תזונת כלבה עם EPI

דיון מתוך פורום  תזונת בעלי חיים

18/09/2003 | 23:16 | מאת: שרית

דר' ברנע שלום, קודם כל, ברכות על הפורום החדש ובהצלחה ! הכלבה שלי, רועה גרמנית בת 10, סובלת מאי ספיקת לבלב כרונית EPI, מזה כ-4.5 שנים. מצבה מאוזן ע"י קפסולות פנקריאז (אנזימי עיכול מן החי) ואבקת אנזימים צמחית בשם Prozyme. משקלה כרגע תקין ויציב יחסית (כ- 29~28 ק"ג). צואה נורמאלית, לרוב, עם נטייה מסויימת לצואה רכה ומעט שומנית מדי פעם. רציתי לדעת האם בנוסף למזון שאני נותנת לה, יש לך איזשהן המלצות: מזון: 360 גר' ליום של יוקונובה סניור לארג' בריד, מחולק ל-3 ארוחות ביום. אנחנו נמנעים מלתת לה כל מזון אחר (לא שאריות מזון שלנו, לא נקניקים, לא גבינות, לא חטיפים לכלבים וכו'). במקום ביסקוויטים או חטיפים - היא מקבלת חתיכות עגבניה ומלפפון טריים באופן קבוע: כחצי עגבניה+חצי מלפפון ליום (בתיאבון רב, אגב!). לאחרונה, קראתי באינטרנט על תוסף מזון, המומלץ לכלבים הסובלים מאי ספיקת לבלב, שנקרא 3V Caps, המכיל חומצות שומן אומגה-3 וויטמינים מסיסי שומן: A , D, E. ע"פ מיטב הבנתי, גופם של כלבים הסובלים מאי ספיקת לבלב, מתקשה לספוג ויטמינים מסיסי שומן, ולכן מומלץ לתת להם את הויטמינים כתוספת למזון. בנוסף, הבנתי שתרומתם העיקרית של חומצות השומן אומגה-3 וויטמינים אלו היא לעור ולפרווה, אך גם לשמירת על הפרקים והפחתת הכאב אצל כלבים הסובלים מהיפ דיספלסיה (שגם ממנה, כמו רוב הרועים הגרמנים, היא סובלת, ומקבלת גם תוספת גלוקוזאמין). האם גם אתה היית ממליץ להוסיף לה חומצות שומן אומגה-3 וויטמינים מסיסי שומן: A , D, E ? ואם כן - באיזה מינון ? האם יש לך איזשהן המלצות אחרות בנוגע לתזונה שלה ? המון תודה מראש.

20/09/2003 | 09:18 | מאת: ד"ר איתן ברנע

שלום שרית איך עושים אצלנו ? טפו, טפו, טפו ..... הכלבה מאוזנת , מקבלת מזון המכיל את כל המרכיבים הדרושים לה, מרגישה טוב , פשוט לא לגעת . במקרה של אי ספיקה לבלבית כל דבר יכול להוציא אותה מהאיזון. אמת אמרת חומצות השומן משמשות בעיקר לשלמות העור והפרווה. מאידך כלבתך כן סופגת ויטמינים מסיסי שומן . בעזרת האינזימים שהיא מקבלת תרופתית היא למעשה מתפקדת כמו כלבה שהלבלב שלה מפריש נורמלי לחלוטין. דרך אגב כדאי לבדוק , נראה לי שבמזון שהיא מקבלת יש גלוקוזמין וקונדרוטין סולפאט. לשם האינפורמציה , כמה פנקריאז היא מקבלת לכל ארוחה ? האים את מפזרת את החומר הפעיל על המזון ומרטיבה עם מים לפני שאת מגישה את האוכל?

20/09/2003 | 23:57 | מאת: שרית

דר' ברנע, תודה רבה על תשובתך. אני לגמרי מסכימה עם דעתך, שכל שינוי יכול להוציא אותה מהאיזון. בעבר, ניסינו, כמה פעמים, בעקבות המלצות ונסיונות להוזיל את ההוצאות המאד גבוהות של הטיפול, להחליף לה את סוג האנזימים (למשל ל: Creon 10,000 או Viokase-V), וגם את סוג המזון (למשל ל: Eukanuba Intestinal או Science Diet I/D), אך בכל פעם נוכחנו שכל שינוי הכי קטן גרם לה שוב להפרת האיזון ולהחרפה במצב, ובכל פעם לקח די הרבה זמן להחזיר אותו לתקינותו מחדש. פעם, ניסינו אפילו לתת לה חתיכות (לא מבושלות, כמובן) של לבלב פרה טרי, שהשגנו בבית מטבחיים, אך זה לא עבד, והיא חזרה לשלשל ולאבד משקל. הגענו למסקנה שבמקרה שלה, דוקא היוקונובה סניור, בתוספת קפסולות הפנקריאז (http://www.cfcare.com/panframe.htm) (שמיועדות בעיקרון לאנשים חולי CF), בשילוב עם אבקת האנזימים הצמחית Prozyme (http://www.prozymeproducts.com) עושים את העבודה אצלה בצורה האופטימלית ביותר. גם למינון הנוכחי לקח לנו די הרבה זמן להגיע. התחלנו עם 6 קפסולות של Pancrease עם כל ארוחה (כלומר, 18 קפסולות ליום), ולאט לאט הצלחנו להוריד ל-2 קפסולות לארוחה למשך תקופה ארוכה. לפני קצת פחות משנה הצלחנו לרדת לקפסולה אחת לכל ארוחה, כלומר 3 קפסולות בלבד ליום. בפעם האחרונה שנגמרה לנו אבקת ה Prozyme, שאותה אנחנו מזמינים מארה"ב, חשבנו לנסות לבדוק אם אולי היא מסתדרת בלעדיה, ואפשר להפסיק להזמין, אבל מהר מאד הבנו שזה לא הולך. ובתשובה לשאלתך לגבי הפנקריאז: כשניסינו, למשך תקופה מסויימת, את אבקת ה Viokase-V שמיועדת במיוחד לכלבים שסובלים מ- EPI (אך כאמור לא עבדה כ"כ טוב במקרה שלנו), אכן פעלנו ע"פ הוראות אלה. כלומר, הייתי מפזרת את האבקה על האוכל, מרטיבה עם מים, מערבבת היטב וממתינה כ-15 דקות. הפנקריאז, לעומת זאת, מגיע בצורה של קפסולה, ובתוכה מעין גרגירים של החומר הפעיל, מצופה בשכבה עמידה בפני חומציות הקיבה (enteric-coated microspheres), כך שאין צורך לערבב עם האוכל, ואף רצוי להמנע מלהרטיב, כדי שהציפוי לא ימס. מכיון שה EPI לא מאד נפוץ בארץ, מסתבר, לא ממש הצלחתי לקבל מספיק אינפורמציה מהוטרינרים לגבי הטיפול (שלא לדבר על האיבחון עצמו, שלקח משהו כמו 3 חודשים, שבהם הכלבה איבדה יותר מ-10 ק"ג, כשליש ממשקלה), ולכן נאלצתי לעשות את כל ה"מחקר" והנסיונות בעצמי... אבל כמו שאמרת, "טפו, טפו, טפו..." המצב כרגע מצוין, ואני מאד מקווה שישאר כך :-)

מנהל פורום תזונת בעלי חיים