יש לי שאלה פרמקולוגית עקרונית

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

10/07/2017 | 03:27 | מאת: דוד

ואני שואל אותה כאן כי זה הפורום היחיד עם רוקחים כרגע באתר: האם נכון ההיגיון שלי שמתן אידאלי של תרופה הוא באופן רציף? כלומר אם במקום לקחת תרופה במינון X פעם ביום אפשר לקחת אותה במינון חצי X כל 12 שעות אז התוצאה תהיה רמה אחידה יותר של התרופה בדם לאורך זמן? ואם אפשר לקחת אותה במינון של רבע X כל 6 שעות אז זה עוד יותר טוב וכך הלאה? כלומר העובדה שמקובל לקחת תרופות כרוניות בתדירות של פעם או לכל היותר פעמיים ביום היא אילוץ שנובע מכך שהחולים מתקשים להתמיד בלקיחת תרופות בתדירות גבוהה יותר? ברור שאנחנו יכולים לעשות לעצמנו חיים קלים ולהגיד שהמחקרים על התרופות נעשו במינון מסוים ואנחנו לא יודעים בוודאות מה יהיו התוצאות של מינון שונה. אבל השאלה היא מה ההיגיון הפרמקולוגי אומר?

שאלתך כללית ומורכבת לפורום זה. על קצה המזלג ניתן להגיד כי לא קיים מתן אידיאלי הנכון עבור כל התרופות. האינטרוול בין זמני נטילת תרופה תלוי במאפיינים של התרופה (ספיגה, קצב פינוי מהגוף, הצטברות ברקמות/באתר הפעולה וכו'), במאפיינים של התכשיר (פורמולציות של שחרור מושהה/מבוקר מול כאלה לשחרור מיידי) במנגנון הפעולה של החומר (לעיתים אין צורך בריכוז קבוע לתקופה ממושכת, לעיתים הפעילות היא בלתי הפיכה על אתר הפעולה וכו' ) , בפרופיל תופעות הלוואי שלה (מתן מחולק בחלק מהמקרים יכול להפחית תופעות לוואי מסוימות מאשר מתן כל המינון בנטילה חד יומית), ולעיתים גם בהתוויה וברקע הרפואי. הענות ונוחיות המטופל הינם שיקול חשוב, אך אינו השיקול היחידי לקביעת משטר נטילה.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי