לפרופ' ירון ניב ולרופאים - בחילה משובע וההקלה מהבח
דיון מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול
בדר"כ אם אדם אוכל בבת אחת כמות אדירה של קלוריות, פחמימות (נאמר עוגה שמכילה 3 כוסות סוכר) ושומנים, אז באופן טבעי תהיה לו בחילה ותחושה רעה מהבחילה. אבל במשך הזמן תהיה דעיכה ותבוא ההקלה בהרגשה הרעה. רציתי לדעת על השלבים שבין שיא התחושה הרעה מהבחילה לבין תחילת ההקלה בהרגשה הרעה. איזה חומרים במוח משתנים, רציתי לדעת אם אני שואלת את השאלות הנכונות: 1. כיצד הם משתנים כלומר כאשר יש את הבחילה מרוב השובע האדיר - מהם החומרים שגורמים לתחושה הזאת ? 2. מאותו הרגע שמתחילה הדעיכה בחומרים שגרמו לבחילה מרוב השובע שמורגשת בתור כניסה להקלה הדרגתית בתחושה הרעה - מהם החומרים במוח שגורמים להקלה וכיצד הם משתנים במוח באופן כזה שגורם להקלה מהבחילה להיות הדרגתית ? האם ישנן שאלות נוספות כדי לשאול את השאלות הנכונות ?
לא כל החומרים המשתתפים בקשר הגומלין בין מערכת העיכול למערכת העצבים המרכזית ידועים. אכילה של ארוחה דשנה מדי מביאה קודם כל להרחבה של הקיבה ויצירה של גירויים העוברים דרך עצב הוגוס למערכת העצבים האוטונומית. מצב זה יכול להביא לתחושת נפיחות, כבדות, בחילה ולעתים גם סחרחורת או הזעה. כמות גדולה של סוכר העוברת מהקיבה למעי הדק גורמת לעליה חדה ברמת האינסולין הגורמת גם כן לתחושת הכבדות ובהמשך לירידה ברמת הסוכר ותחושות של דפיקות לב, הזעה ועלפון. אני מניח שהופעה של תחושות עונג בהמשך קשורה לעליה ברמת הסרוטונין במוח. יש לזכור שלא כל אדם מגיב בצורה דומה לארוחה מסוג זה ובחלק מן האנשים תחושות האי נוחות ימשיכו שעות מרובות לאחר הארוחה. ד"ר גל