לא רק כלכלה וביטחון: דו"ח הלמ"ס חושף פגיעה עמוקה בבריאות הציבור בעקבות המלחמה
דוח "פני החברה" של הלמ"ס מציג את המחיר הבריאותי ששילם הציבור שנה לאחר 7 באוקטובר: 1.32 מיליון ישראלים עם מוגבלות מוכרת, כל אדם שלישי מדווח על דיכאון וגם תוחלת החיים ירדה
עיקרי הכתבה:
המחיר הבריאותי של המלחמה - בתוך שנה אחת נוספו עשרות אלפי ישראלים עם מוגבלות - זינוק חריג במיוחד בפגיעות נפשיות ובנכויות עקב המלחמה.
חרדה, דיכאון ושחיקה - כל אדם שלישי מדווח על דיכאון, וביישובים צמודי הגדר נרשמה קפיצה חדה במספר המאובחנים עם מוגבלות נפשית.
הפרדוקס הישראלי - למרות הפגיעה בגוף ובנפש, רוב הישראלים עדיין מדווחים שהם מרוצים מהחיים, אבל פחות ופחות מאמינים שהעתיד יהיה טוב יותר.
___________________________________________________
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה אתמול (26 בינואר) את דו"ח "פני החברה", תמונת מצב של החברה הישראלית בשנת 2024, השנה הראשונה מאז פרוץ המלחמה בשבעה באוקטובר 2023. הדוח משווה בין נתוני 2023 ל-2024, ובחלק מהנושאים מציג גם נתונים מהרבעון הראשון של 2025.
1,076ישראלים נהרגו במתקפת החמאס ועד סוף 2024 נוספו 406 הרוגי מלחמה. כ-128,600 ישראלים פונו מבתיהם בסוף 2023, המספר ירד ל-67,400 בסוף 2024, אך עשרות אלפים עדיין לא חזרו. שיעור התעסוקה ירד, התיירות קרסה ב - 76%. אבל הדו"ח מציג לא רק מספרים כלכליים ודמוגרפיים. הוא מציג באופן מרוכז, קשה, תמונה של נזק בריאותי פיזי ונפשי, משמעותי ומסוכן, שטרם נמדד במלואו.
כמה אנשים נפגעו פיזית?
בשנת 2024 חיו בישראל כ-1.32 מיליון אנשים עם מוגבלות מוכרת – 13.1% מהאוכלוסיה. עלייה של 13.5% תוך שנה. המספר הזה כנראה גבוה יותר, כי המספרים כוללים רק מוגבלויות שעברו ועדות אבחון שמוכרות על ידי מוסדות המדינה. מאחורי העלייה שלוש קבוצות: מקבלי קצבת סיעוד עלו לכ-417,000. ילדים עם מוגבלות קפצו לכמעט 194,000 ובעיקר – מספר מקבלי גמלה עקב פעולות איבה זינק מ-4,200 ל-29,900, כמעט פי שבעה.
תוחלת החיים בשנת 2024 עמדה על 83.3 שנים כשהיא כוללת הרוגי מלחמה, זהה ל-2023, אך נמוכה מהשנים שלפני המלחמה. ללא הרוגים, תוחלת החיים היתה 83.4, ירידה קלה מ-83.8 ב-2023. הגברים שילמו מחיר כבד יותר: תוחלת החיים שלהם ירדה ל-81.1 שנים.
מה קרה בתחום בריאות הנפש?
כל אדם שלישי מבין הישראלים בני 20 ומעלה דיווח בשנת 2024 על תחושות דיכאון, לעומת רבע בלבד ב-2023. כשבעה מכל עשרה חשים לחץ, לעומת 58% בשנה הקודמת. באזורי הגבול המצב חמור יותר. ביישובים המרוחקים עד 15 ק"מ מגבול לבנון, 36.5% דיווחו על דיכאון ו-75% חשים לחץ. בעוטף עזה, 29% דיווחו על דיכאון ו-66% על לחץ.
הנתון החמור ביותר הוא שביישובים שנפגעו מהמלחמה בשל קרבתם לגבול עזה, מספר האנשים עם מוגבלות נפשית מוכרת זינק בשנת 2024 בשיעור של 438%. בישובים המרוחקים מעט מהגדר עלה מספרם בשיעור של 124%. כאמור, מדובר במקרים מאובחנים בלבד.
נכי צה"ל: הזינוק בפגיעות נפשיות
ברבעון האחרון של 2023 נפגעו 4,389 חיילים, לעומת ממוצע של 142 בכל רבעון קודם באותה שנה. 72,500 נכי צה"ל רשומים עם מוגבלות בשנת 2024 – עלייה של כ-4% לעומת 2023. העליות הגדולות בקרב צעירים: כ-22% יותר בקרב בני 18-24 וכ-10% בקרב בני 25-39. הזינוק הגדול ביותר הוא בתחום הפגיעות נפשיות: מ-13,600 ל-16,100, עלייה של 18%. פגיעות חושיות עלו ב-21%. נכי צה"ל עם צלקות עלו לכ-18,600.
כיצד הילדים נפגעו?
יותר ממחצית בנות הזוג של משרתי מילואים דיווחו על שינוי לרעה במצב הנפשי של ילדיהן. הנתון מגיע מסקר מיוחד שהלמ"ס ערך באפריל-מאי 2025 בקרב משפחות של מי ששירתו במילואים בין 7 באוקטובר 2023 לפברואר 2025. כשליש מבנות הזוג דיווחו על קושי כלכלי בעקבות השירות. במשפחות עם ילדים, השיעור גבוה יותר. המשמעות: עשרות אלפי ילדים גדלים בבתים שבהם אבא נעדר תקופות ארוכות, המצב הכלכלי הידרדר והמצב הנפשי השתנה לרעה.
בייבי בום?
בנתוני הילודה יש תופעה מעניינת: ביוני-יולי 2024 נרשם דווקא צמצום בהיקף הילודה, ירידה של כ-3% עד 7% לעומת 2023. מאוגוסט המצב התהפך והילודה עלתה, עם עליית שיא בספטמבר של 7.2%. הלידות האלו תואמות להריונות שהתחילו כחודשיים–שלושה אחרי 7 באוקטובר.
פחד וחרדה כמציאות יומיומית
בשנת 2024, יותר משליש מהישראלים בני 20 ומעלה דיווחו שהם חוששים מאירועי טרור באזור מגוריהם. בעוטף עזה מדובר ביותר ממחצית התושבים. גם תחושת הביטחון האישי נשחקה: שיעור החשים בטוחים ללכת לבד בשעות החשכה ירד בכלל האוכלוסיה, ובעוטף עזה נרשמה ירידה של 15%. הנתונים הללו משתלבים בעלייה החדה בדיווחים על לחץ ודיכאון ומשרטטים מציאות של חרדה מתמשכת וחוסר שקט תמידי.
כיצד הישראלים רואים את העתיד?
לצד הנתונים הקשים, הדו"ח חושף סתירה מפתיעה: 91% מהישראלים מדווחים שהם מרוצים מהחיים. עם זאת, שיעור הולך וגדל לא מאמין שהעתיד יהיה טוב יותר. התחושה הזו בולטת במיוחד באזורי הגבול, שם מחצית מהתושבים אינם מאמינים שמצבם הכלכלי ישתפר.
הדו"ח המלא "פני החברה מס' 16" זמין באתר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
(בתמונה הראשית, ישראלים במקלט בעת התקפת טילים. צילום:ולדי קונוב/ שאטרסטוק)