דיאטה דלת שארית
דיון מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה - תמיכה
שלום האם בזמן התקף קשה מותר לאכול רק ג'לי וביצה קשה? מה כוללת דיאטת דלת שארית והאם מישהו מוכן להעיד תוך כמה זמן מתחיל להשפיע 6MP.
מי אמר לך דבר כזה? בזמן התקף כדאי להמנע מסיבים תזונתיים שלא מתעכלים בקלות או בכלל (זו ה"שארית"), ועוד כמה דברים שמגרים את רירית המעי, כגון מטוגנים, חריפים, דברים שמנים במיוחד, חלב ורוב מוצריו. מוצרים עשירים בסיבים (שארית) הם ירקות ופירות לא מבושלים, חיטה מלאה, אורז מלא וכדומה, קטניות ופיצוחים, דגנים, ועוד. ניתן להכין מרק מבושל היטב מירקות לטחון אותו ולאכול אותו גם בזמן התקף. ניתן להכין מיצי פירות מסוננים. ניתן לאכול אורז לבן, עוף, דגים, בשר רזה, יוגורט, מחית תפוחי אדמה (פירה), ועוד ועוד. לגבי 6MP (פורינטול) - לוקח לו קצת זמן להשפיע (בין מספר שבועות לחודשיים). לכן, בד"כ לא נותנים את התרופה הזו לבדה, לפחות בהתחלה, אלא בליווי תרופה אחרת שזריזה יותר ועוזרת להכניס את הגוף לרגיעה, ואז ה 6MP עוזר לשמור על הרגיעה.
לא ממליצה על מיצי פירות מסוננית בזמן התקף וגם לא על מרק ירקות טחון. למרות הסינון והטחינה עדיין יש סיבים וזה עדיין הופך את הבטן. בהתקף עם שלשולים רצוי להימנע לגמרי מירקות ופירות, וכולל כל מוצרי החלב אפילו אלה שדלים בלקטוז- אפילו גבינה צהובה לא הייתי מנסה.
דיאטה דלת שארית כוללת הרבה יותר מג'לי וביצה קשה ואם את שואלת אותי אז בכלל ג'לי לא מומלץ בשום מצב ובמקום ביצה קשה כדאי לאכול ביצה חצי קשה (בין רכה לקשה) שהיא יותר קלה לעיכול. עוד מזונות שאפשר לנסות: אורז מבושל רך, תפו"א אפויים או מבושלים, טוסט (לחם יבש), מיץ גזר מסונן (לא יותר מדי), דג מבושל, עוף אפוי (בלי העור). זה בשלב הראשון. מה שממש לא כדאי: מזון מטוגן או בעל ערך גבוה של שומן (בקר, גבינות שמנות, קצפות, חמאה ומרגרינה), פירות וירקות חיים, דגנים וקטניות כולל לחם ומאפים, תירס, אפונה. גם כדאי להמעיט בסוכר וכמובן מוצרי חלב מכל סוג. לגבי שאלתך השניה, אם התרופה תעזור תתחילי להרגיש שינוי לפחות מהשבוע החמישי.
הדב שלי עוזר הכי הרבה הוא מרק העוף/בקר הבא: מצרכים לסיר של 5 ליטר: 2-3 תפוחי אדמה 2 גזרים 2 קישואים בצל גדול חתיכה קטנה של דלעת (לא חובה) שורש סלרי מכובד שורש פטרוזיליה נאה צרור פטרוזיליה (לפי הטעם) צרור שמיר (אני אוהב הרבה) 2-3 רגלי עוף 250 גרם בשר בקר (תבקשו מהקצב חזה - ברוסט) (לכל המודאגים מהפטרוזיליה, השמיר וכו', אנחנו נסנן את הכל בסוף) להכנה: מקלפים, שוטפים ומנקים כל מה שצריך ושמים את הכל בסיר. ממלאים את הסיר במים ממש עד הקצה, ולא מוסיפים שום תבלין. כשהמים מתחילים להתחמם נוצר קצף, מורידים את הקצף עם כף (ועכשיו הסיר כבר לא יהיה מלא עד הסוף) ואם רוצים ניתן להוסיף אבקת מרק כדי לחזק את הטעם, אבקת ג'ינג'ר כדי למנוע בחילות וסתם כורכום בשביל הצבע. כל דבר טעים הולך כי הבישול הארוך של המרק במילא הורג אותו. לאחר כשעתיים שלוש של בישול איתי על אש נמוכה (שגם בהם צריך מדי פעם להוריד קצף), מניחים למרק להתקרר על הכיריים. אחרי שהמרק פושר/קר מכניסים אותו ללילה אחד או אפילו 24 שעות למקרר. מוציאים את המרק מהמקרר מורידים את השומן שנקרש למעלה מוציאים את כל הירקות והבשר הקשה לעיכול ושומרים בצד. מסננים את המרק דרך מסננת דקה (המהדרין מסננים דרך חיתול בד) ומחזירים למרק את כל הירקות והבשר שמתכוונים אולי בכל זאת לאכול (אני אישית שומר את הגזר ותפוחי האדמה, ומהבצל והבשר אני מכין קרעפלך). ניתן גם להכין כמות גדולה ולהקפיא, רק חשוב לזכור להקפיא רק את נוזלי המרק ללא ירקות וכו'. מרק כזה יכול להישמר במקפיא חודשים ארוכים. טיפ: ככל שמרכיבים שתשתמשו בהם טריים יותר כך המרק יהיה טעים יותר.