בקרוב: "תסמונת החגים"

(0)
לדרג

החגים הגיעו והדופק שלכם מהיר? אתם סובלים מסחרחורות ומדפיקות לב? אתם חשים דיכאון, לחץ או חרדה? עד כמה שזה נשמע מוזר אתם סובלים ככל הנראה מ"תסמונת החגים" על "תסמונת החגים" ומספר הדרכים להתמודד איתה. חג שמח

לחגים השפעה רבה על הגוף והנפש, משום שהם מציבים בפנינו דרישות מלחיצות במיוחד, וללחץ זה השפעה ביולוגית. ההכנות לחג, השהייה הממושכת בחברת המשפחה, ארוחות החג הדשנות, צריכת האלכוהול המוגזמת ולחץ מחופשת החג, עלולים לגרום לבעיות פיזיות ונפשיות כאחד.

למעשה, כל מצב שגורם לתחושות קיצוניות ; בין אם טובות בין אם רעות, משפיע בעקיפין גם על הנפש, וכתוצאה מכך גם על מערכות הלב וכלי הדם.

תקופת החגים היא תקופה קיצונית. עליכם לעמוד בלוח זמנים צפוף ותובעני, לסיים את הקניות וההכנות, לארח ולהיות חברותיים, לעמוד בהוצאות כספיות גבוהות במיוחד והרשימה עוד ארוכה.

על מנת לצמצם את לחצי חופשת החג מומלץ להתכונן בהתאם, להגדיר לעצמכם מטרות על פי סדר עדיפויות, ולצמצם את כל אותם גורמים שעלולים להשפיע עליכם בצורה שלילית. לתכנן מראש לוח זמנים שעמו ניתן להתמודד מבלי להיכנס ללחצים מיותרים, וכמובן לנהוג במתינות בכל הנוגע לאכילה ולשתיית אלכוהול.

אז נכון. ארוחות החג הבלתי נגמרות, מפתות ומשמינות, וכמו בכל שנה גם הפעם נאביס וודאי את עצמנו בכל המטעמים ונאמר "מחר דיאטה", כשלמחרת, ראו זה פלא, שגרת האכילה לא תופרע כלל והפחמימות, השומנים והקלוריות שנצברו במהלך החג, ימשיכו את ה"שיגרע" הקולינרית בחיינו.

מצבים חוזרים אלה הם מאוד שכיחים, אך אינם חייבים לקרות. ישנן דרכים פשוטות לחזק את עצמכם, לתמרן בין מכשולים שכיחים ולשנות את שגרת החגים שלכם, כך שתוכלו ליהנות מחוויות מעשירות ואוכל טעים, בלי השלכות בלתי הפיכות על בריאותכם.

רונית טייטלמן, דיאטנית קלינית ברשת GNC מציגה 10 טיפים קלים, שיהפכו את החגים השנה, לבריאים ונינוחים יותר:

1. רסנו את הפחמימות - כדי למנוע השלכות לא רצויות על הבריאות, כגון עלייה במשקל, היחלשות של מערכת החיסון ודיכאון, יש לאכול כמה שפחות פחמימות "בעייתיות".

הפחמימות ה"בעייתיות" כוללות: מאפים ותבשילים המבוססים על קמח לבן, חיטה ותוספות עשירות בעמילן (בין היתר: לחם, לחמניות, פשטידות, בורקסים, תפוחי אדמה ובטטות ממותקות) וממתקים עם סוכר פשוט (בין היתר: משקאות מתוקים, גלידה, מוס, פאי, עוגיות ועוגות שונות).

2.הקפידו על רמת הסוכר בדם - ארוחות המאזנות את רמת הסוכר בדם, המורכבות מחלבון דל שומן מהחי וירקות, מפחיתות את הרעב ואת אכילת היתר. אם תתחילו את היום בארוחה של חביתה וירקות, במקום דגני בוקר ממותקים, תאכלו פחות קלוריות, תרגישו טוב יותר והסיכוי ש"תחטפו משהו" בין הארוחות - יקטן.

3.הוסיפו דגים לתפריט - למרות שעוף, צלעות כבש ובשרים אחרים מככבים בארוחות החג, נסו לאכול דגים לפחות פעם עד שלוש פעמים בשבוע. דגי מים-קרים, כגון סלמון, טרוטה וטונה, עשירים בחומצות שומן אומגה-3, ומגינים מפני התנגדות לאינסולין, עלייה במשקל, לחץ דם גבוה ודלקות, שלא לדבר על הסכנה של מוות פתאומי כתוצאה מהתקף לב.

4.התמידו באכילת כמות קטנה של אגוזים - אגוזים עשירים בויטמין E ומגנזיום, המטיבים עם הלב, ואכילתם לעיתים תכופות, מקטינה באופן משמעותי את הסיכון למחלות של הלב וכלי הדם. לכן, השתדלו לכלול כמות קטנה של אגוזים, באופן קבוע, בתזונה היומית. יש להעדיף אגוזים עשירים בשומן חד בלתי רווי, כגון אגוזי מקדמיה, אגוזי לוז ושקדים.

5.צמצמו או ותרו על אלכוהול - למרות שטכנית, הוא אינו נחשב ל"פחמימה", יש להתייחס לאלכוהול כאל "פחמימות פשוטות" שעלולות להוסיף לנו קילוגרמים. שתיית אלכוהול מרובה פוגמת ביעילות תפקודו של הכבד, שהוא מטהר הרעלים של הגוף, ורוב סוגי האלכוהול מכילים הרבה קלוריות ואינם מזינים. לכן, יש להימנע מצריכת אלכוהול או לצמצם אותה. אם אתם רוצים לשתות מדי פעם במסיבות-חג, העדיפו יין אדום, עשיר בחומרים נוגדי חמצון ושתו במידה.

6.קחו ויטמינים - לא משנה כמה לוח הזמנים שלכם עמוס, אל תשכחו לקחת את תוספי התזונה היומיים שלכם. אם אינכם משתמשים בתוספים, אולי זה הזמן להתחיל.

7. העשירו את ההגנה התזונתית על גופכם - בנוסף לתוספים הרגילים אותם הינכם צורכים, רצוי שיהיו לכם תוספים בודדים נוספים וזמינים, כדי להיערך למכשולים שכיחים של העונה הקרבה לאחר החגים - הסתיו. לדוגמה, כדי להילחם בתופעת ההצטננות מומלץ להצטייד בטבליות אבץ, אכינציאה ופרופוליס למציצה, zinc lozenges, למקרה שמישהו מבני המשפחה יצטנן. כמו כן, ויטמין C בבליעה או מציצה וN-acetylcysteine- (NAC) מפחיתים את הסבירות לפתח תסמיני שפעת ולכן, כשעונת השפעות למיניהן מתחילה לתקוף, כדאי להצטייד מבעוד מועד.

8.אל תתאמצו במטבח - הקלו על הלחץ של החגים, בכך שתתכננו ארוחות פשוטות. בחרו במתכונים קלים לארוחות החג, כך שתבלו יותר זמן בחברת בני אדם, במקום להזיע במטבח.

9.המשיכו לעסוק בפעילות גופנית - במהלך תקופת החגים, חשוב יותר מתמיד להפעיל את השרירים. פעילות גופנית משפרת את ההרגשה האישית, מפחיתה לחץ וחרדה, מחזקת את מערכת החיסון, משפרת את מטבוליזם הסוכר בדם ומפחיתה את שומן הגוף. לכן, במקום לצפות בטלוויזיה, צאו להליכה רגלית אחרי ארוחת הערב, שחקו במשחקי כדור, או פשוט רקדו להנאתכם ובריאותכם.

10. הקפידו על שעות שינה - לאבדן של 3-4 שעות שינה בלילה, במשך שבוע, יש השפעות שליליות על יכולתו של הגוף לעבד/לפרק פחמימות, להתמודד עם לחץ, לשמור על איזון נכון של הורמונים ולהילחם בזיהומים. לכן, בין כל ההכנות לחג, המסיבות, קניית המתנות ומטלות משפחתיות אחרות, חשוב להוסיף עוד פריט לרשימה: לכו לישון מוקדם ושנו מספיק.

להקלה נוספת תוכלו לצרוך גם השלמות תזונתיות כגון קומפלקס ויטמיני B- שילוב של כל ויטמיני B לתמיכה במערכת העצבים, למצבי מתח, לחץ נפשי ומצבי רוח משתנים. שילוב עם ויטמין C (בפורמולה משולבת או בנפרד) יעיל לתמיכה במערכת החיסונית, שנוטה להידרדר במיוחד במצבי לחץ.

תוספים נוגדי חמצון כהשלמה תזונתית התורמת לחיזוק המערכת החיסונית, לאנרגיה ולתחזוקה אופטימלית, או צמחים בעלי השפעה מרגיעה כגון קאוה וקמומיל. לצמחים אלה פעילות נוגדת דיכאון וחרדה והם משפיעים בחיוב על מצב הרוח.

שתהייה לנו שנה טובה מתוקה ובריאה.... וחג שמח...!!!

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום