תחליף לריטאלין VYVANSE

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

22/11/2011 | 21:47 | מאת: איריס

שלום, רציתי לקבל מידע על התרופה VYVANSE כאופציה להחליף את הרטאלין שבני לוקח בגלל הפרעות קשב וריכוז. תופעות לוואי של חרדה וחוסר תיאבון מפריעות לנו ולכן אני מחפשת תרופה עם השפעה זהה אך אופציה ללא תופעות לוואי. האם ידוע לך משהו על התרופה הזו? תודה איריס

23/11/2011 | 20:29 | מאת: דוד ש

איריס שלום. ישנו תוסף אומגה3 צימחי ממרווה מרושתת אשר בין התכונות הרבות שלו הוא יודע לטפל בקשב וריכוז. כמוכן הוא אנטי חרדתי ואנטי דיכאוני.

דוד ואיריס שלום, לצערי, אין מידע מחקרי היכול לאמת את טענותיו של דוד. גוף הידע (סך כל המחקרים) מעידים שאומגה 3 אינו טפול יעיל להפרעת קשב ורכוז, וגם לא לחרדות, ובודאי שאין מחקר כזה בילדים. איני מכיר גם מחקר שבדק ספציפית אומגה 3 המופקת ממרוה מרושתת. אני אומר לצערי, כיון שכרופא המטפל בהפרעת קשב ורכוז, הייתי שמח אם היו לי פתרונות רבים נוספים לטפול בהפרעה זו. דוד, חובת ההוכחה עליך. הבא קישור למאמר המראה את נכונות טענותיך. והיה מחננו טהור, ד"ר ברנע ארז.

איריס שלום, התרופה Vyvanse הינה תרופה ממשפחת התרופות הפסיכוסטימולנטיות (גם Ritalin ו-Adderall שייכות לקבוצה זו). החומר הפעיל נקרא Lisdexamphetamine (או בשמו המלא יותר: L-lysine-D-amphetamine). חומר זה אינו פעיל, וצריך לעבור הפעלה (אקטיבציה) בגוף. כתוצאה מכך, החומר משפיע זמן רב יותר, וקשה הרבה יותר לעשות בו שמוש לרעה. באופן כללי, לתרופה זו תופעות לואי דומות לשאר התרופות הפסיכוסטימולנטיות. לצערי, אין שום תרופה (לטפול בהפרעת קשב ורכוז או בכל הפרעה/מחלה אחרת) שאין לה תופעות לואי. הדבר נכון גם ל-"תרופות טבעיות" או טפולים אלטרנטיביים. הבעיה העיקרית בשמוש בתרופה בארץ הוא זמינותה הנמוכה (נמצאת במספר קטן של בתי מרקחת) ועלותה הגבוהה. אני ממליץ להתיעץ עם הרופא המטפל, ולשקול את האפשרויות השונות. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים