תאונת עבודה - רופא תעסוקתי - התפטרות

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

07/06/2004 | 00:36 | מאת: אבי

שלום רב, אני עובד בתפקיד די בכיר במערך השיווק של חברה גדולה בארץ. אני גר בצפון הרחוק ואילו התפקיד כולל פגישות ונסיעות אין-סופיות בכל הארץ, כמעט מדי יום. בשנה שעברה נסעתי יותר מ-80 אלף ק"מ במסגרת העבודה! בנוסף ומעבר לנהיגה ומכיוון שאת ימי אני מבלה באוטו, הרי שבלילות ובסופי שבוע אני מבלה שעות רבות מול המחשב, בדו"חות, בטלפון ובהכנת תוכניות.זה הכל היה עד לתאונה. לפני כחודשיים נפגעתי בתאונת דרכים בדרכי הביתה מהעבודה. תאונה לא קשה ואפילו יצאתי ממנה ללא פגיעה מיידית. רק יומיים לאחר מכן, הרגשתי פתאום כאבים עזים בגב התחתון ובכל מני מקומות אחרים, רצתי למיון ולמחרת גם הלכתי לרופא המשפחה. ביליתי חודש בבית במחלה, באישור רופא וגם פניתי לביטוח לאומי לקבל דמי פגיעה. עד היום, אגב, ביטוח לאומי עדיין "בודק" את המקרה. חודש אחרי התאונה, החלטתי שחיי לפני התאונה פשוט היו טירוף ושהגזמתי לחלוטין עם התפקיד. הגב עדיין כאב ולא יכולתי לנסוע לשום מקום מעבר ל-15 או 30 דקות במקסימום, וזאת בניגוד לנסיעות של 6-7-8-10-12 שעות ביום קודם לכן. קיבלתי החלטה שלעבודה המטורפת הזו, אני לא חוזר. קיימתי פגישה עם המנכ"ל של החברה, ושם היה מקובל על כולם שמהבית אני לא יכול לעבוד כי זה לא מועיל לשום דבר והוצע לי לעשות שבוע בצפון ושבוע בכל שאר הארץ, כדי להקל עלי (עדיין מדובר בנסיעות של 2-3-4שעות ביום). חשבתי על זה, נבדקתי אצל אורטופד שאמר שגם זה ממש לא כדאי אם אני רוצה להחלים, ואז הגשתי את התפטרותי. החברה קיבלתה את התפטרותי, עם חפיפה עד סוף יוני למחליף שלי (הוא בא אלי הביתה כל הזמן). לעומת זאת, כאשר ביקשתי פיצויי פיטורין, החברה התנתה את זה באישור של רופא תעסוקתי. וכאן מתחילה הבעיה. קודם כל, בקופת חולים כללית להגיע לרופא תעסוקתי זה סיפור של חודשים ומלא ביורוקרטיה. ודבר שני - וזו הבעיה האמיתית - אין שום ממצאים בצילומים או כל דבר אחר שמראים שמשהו אצלי באמת לא בסדר. חוץ מזה שהגב פשוט כואב ואני יודע שאני פשוט לא מסוגל לבצע את הנסיעות האלו, גם אם זה רק בצפון. רק דאגה אחת יש לי - חליתי לפני 6 שנים בסרטן האשכים ויש סיכוי נידח שהסרטן יכול לחזור בשל הטרואמה של התאונה. רק זה חסר לי כרגע. דיברתי עם רופא תעסוקתי ברמב"ם לראות אם אפשר ללכת לשם באופן פרטי, ונאמר לי שאי אפשר ורק דרך קופ"ח כללית. בנוסף, הרופא התעסוקתי שם, שהיה נחמד מאוד, אמר שבלי ממצאים, קשה מאוד לקבל את האישור של רופא תעסוקתי. אז מה עושים? בינתיים אין משכורת (פרט לחלקית על החפיפה), אין ביטוח לאומי, אין פיצויים ואני די ברחוב ללא מוצא בכל הסיפור הזה. האם יש חובה לקבל את האישור מהרופא התעסוקתי כשמתפטרים בשל פגיעה? האם באמת אי אפשר ללכת באופן פרטי? בתודה וסליחה על הסיפור הארוך. אבי נ.ב. ואגב - כבר הלכתי לעו"ד לגבי הביטוח חובה וזה בטיפול.

07/06/2004 | 22:57 | מאת: טליה

החוק קובע כי התפטרות של עובד תיחשב כפיטורים לעניין פיצויי פיטורים, אם הוא התפטר "לרגל מצב בריאותו... ולאור המימצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות הענין היתה סיבה מספקת להתפטרות". לא רק הגיוני, אלא גם נדמה לי שזו פסיקה, שדרך המלך להוכיח שההתפטרות היא עקב מצב בריאותי ואכן העבודה לא מתאימה יותר לעובד עקב מצב בריאותו - היא להביא אישור מרופא תעסוקתי על כך. אני לא בטוחה שזה כתוב בחוק. יש כל מיני מדדים לכאב ואולי אתה צריך לדבר עם מומחה לרפואת כאב, ולא רק עם רופא תעסוקתי. ומילה אחת לא משפטית - מדובר לדעתי האישית והלא משפטית בעליל בהתנהגות מגעילה למדי (אני מנומסת). מעסיקים רבים, כשיחסי העבודה מסתיימים ברוח טובה ובהסכמה, משלמים פיצויי פיטורין גם אם לא מגיע לפי החוק, ויש אפילו שמוכנים לתת לעובד מכתב פיטורין "כאילו", כדי שיוכל לקבל דמי אבטלה, ובטח לא מתעקשים על קוצו של יוד.

08/06/2004 | 10:07 | מאת: אבי

ליאת שלום, המון תודה לך על תגובתך. אני מצרף לך תגובה מפורום אחר, שקיבלתי מעו"ד. אולי זה יעזור לבא בתור שיסבול מנחת זרועו של המעסיק... תאריך : 07/06/04 13:57 מחבר/ת : עו"ד עמית גורביץ' דואר אלקטרוני : [email protected] הפסיקה קובעת שאין הכרח שדווקא רופא תעסוקתי הוא שיתן אישור להתפטרות לפי סעיף 6 לחוק פ"פ ("התפטרות לרגל מצב בריאות לקוי"), אלא כל רופא שהוא. סוג הרופא וחוות הדעת ישפיעו על "מוצקות הראייה" אם הדבר יתגלגל לתביעה משפטית, אולם ההתעקשות של המעסיק שלך למנוע ממך זכויותך כל עוד לא תביא אישור דווקא מרופא תעסוקתי - אינה כדין, ועשויה להחשב להלנת פיצוייך. אני מציע לך לכתוב למעסיקך, באמצעות עו"ד, ולהבהיר לו זאת, ואם לא - להגיש תביעה (בהנחה שיש לך חוות דעת רפואית אחרת, מרופא שאינו רופא תעסוקתי).

מנהל פורום רפואה ומשפט