מן הקל אל (מחלות) הכבד

(0)
לדרג

כבד שומני, זיהומים נגיפיים, השפעות אלכוהול וטיפולים תרופתיים - כל מה שרציתם לדעת על מחלות הכבד

מאת: פרופ' זיו בן-ארי

עיקר הפגיעות בכבד תחילתן בדלקות חריפות או דלקות כרוניות. חלק גדול מהחולים הם א-תסמיניים, והאבחנה של הדלקת הכרונית נעשית על ידי ביצוע בדיקות דם שגרתיות אצל רופא המשפחה. התפתחות תהליך דלקתי כרוני בכבד עלול להביא בחלק מן החולים להתפתחות של שחמת הכבד - החלפת הרקמה הבריאה בצלקת. במקרים אלה הולכת ופוחתת יכולת התפקוד של הכבד עד שהוא כושל, ודרך הריפוי היחידה היא השתלת כבד. מטרת רופאי הכבד היא לטפל בשלב שבו ניתן למנוע את התפתחות השחמת, או למנוע את התקדמותה על-ידי עצירת התהליך הדלקתי.

הגורמים העיקריים להופעתן של מחלות כבד הם:

הצטברות שומן בתאי הכבד-כבד שומני.
זיהומים נגיפיים - נגיפי ההפטיטיסA B,, C
דלקות כבד כתוצאה משתייה מופרזת של אלכוהול.
תרופות

הכבד השומני

מחלת הכבד השומני היא מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי, והיא צפויה לעלות עם העלייה בשכיחות השמנת היתר באוכלוסייה. אצל שמנים ביותר שכיחות הכבד השומני מגיע ל-90%. לאחרונה מתברר שגם ילדים ומתבגרים מפתחים כבד שומני כתוצאה מהרגלי תזונה לא נכונים וחוסר של פעילות גופנית. השכיחות של כבד שומני אצל ילדים ומתבגרים היא 8%-3%, ואצל ילדים שמנים אחוז הכבד השומני יכול להגיע ל-%40%-50. בחלק מהחולים, הצטברות השומן בתאי הכבד גורמת לתגובה דלקתית כרונית, ואצל חלק קטן הדלקת מתפתחת לשחמת, אי-ספיקת כבד וצורך בהשתלת כבד.

רוב מקרי הכבד השומני, כחלק מן הסינדרום המטבולי קשורים בהשמנת-יתר, סוכרת ועודף שומנים בדם. לרוב החולים אין כל תסמין של המחלה, והם אינם מודעים לקיומה. האבחנה של כבד שומני נעשית ברוב המקרים באופן אקראי בבדיקת דם המראה עלייה באנזימי הכבד, ועל-ידי ביצוע בדיקת אולטרה-סאונד המכוונת לכבד ומגלה את נוכחות הכבד השומני ברוב המקרים.

קיימת חשיבות רבה להעלאת המודעות לגילוי המוקדם של מחלת הכבד השומני. עיקר הטיפול מתמקד בהפחתת גורמי הסיכון למחלה, לאמור המלצות פשוטות כמו ירידה במשקל, פעילות גופנית, הפחתה ברמות השומנים בדם על-ידי נטילת תרופות מתאימות ואיזון קפדני של הסוכרת. את מקרי הכבד השומני חייבים לאבחן ולטפל בטרם המחלה מתקדמת לשחמת. הפסקת השמנת הכבד בזמן מביאה לעצירת תהליך הדלקת והשחמת, ויכולה למנוע את הצורך בהשתלת כבד.

גורם נוסף לדלקת כבד כרונית הוא שתיית אלכוהול, הנחשבת בעולם המערבי כגורם שכיח לדלקת כרונית של הכבד. גם בארץ חלה בשנים האחרונות עליה במספר המקרים של דלקת כבד כרונית הנגרמת על ידי שתיית אלכוהול עקב העלייה הגדולה ממזרח אירופה ועלייה בצריכת אלכוהול בקרב ילידי הארץ.

ישנו הבדל בצריכת אלכוהול בין נשים וגברים. גבר עלול לפתח מחלת כבד סופנית אם ישתה יותר מ-80 גרם אלכוהול ליום במשך למעלה מ-15 שנה. לעומת זאת, לאישה מספיק שתשתה פחות מחצית הכמות הזאת על מנת שתפתח מחלת כבד כרונית. דלקת כבד כרונית הנגרמת משתיית אלכוהול יכולה לגרום לתגובה דלקתית כרונית, שחמת, אי-ספיקת כבד וצורך בהשתלת כבד. הטיפול הוא קודם כל הפסקת השתייה, ובמידה והחולה אכן מפסיק לשתות לפני שמתפתחת שחמת, הנזק הכבדי הפיך. לחולים המפתחים שחמת של הכבד ניתן להציע השתלת כבד אך רק לאלה שעברו תוכנית גמילה במרכז המיועד לכך.

טיפול תרופתי

תרופות רבות עלולות לגרום לנזק כבדי, החל מגלולות למניעת הריון דרך תרופות אנטיביוטיות (אוגמנטין), תרופות להורדת רמת הכולסטרול בדם (סטאטינים), תרופות להסדרת קצב הלב (פרוקור) וכלה בתרופות אנטי דלקתיות הניתנות לשיכוך כאבים. ברוב המקרים סיבוך זה נדיר והפיך עם הפסקת התרופה. רופא המשפחה מודע לכך וממליץ על מעקב של אנזימי הכבד בזמן נטילת תרופות "מועדות לפורענות".

הפטיטיס A

צהבת זיהומית מסוג A גורמת לדלקת כבד חריפה ורוב החולים מחלימים ממנה. דרך ההדבקה היא על ידי מגע ידני בצואה המזוהמת בנגיף. ניתן ומומלץ להתחסן מפני הנגיף הפטיטיס A בכל גיל.

הפטיטיס B

נגיף ההפטיטיס B גורם לדלקת כרונית של הכבד. כיום יש בארץ כ-90 אלף נשאים של נגיף ההפטיטיס B, 10% מתוכם סובלים מדלקת כרונית. דרכי ההדבקה של נגיף הפטיטיס B הן: מעבר דרך הדם - ב-33 השנים האחרונות כל מנות הדם נבדקות לנוכחות הנגיף, כך שההדבקה בדרך זו נדירה ביותר; למכורים לסמים המשתמשים במזרקים שימוש רב פעמי וללא חיטוי, תיתכן הדבקה דרך קיום יחסי מין (הנגיף נמצא בכמות גדולה בנוזל הזרע ובנוזל הנרתיק), וכן תיתכן העברה של הנגיף בזמן לידה מהאם לילוד. ניתן לקבל חיסון נגד הנגיף הפטיטיס B, ומומלץ להיות מחוסן בכל גיל. משנת 1992 נוהג משרד הבריאות לחסן את כל הילודים מיום לידתם, כך שבמשך השנים כל האוכלוסייה תהיה מחוסנת לנגיף. בדלקת כרונית יש היום מספר אפשרויות טיפוליות אנטי-נגיפיות, אשר יכול להביא לריפוי של 50% מכלל המקרים.

הפטיטיס C

נגיף ההפטיטיס C גורם לדלקת כרונית של הכבד ב-80% מכלל החולים שנחשפו לנגיף זה. במדינת ישראל יש כיום כ-60,000 נשאים של הנגיף הפטיטיס C. דרכי ההדבקה של נגיף זה דומות לאלה של נגיף ההפטיטיס B. לנגיף ההפטיטיס C עדיין לא פותח חיסון אך ישנם טיפולים אנטי נגיפיים, אשר יכול להביא לריפוי של 60%80% מכלל המקרים.

פרופ' זיו בן-ארי היא מומחית למחלות כבד מהמרכז הרפואי רבין.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

כירורגיה של הכבד ודרכי המרה
סרטן הכבד

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום