דעה מקצועית לגבי עצמות לכלב

דיון מתוך פורום  תזונת בעלי חיים

13/10/2003 | 20:29 | מאת: בתיה

שלום דוקטור טוב, אז קראתי שיש ווטרינרים שאומרים שאסור לתת עצמות לכלב, במיוחד עצמות עוף לכלב. יש גם בודדים שאומרים אחרת. אני יודעת שקרו תקלות בתחום, וכלבים קיבלו נזק מאכילת חמור מעצמות, אבל לא ברור לי הנסיבות, במיוחד לאור זה שיש בעלי כלבים שמדווחים שהכלבים שלהם אוכלים בלי שום בעיה עצמות. לי יש כלבים כבר המון שנים, וכולם אוכלים עצמות בלי שום בעיה. וזה יכול להיות גם מייצג. אז - אולי הבעיה רק עם כלבים שלא הורגלו בהדרגתיות ? גור למשל, אוכל בהתחלה רק את החלק הרך של העצם.... יש מחקר וידע בנושא ? בכל אופן רציתי לשמוע לא סיסמא קצרה, אלא למשל מה נחקר בתחום ? איזה סטטיסטיקות יש ולא פחות חשוב - מי חקר האם אלו חברות מזון ? (עשויה להיות בעיה באובייטיביות, שכן יש להם אינטרס כלכלי שאנשים יפסיקו להשתמש בשאריות בית, ויעברו למזון שלהם) האם יש דעות שונות בנושא ? - האם יש כלבים שמראש אפשר לחזות שלהם יהיו יותר בעיות עם אכילת עצמות (למשל גזע מסויים/כלבים בגודל מסויים) ומעבר לכך - אם כבר הכלבים אוכלים עצמות - זה שנים - גם עצמות עוף - האם בסדר להמשיך ?

16/10/2003 | 00:48 | מאת: ד"ר איתן ברנע

שלום בתיה שאלה מאוד ארוכה ואנסה לענות ענינית ובקצרה. אני מכיר הרבה וטרינרים (כולל עבדך הנאמן ) אשר בנו קומה שניה בבית שלהם מאנשים שנתנו לכלבם עצמות. ולעצם הענין , האם בטבע הכלביים אוכלי עצמות ? התשובה היא לא , ומדוע ? מכיוון שהעצם לכשעצמה אינה מזינה ואינה מתעכלת. הוא מופרשת דרך תעלת המעי בצורת רסיסי עצמות שנטחנו על ידי השיניים . העצמות המרוסקות במעברן במעי עשויות לגרום לחתכים , לקרעים ולחסימות . גם כאשר לכאורה הכלב נראה טוב ובריא. אין כל ספק שהעצמות הטחונות גורמות למיקרו פגיעה במעי הדק והגס . פגיעה אשר עשויה לפגוע במערכת העיכול ביום מן הימים. נכון יאמרו ותיקי המגדלים , אנו מאכילים את כלבנו עצמות והוא חי עד גיל 25 . ובכן אני מכיר קשישים מאוד שמעשנים בשרשרת אז מה ? כל הפטנט ברפואה וטרינרית הוא המניעה. אנו מחסנים , מטפלים כנגד טפילים , מסרקים ומברישים ורוחצים , ובעיקר מחפשים את המזון הטוב והמאוזן שיאפשר להם לחיות כמה שיותר. אף אחד לא צריך לחקור למה גורמות עצמות , כל וטרינר צעיר יספר לך מנסיונו על עלילות העצמות במעי . זאת גם תשובה לגבי שאלתך על חברות המזון. המלצתי החמה : גם אלו "שהורגלו" לעצמות עוף להפסססססיק .

16/10/2003 | 10:27 | מאת: בתיה

שלום לך ראשית, אני מסתכלת בכלבי בצואה - גם כדי לחפש טפילים, ואז גם רואה איך היא נראית. אז מהסתכלותי, לפחות אצל כלבי, זה לא נכון שהעצם יוצאת בצואה בלי להתעכל או יוצאת כרסיסים. אולי זה אצל כלבים שלא רגילים. לגבי הרבה מקרים עם בעיות שהיו - שוב, השאלה מה הסיפור. הסיפורים האלה לא אומרים שתמיד אסור לתת לכלב עצם. אולי כל אלה הם אנשים שלא הרגילו את הכלב לעצם, ופתאום נתנו כמות גדולה מדי ? אולי יש כלבים רגישים יותר ? לכן אני מחפשת את הדעה המקצועית, שיודעת שזה שיש מתאם בין 2 דברים, אינה מראה על קשר סיבתי. זה א'-ב' של מדע ושיטות מחקר. ועל כן שוב שואלת: האם יש מחקרים וסטטיסטיקות בנושא ? ועוד משהו - יש ווטרינרים שאומרים שמותר לתת לכלב עצמות, ואם תרצה ציטוטים - אתן לך (כבר אמרת שזה ארך, אז לא אאריך מדי). וכן יש מאמרים המדברים גם על בעיות במזון המסחרי, ולא רק על אלה באיכות נמוכה. כווטרינר אתה בטח מכיר, ויודע שיש אסכולות מקצועיות שטוענות כי אין לתת מזון מסחרי כמזון יחיד. לכן צריך לראות את התמונה המלאה, לדעתי, והייתי רוצה לשמוע אותה ממך: מחקרים, אסכולות, סטטיסטיקות. נכון שזה קצת יותר קשה לענות, ממה שבד"כ שואלים, אבל זה פורום רציני ומקצועי, הלא כן ?

מנהל פורום תזונת בעלי חיים