ריטלין חומר נרקוטי

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

18/11/2012 | 00:58 | מאת: ליאורה

שלום, למה הכוונה כאשר אומרים שריטלין הוא חומר נרקוטי ? האם זהו סם? כיצד זה שהוא נר'וטי משפיע על המוח ? תודה.

ליאורה שלום, שאלה מצויינת שאלת. התשובה לשאלה אינה פשוטה, כיון שהמושג "נרקוטי", יש לו פרושים שונים בהקשרים שונים. כך גם למושג "סם". המשמעות המלולית של המושג (המגיע כמובן מיוונית) הוא אלחוש או הרדמה, במובן של חוסר תחושה או חוסר יכולת להפעיל (איבר). בהמשך עבר מושג זה לתאר חומרים שלהם השפעה על המוח וגורמים למצב של הפחתה בערנות או הרדמה. בהכללה, הפך מושג זה לתאר חומרים שיש להם השפעה כלשהי על המוח. במשרד הבריאות הישראלי משמש מושג זה לצורך ציון תרופות שיש צורך במרשם מיוחד עבורן. בפועל, Ritalin אינו מרדים, אלא דווקא מעורר, ולכן למעשה אינו חומר נרקוטי. לעומת זאת הוא דורש מרשם מיוחד, ולכן, לפי משרד הבריאות הוא נכנס להגדרה של חומר נרקוטי. האם Ritalin הוא סם? שוב, תלוי בהגדרה של סם, ובעיקר מה עמדתו של הדובר כלפי Ritalin. למשל, סם, לפי מרבית ההגדרות המקובלות, הנו חומר ממכר. Ritalin אינו ממכר. לעניות דעתי, Ritalin אינו סם, אלא תרופה. האם Ritalin משפיע על המוח. בודאי. אך כך גם קפה, סוכר, אקמול, אהבה ואבל. אין כמעט דבר שאינו משפיע על המוח. מקוה שעזרתי מעט, יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים