ג'נואט וסיכון לסרטן הלבלב

דיון מתוך פורום  טיפול בסוכרת

03/07/2013 | 16:04 | מאת: אמיר

בכתבה שפורסמה באתר הארץ באפריל האחרון (http://www.haaretz.co.il/news/health/.premium-1.2003518) צוין שנחשד קשר בין תרופות מסוימות לסרטן הלבלב. אחת התרופות המצויינות בכתבה היא ג'נוביה, שהיא אחד משני המרכיבים של הג'נואט. למיטב ידיעתי, תרופות אלו נפסלו לשימוש בחו"ל, אך בארץ עדיין לא. מה ההמלצה לגבי הג'נואט? האם להמשיך איתה או לחפש חלופה? תודה, אמיר

04/07/2013 | 17:43 | מאת: פרופ' משה קרפ

השימוש בתרופה ג'נואט או בכל תרופה אחרת המכילה ג'נוביה לא הופסק בישראל או בכל מדינה בעולם. קיים חשד שמא תרופות אלו עלולות לגרום לדלקת בלבלב אולם חשד זה לא אושש בשום מחקר. מתקיימים כיום עשרות מחקרים קליניים בהם משתתפים עשרות אלפי חולים הנמצאים תחת השגחה מחקרית במשך מספר שנים. לכל מחקר שכזה, ישנה וועדה צמודה ובלתי תלויה של מומחים מהשורה הראשונה שאינם קשורים בשום צורה לחברת התרופות הממנת ואינם מכירים אותה. וועדת מומחים זו, תפקידה לקבל את כל הנתונים של המשתתפים ושל כל המחקרים אחת לשלושה חודשים ובסמכותם להחליט על הפסקת המחקר במידה ואכןנתקלים בתופעות לוואי חמורות, העלולות לסכן את נוטלי התרופות. עד לרגע זה, שום מחקר לא הופסק ע"י שום וועדה. מכך אנו למדים- כי אין עלייה משמעותית, בסיכון לפתח דלקת או סרטן בלבלב, ע"פ הידוע לנו כרגע. צריך לזכור, שסרטן הלבלב קיים לפניי שהמציאו את התרופות החדישות, וגם ידוע לנו כי חולי סוכרת לוקים בסרטן הלבלב בשכיחות גבוהה יחסית לכאלו ללא סוכרת. המדיניות בישראל ע"פ המלצת המועצה הלאומית לסוכרת מטעם משרד הבריאות, היא להימנע ממתן תרופות שכאלו לאנשים בעלי סיכון לפתח דלקת בלבלב: אלכוהוליזם, רמת טריגליצרידים בדם 500>, היסטוריה של דלקת בלבלב ואבנים בכיס המרה. בכל מקרה, מומלץ לכל אדם הנוטל אחת מתרופות ממשפחת האינקרטינים (ג'נואט, ויקטוזה ביאטה וכיו"ב), להיות ערים לאפשרות של הןפעה פתאומית של כאב עז בבטן, בצורה חגורתית, מלווה בבחילה או בהקאה- לפנות מייד לחדר מיון לבדיקה ולטיפול, ולהפסיק את התרופות מייד.

מנהל פורום טיפול בסוכרת