהיא מסירה נקודות חן באמצעות מחט פלזמה סוג של שורפת אותן אז הסרתי אותן הן הפריעו לי מבחינה אסתטית. הפצעים הגלידו ב2 מהנקודות חן נשארה רק סוג של סימן צלקת קטן אבל באחת מהנקודות שמיקומה בגב הגלידה ואחרי שהגלד נפל לאחר כמה ימים שמתי לב שהנקודת חן לא נעלמה רק התכווצה ויש מסביבה הבדל צבעים בעור העור מסביבה יותר בהיר אני ממש מפחדת זה תקין?

מה שהקוסמטיקאית עשתה הוא לטעמי שגוי. אין אף רופא שיכול להתחייב ששומה היא שפירה לחלוטין, ולכן אם מסירים שומה ללא שליחה לבדיקה פתולוגית יש בכך סיכון. לעת עתה לא נותר אלא לקוות שהנגע שהוסר היה שפיר.

30/09/2023 | 09:13 | מאת: אסתי

ביופסיה מנקודת חן על הלח ונקודה ישנה בצוואר ששינתה את התנהגותה. קיבלתי תשובה השבוע לאחר כחודש וחצי 1. Seborrcis keratosi 2. Basl ccll carcinoma surgical margins frce מה אומרת התשובה, וכן מקשת לדעת אם הוציאו את כל הנגע? תודה רבה לך דוקטור 1. Seborrcis keratosis

Basal cell carcinoma הוא הגידול הנפותץ ביותר בגוף (יותר מכל הגידולים ביחד) הו קשור מאוד לחשיפה לשמש ולרוב אינו מסכן את החיים אלא יכול לגרום לנזק אסתטי ניכר. במקרה שלך הוא הוצא בשלמותו. Seborrheic keratosis הוא נגע שפיר לחלוטין, דמוי יבלת.

29/09/2023 | 19:32 | מאת: תום

היי יש לי 3 גולות בקרקפת , אחת ליד השנייה, קרוב לשנה. בהתחלה חשבתי שזה עקיצה ושזה יעבור לבד, אך זה לא עבר ואפילו כואב כשלוחצים עליהם. הנה התמונה להמחשה: https://ibb.co/JjtHhQV אין תורים לרופא עור לכן אני שואל פה בפורום. מה זה יכול להיות? תודה

הפורום עוסק בשומות וסרטני העור, לא בנושאים אחרים.

23/09/2023 | 11:58 | מאת: אור

היי דוקטור לפני חודש בערך הסרתי נקודות חן אצל כירוג פלסטי, הוא הסתכל והתרשם שאין שום דבר חשוד לא שלח לביפוסיה יש לי שומות מרובות (מעל 50) בת 20 האם זה בעיה?

לדעתי זה בהחלט לא רצוי. אין לאף רופא יכולת אבחנה מעל 90% האם נגע הוא שפיר או ממאיר (וגם דיוק זה מוןשג רק אצל מומחים בדרמוסקופה). בעין הבלתי מזוינת הדיוק הוא רק 60%. כל עוד אין לנו כלי יותר מדויק צבדיקה פתולגגית, כל נגע שהוחלט להסירו יש לשלוח לבדיקה פתולוגית.

21/09/2023 | 12:16 | מאת: נטלי

שלום, אשמח לעזרה בפענוח תוצאות ביופסיה לנקודת חן שהוצאתי לפני כחודשיים. Compound melanocytic tumor showing confluent junctional large nests of spindle Melanocytes with mild atypical, associated with melanophages. Few rare mitoses are seen. The tumor is symmetric, associated with epidermal hyperkeratosis and acanthosis, is well circumscribed. The lateral margins shows architectural maturation at the base and extends along the hair follicles. Tumor cells are positive for MART1, HMB45, P16 (no loss) and are negative for PRAME and B-RAF. Ki67 stains few cell also at the base. The tumor is consistent with Spitz/pigmented spindle cell nexus, 1 mm from lateral margin. Re-excision is advised.

זהו נגע שלפתולוג לא היה ברור לחלוטין מהו, והוא התלבט בין נגע שפיר (שומה ע"ש ספיץ - Spitz nevus) למלנומה. לכן הפתולוג המליץ ליתר ביטחון להתיחס אליו כאל מלנומה ולבצע כריתה נרחבת יותר של איזור הניתוח. (יש לציין שהתתיחסות לכל Spitz nevus מעל גיל 12 היא כאל מלנומה ולבצע כריתה נרחבת של איזור הניתוח. במקרים כאלו אני ממליץ בחום על קבלת חוות דעת נוספת (אחת או יותר) מפתולוג המומחה בנגעים אלו. (אני מתייעץ לרוב עם פתולוג מחו"ל)

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 60